Skocz do zawartości

320d Otwieranie bagażnika możliwe tylko z kluczyka.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem świeżym posiadaczem BMW 320d E46.

Kluczyk poprawnie otwiera bagażnik i z pilota i wsadzając kluczyk do stacyjki.

Natomiast, po uruchomieniu silnika bagażnik nie da się otworzyć ani z kluczyka, ani ręcznie. Trzeba zgasić auto i dopiero wtedy bagażnik się otwiera z kluczyka. Nie znalazłem żadnego przycisku do otwierania bagażnika w tym aucie. Może źle szukam? Jak otworzyć bagażnik w momencie jak auto jest zapalone?

Niestety jest to dla mnie dużym utrudnieniem.

Czy to jest normalne zachowanie w BMK'ach w serii 3 (w piątce jest przycisk do otwierania bagażnika)? Jak powinno to działać? Czy można temu problemowi jakoś zaradzić?

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

ale to gdzie się ustawia te położenia?

Po otwarciu bagażnika?

idę zobaczyć ... :P

-----

no niestety :| Nie znalazłem żadnego przełącznika na samym zamku. I po przełączeniu zamka pionowo i poziomo cały czas się zachowuje tak samo: otwiera się tylko z kluczyka, a nie otwiera się ręcznie :(

Tak ma działać?

Opublikowano

nie moge teraz sprawdzic bo nie mam mozliwosci dojscia do auta ale kojarze, że jak kupilem swoja to tez moglem otwierac tylko po wylaczeniu auta i tylko z kluczyka, przestawilem wtedy wkladke w zamku przy uzuciu kluczyka tak ze zostala chyba w pionie i zamek zaczal dzialac normalnie.

zobacz jeszcze przewody na elastycznym polaczeniu z klapa czy nie sa zlamane

.
Opublikowano

ahoy !

mam/miałem ten sam problem, gdy kupiłem auto (około miesiąc temu). Z ciekawości przekręciłem pare razy kluczykiem pion/poziom, a także otworzyłem bagażnik parę razy kluczykiem i problem zniknął. Uważam, że po prostu mogło się coś "zaśniedzieć"

pozdrawiam !

Opublikowano
Panowie DIS sie klania i programowanie . Czas potrzebny 5 minut i bedziecie mieli jak chcecie by rygle otwieraly sie razem czy nie. pozdr. nic wiecej zadne kombinowanie z kablami
Prędkość nie zabija, tylko gwałtowne jej wytracenie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego masz, zaśniedziałe styki w listwie tylnej klapy. Odpuść sobie DIS-a, odkręć listwę i zobacz w jakim stanie jest elektryka.
Opublikowano

Kolega jasno pisze ze otwiera sie klapa gdy nie jest uruchomiony silnik a to oznacza ze jest tak zaprogramowany sterownik. Jesli juz radzisz cos to miej w tym pokrycie bo w tym wypadku jest napisane dokladnie:

""

Kluczyk poprawnie otwiera bagażnik i z pilota i wsadzając kluczyk do stacyjki.

Natomiast, po uruchomieniu silnika bagażnik nie da się otworzyć ani z kluczyka, ani ręcznie. Trzeba zgasić auto i dopiero wtedy bagażnik się otwiera z kluczyka.

"""

jasno zaznaczone ze klapa jest ryglowana . Co nagle styki sie oczyszczaja po wyciagnieciu kluczyka ??? :D :D

Ps. jesli masz DISA i kabel to moge Ci wszystko krok po kroku wytlumaczyc.

Opublikowano
Nie znalazłem żadnego przycisku do otwierania bagażnika w tym aucie

A przycisk w listwie klapy widziałeś ??

kwiatus19 koledze chodzi o przycisk w srodku kabiny a nie ten na klapie.

Opublikowano

dalisman będę wdzięczny jak opiszesz krok po kroku co trzeba wykonać aby poprawnie oprogramować bagażnik.

Podjadę do kolegi z DIS.

Co do przycisku, to tak jak pisze dalisman, chodziło mi o przycisk w kabinie tak jak jest to w BMW 5.

Ustawienie zamka w bagażniku w pionie lub w poziomie nic nie zmienia, zachowanie jest takie samo: bagażnik otwiera się tylko z kluczyka i tylko wtedy kiedy silnik nie jest uruchomiony.

