Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem - rozładowuje mi się akumulator, gdy samochód postoi powiedzmy 2 dni bez odpalenia (akumulator nowy - ma 1 rok).

Podłączyłem miernik prądu i zmierzyłem prąd pobierany przy zgaszonym silniku. Drogą eliminacji wyszło, że po wyjęciu bezpiecznika 33 pobór spadł z 0,8A do ok. 0,15A. Bezpiecznik ten odpowiada za:

33.Moduł sterowania nadwozia / Boczne światła / Światło tablicy rejestracyjnej / Przełącznik świateł / Tylnie lampy / Lampy wewnętrzne

Gdzie szukać przyczyny?

- Lampki w środku gaszą się normalnie,

- czasami był problem ze światłami stopu - coś nie łączyło i trzeba było poruszać wtyczką z żarówką i wtedy działało,

- światła chyba wszystko ok

- nie działa lampka od zegarka analogowego, ale nie działała już od 3 lat i nigdy nie było problemów z rozładowywaniem aku.

Rzeczy, które są jakoś związane z elektryką i mogą powodować problem:

- czujniki parkowania połączone ze światłem cofania (od roku wszystko działa bez zarzutu),

- alarm (czujniki otwierania drzwi i klap, czujniki wewnętrzne) - pare razy ostatnio włączał się sam bez przyczyny i wył aż rozładował akumulator. Byłem u gości którzy go zakładali, sprawdzili krańcówki i powiedzieli że jest ok i że alarm może się włączać, gdy akumulator się rozładowuje - czy to prawda?

- ostatnio zdjąłem hak z samochodu, odciąłem wiązke kabli, zaizolowałem każdy oddzielnie.

Panowie od alarmu powiedzieli mi, żeby poszukać ten moduł sterowania nadwozia i posprawdzać tam gdzie ucieka prąd żeby ustalić dokładną przyczynę. Moje pytanie - gdzie jest ten moduł? nie mogę znaleźć żadnych schematów do 318 tds.

Pomocy