Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli ktoś robi codziennie odcinki np odcinki 2 razy po 20 km, to nie ma szans na w miarę pełne naładowanie akumulatora przez alternator. Aby zregenerować akumulator po jednym rozruchu zimnego silnika potrzeba przejechać około 15 km, do tego dochodzi jeszcze prąd dla dmuchawy, światła, ogrzewanie szyby, radio, podgrzewane fotele itp. W obecnych zimowych warunkach nawet te 15 km to za mało na doładowanie aku po jednym rozruchu.

chyba jednak nie, w naszych autach nie ma jeszcze dużo lepszych akumulatorów litowo-jonowych (np. hybrydy) tylko tradycyjne, mamy natomiast systemy start/stop i chyba w żadnym mieście nie ma odcinków po 20km pomiędzy światłami...pozdr.

a wracaJąc do tematu z postu to ja jestem zwolennikiem MOTUL 8100X-CLEAN 5W-40 :cool2:

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Jeśli ktoś robi codziennie odcinki np odcinki 2 razy po 20 km, to nie ma szans na w miarę pełne naładowanie akumulatora przez alternator. Aby zregenerować akumulator po jednym rozruchu zimnego silnika potrzeba przejechać około 15 km, do tego dochodzi jeszcze prąd dla dmuchawy, światła, ogrzewanie szyby, radio, podgrzewane fotele itp. W obecnych zimowych warunkach nawet te 15 km to za mało na doładowanie aku po jednym rozruchu.

chyba jednak nie, w naszych autach nie ma jeszcze dużo lepszych akumulatorów litowo-jonowych (np. hybrydy) tylko tradycyjne, mamy natomiast systemy start/stop i chyba w żadnym mieście nie ma odcinków po 20km pomiędzy światłami...pozdr.

a wracaJąc do tematu z postu to ja jestem zwolennikiem MOTUL 8100X-CLEAN 5W-40 :cool2:

W autach gdzie jest system: "Start/Stop" są montowane inne akumulatory oraz inne, wytrzymalsze rozruszniki.

Zwykły akumulator przy tym systemie nie wytrzymałby roku.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ładowanie 14,7 V jakie masz u siebie jest o wiele za duże i może wyrządzić więcej szkód niż pożytku.

Ładowanie powinno się wahać pomiędzy 13,9 a 14,4 V i najlepiej je sprawdzić na obciążeniu, tzn. na włączonych światłach które u nas są obowiązkowe.

Jeśli napięcie na akumulatorze w stanie spoczynku nasz poniżej 12,5 V, to oznacza że aku nadaje się do naładowania. Jeśli często masz poniżej 12,5 V to może oznaczać że akumulator jest już zużyty.

Dzwoniłem dzisiaj do elektryka pracującego w ASO i powiedział, że jak mam 14,9 V to wszytko jest w porządku.

Powiedział, że w BMW ładowanie sięga nawet do 16 V, a mile widziane jest ponad 15 V.

Akumulator mam chyba do wymiany bo dzisiaj po przejechaniu 40km pokazywał napięcie 12,2V.

Jak odpalę auto to wyświetlacz od navi troszkę słabiej świeci, a jak przejadę około 10km jak się doładuje to świeci mocniej. (w lecie jak było ciepło wszystko było ok)

Doradca serwisowy w BMW powiedział mi przez telefon, że nie można zdiagnozować ładowania przez pomiar miernikiem. Powiedział, że napięcie sprawdzane miernikiem jest chwilowe, a samochód po rozruchu ma większe ładowanie, a jak się doładuje to napięcie spada. Jedyny sposób wiarygodnego pomiaru do podpięcie pod komputer.

Nawiasem, koszt regulatora napięcia do BMW 330xd E90 to 450 zł (zamienników brak). :cry:

Jutro kupuję akumulator i jadę zrobić adaptację :D

http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, odswierze troche watek,

mam pytanko zbliza mi sie serwis olejowy i co dziwne wyswietlil mi sie komunikat dzisiaj o zbyt malej ilosci oleju - problemem niestety jest to iz nie wiem jaki olej byl wczesniej wlewany i nie mam mozliwosci kontaktu z wczesniejszym uzytkownikiem.....

powiedzcie mi czy w takim razie lac 0w40 czy 5w30?

Aha i koszt wymiany oleju + filtr oleju cena 320 zl jest to w miare akceptowalne?

Opublikowano (edytowane)

nie dolewaj tylko wymien olej- i tak jestes przed wymiana-

wymien na 0w40 LL04 i zalatwione :cool2:

Edytowane przez Bad_Boy
Opublikowano
Witam, odswierze troche watek,

mam pytanko zbliza mi sie serwis olejowy i co dziwne wyswietlil mi sie komunikat dzisiaj o zbyt malej ilosci oleju - problemem niestety jest to iz nie wiem jaki olej byl wczesniej wlewany i nie mam mozliwosci kontaktu z wczesniejszym uzytkownikiem.....

powiedzcie mi czy w takim razie lac 0w40 czy 5w30?