Opublikowano
postaram Ci sie to przygotowac jutro ale nie obiecuje bo jestem zawalony praca ale najpozniej bedziesz mial to na sobote wraz z screenami .
Opublikowano
Witam,tak samo jak u kolegi niezaleznie w jakiej pozycji jest zamek nie odwoze bagaznika kiedy auto jest odpalone i nie dziala przycisk w klapie :?: ( kable sprawdzone)
m3GreenHell
Opublikowano
Niestety nie zdolam tego filmiku zrobic przed wekendem ale jak dobrze pamietam to wchodzisz do kodowania -> car memory -> interlock -> luggage-> i tam ustawiasz na always pozniej powrot i scrol do dolu i tam jest set vechicle. Jesli gdzies po drodze nie popelnilem bledu to powinno zadzialac . jak mozesz poczekac do soboty to poczekaj a wtedy przygotuje filmik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie rozumiem w czym problem !!! Jak ktoś chce mieć przycisk w kabinie to, może sobie go założyć bo była taka opcja w e46.

Otwieranie przycisku z kluczyka, w trakcie jazdy to średnio rozsądna opcja, bo można przypadkowo otworzyć bagażnik przy odpalaniu auta.

Skoro potrzebny jest bagażnik to po to aby do niego coś włożyć, więc i tak trzeba do niego podejść a wtedy można otworzyć go przyciskiem w klapie.

Opublikowano

po 1. jesli wlozysz kluczyk do stacyjki i przekrecisz go w pozycje 1 to przyciski na nim staja sie NIE AKTYWNE.

po 2. "Skoro potrzebny jest bagażnik to po to aby do niego coś włożyć, więc i tak trzeba do niego podejść a wtedy można otworzyć go przyciskiem w klapie." odpowiedz kolega chce miec mozliwosc otwarcia bagaznika z przycisku na klapie w momecie gdy silnik jest wlaczony !!!!! napisal to dosc wyraznie

po 3. Mam nadzieje ze juz rozwialem twoje problemy zwiazane z tym tematem

po 4. Jesli nic nie wnosisz nowego do tematu powstrzymaj sie od komentarzy chyba ze zbierasz punkty w odwiedzonych tematach. :D

Opublikowano
po 1. jesli wlozysz kluczyk do stacyjki i przekrecisz go w pozycje 1 to przyciski na nim staja sie NIE AKTYWNE.

po 2. "Skoro potrzebny jest bagażnik to po to aby do niego coś włożyć, więc i tak trzeba do niego podejść a wtedy można otworzyć go przyciskiem w klapie." odpowiedz kolega chce miec mozliwosc otwarcia bagaznika z przycisku na klapie w momecie gdy silnik jest wlaczony !!!!! napisal to dosc wyraznie

po 3. Mam nadzieje ze juz rozwialem twoje problemy zwiazane z tym tematem

po 4. Jesli nic nie wnosisz nowego do tematu powstrzymaj sie od komentarzy chyba ze zbierasz punkty w odwiedzonych tematach. :D

Dokladnie :!: :!: :!: zgadzam sie z punktami 1,2,3,4 , a wiec problem lezy w oprogramowaniu :?: Byc moze ktos wczesniej cos majstrowal bo mam tez ustawione automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu a z tego co wiem manualnie nie da sie tego zrobic .

m3GreenHell
Opublikowano
więc i tak trzeba do niego podejść a wtedy można otworzyć go przyciskiem w klapie.

Może nie do końca precyzyjnie się wypowiedziałem, a więc:

Przycisk w klapie nie otwiera bagażnika w ogóle, ani przy włączonym ani przy zgaszonym silniku. Bagażnik da się otworzyć tylko z kluczyka i tylko wtedy gdy nie jest uruchomiony silnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A więc zrób to co Ci powiedziałem, sprawdź stan styków w listwie nad rejestracją.

Nie byłem do końca pewien, czy dobrze zrozumiałem Twój opis, okazuje się że dobrze.

Kolego dalisman teraz zacytuje Ciebie:

1.Mam nadzieje ze juz rozwialem twoje problemy zwiazane z tym tematem

2.Jesli nic nie wnosisz nowego do tematu powstrzymaj sie od komentarzy chyba ze zbierasz punkty w odwiedzonych tematach. :D

A tak ode mnie to trochę więcej pokory, ja sobie postów nabijać nie muszę, Ty - owszem.