Skocz do zawartości

Centralny zamek, economizer i licznik kilometrów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem tu nowy i na wstępie zaznaczam iż szukalem w tematach odpowiedzi na moje pytania ale niestety takowych nie znalazłem.

Otóż:

1. Mam problem z centralnym zamkiem. Raz wszystkie drzwi się zamykają po ruchu kluczykiem, a innym razem nie zamykają sie tylne od str. kierowcy. Czasem nawet jest tak że gdy zrobie jeden ruch kluczem to zamykają sie wszystkie prócz tych tylnich, i gdy potem rusze jeszcze raz tak samo kluczem to te tylne sie rowniesz domykają. W czym moze byc problem? Prąd? Mechanizm? - dodam ze rozkręcałem juz drzwi i przez i nasmarowalem mechanizm oraz te wszystkie rurki odpowiedzialne za ruch rygielka i przez jakis czas chodzilo, a teraz dalej to samo.

2. Drugi problem to problem z economizerem i licznikiem kilometrów. Opisuje to w jednym podpunkcie bo być moze jedno jest zalezne od drugiego. Jeśli chodzi o licznik kilometrów to posiadam ten taki zwykly bębnowy nieelektroniczny(przebieg 220 000). Licznik po prostu nie obraca się, zarówno ten ogólny od przebiedu jak i ten od dystansu dziennego. Jeśli chodzi o economizer to ten po zapaleniu auta, przesuwa wskazówkę do samego konca skali tak ze az jej nie widać. Dodam tu że czasem gdy auto straci obroty, np przy ruszaniu albo przy przełączaniu z benzyny na gaz lub odwrotnie, to wskazówka ekonomizera na chwilę wróci na skalę, a potem gdy obroty sie unormują to spowrotem idzie na koniec skalii znika) Ktoś mi mówil ze czasem przyczyną tego moze byc jakas skrzyneczka przy dyferencjale (?). Zanim jednak cokolwiek zaczne rozkręcać chcialbym zasięgnąć waszej opini. Bardzo proszę o pomoc, Piotrek.

Opublikowano

co do centralnego to trzeba na pewno wyczyścic cały siłownik i posmarować smarem silikonowym,sprawdzić osłony przewodów drzwi-słupek oraz krańcówke otwarcia drzwi

Jeżeli chodzi o problem z licznikiem to ekonomizer zawsze wędruje na koniec skali w chwili kiedy auto jest na jałowym biegu i to jest normalne.

Co do kilometrów to musisz sprawdzić a najlepiej wymienić czujnik przy dyferencjale.

Opublikowano
a czy jak na benzynie jedziesz to także leci na koniec?Wydaje mi się ze może być tak iż auto pracując na gazie zachowuje się tak jakby był w rzeczywistosci na biegu jałowym na benzynie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dyfrze jest czujnik prędkości ale gdyby padł to wskazówka prędkościomierza nie powinna wskazywać prędkości(przynajmniej mi się tak wydaje)
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
W dyfrze jest czujnik prędkości ale gdyby padł to wskazówka prędkościomierza nie powinna wskazywać prędkości(przynajmniej mi się tak wydaje)

Dobrze Ci się wydaje miałem to samo :)

Opublikowano
u mnie prędkościomierz hula :/ kurde juz sam nie wiem - a moze coś nie tak z zegarami? Niby je rozkręcałem i nie wyglądało tam nic na pourywane czy coś. Akumulatorki widać ze są świeże zalozone nie wczesniej niz pol roku moze rok temu - ale przeciez jak one by padly to by obrotek nie chodzil albo jeszcze coś. A Myślicie ze ekonomizer i ten licznik km to jest ten sam problem? czy jedno sie zesralo osobno i drugi osobno?
Opublikowano
to sprawdz dokladnie wiazke przewodow w bagazniku mocowana jest do zawiasa od klapy mialem taki sam problem z tym ze jeszcze przy zamykaniu sam sie otwieral i przy ponownym zamknieciu dodatkowo nie zamykal bagaznika , okazalo sie ze izolacja na przewodach zrobila sie sztywna i przy zamykaniu klapy i otwieraniu pekala a w raz z znia lamal sie przewod
Opublikowano
w bagażniku wszystko ok :) moze to to samo tyle ze w drzwiach :) ktoś wie jak rozebrać je do takiego stanu zeby wyjąć tą kostke prądową z c. zamka?