Aha i koszt wymiany oleju + filtr oleju cena 320 zl jest to w miare akceptowalne?

wielu użytkownikow jeździ na EDGE 5W30 to to samo co SLX 5W30 w serwisach.

mnie wymiana oleju kosztuje 200 PLN: 142 PLN 5 l oleju, 37 PLN filtr MANNa i 20 PLN wymina. Wszystko zależy gdzie i co kupujesz

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

no wymiana napewno tylko nie wiem ktory olej wlac zeby bylo bezpieczniej, nie wiem jaki lali wczesniej ale samochod byl serwisowany w ASO - myslicie ze byl wlany 5w30?

Aha a filtr powietrza - nie wymieniacie?:>

Opublikowano
no wymiana napewno tylko nie wiem ktory olej wlac zeby bylo bezpieczniej, nie wiem jaki lali wczesniej ale samochod byl serwisowany w ASO - myslicie ze byl wlany 5w30?

moja szklana kula, mówi, ze dokładnie taki był, dać gwarancje na piśmie?

Aha a filtr powietrza - nie wymieniacie?:>

wymieniamy co roku albo z wymianą oleju, wierz mi, ze trzeba

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no wymiana napewno tylko nie wiem ktory olej wlac zeby bylo bezpieczniej

Nie ma znaczenia który wlejesz bo obydwa są odpowiedznie dla twojego silnika.

Opublikowano
dzieki za odpowiedzi, dla informacji wlalem 0w40 Castrola Edge Sport+wymiana filtra oleju, filtr powietrza wymienie sobie sam :)
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Właśnie wymieniłem olej w swojej 320D z DPF, ale zastanawiam się czy na dobry.

Ostatnia wymiana oleju była w niemieckim serwisie i na karteczce przy silniku jest zaznaczone że silnik był zalany olejem Castrol Magnatec Professional C2 5W-30 tylko nigdzie nie mogę znaleźć żadnych

konkretnych informacji na temat tego oleju. Facet w serwisie stwierdził, że może być ale czy na pewno ?

Dzięki za informację

Pozdrawiam

Paweł.

Opublikowano

też wydawało mi sie to dziwne ale czemu w serwisie taki wlali ??

Na stronie castrola rekomendują olej EDGE SPORT 0W40 i teraz pytanie wymienić świeżo wlany Magnatec Professional C2 5W30 na rekomendowany 0W40 mimo iż ostatnie 20.000 (o ile nie więcej) jeździł na Magnatec'u czy jeździć dalej na Magnatecu ? ?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam

Zbliża się wymiana oleju w związku z czym jest dylemat. Auto ma przejechane 230tys.km. 15tys temu dalem auto na wymiane oleju i teraz zauwazylem ze wlali mi shell 10w40! nie wiem jaki olej był lany wcześniej, czym go teraz zalać? przejście na 0w40 czy 5w40 wiem że moze być szkodliwe - szczególnie że nie wiem czy na 10w40 przejechalem te 15tys czy wiecej...

Dajcie proszę znać co i jakiej firmy wlać żeby ulżyć "buni" w pracy. :wink:

Opublikowano
Witam

Zbliża się wymiana oleju w związku z czym jest dylemat. Auto ma przejechane 230tys.km. 15tys temu dalem auto na wymiane oleju i teraz zauwazylem ze wlali mi shell 10w40! nie wiem jaki olej był lany wcześniej, czym go teraz zalać? przejście na 0w40 czy 5w40 wiem że moze być szkodliwe - szczególnie że nie wiem czy na 10w40 przejechalem te 15tys czy wiecej...

Szkodliwe? Chyba dla kieszeni.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

Jak najszybciej wracaj do oleju który posiada specyfikację LL-04 bo narobisz sobie problemów poprzez zapchanie DPF-a i katalizatora utleniającego a po drugie pół syntetyk ma dużo słabsze właściwości smarne a w zimie już przy - 20 stopniach robi się gęsty jak masło i przy rozruchu silnik i turbina są katowane przez kilkanaście sekund.

Opublikowano
Kolego ukabul dziwie si, że dałeś się naciągnąć na taki olej. Jak kupuje samochód to po 1 czytam instrukcje, po 2 czytam instrukcje, po 3 czytam instrukcje. Tak jak napisał mój przedmówca wymień olej na właściwy. To podstawa. No i wymień mechanika. To on najbardziej szkodzi twojemu bmw.
Opublikowano

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź! mechanik będzie zmieniony, i olej też tyle że na prawidłowy!

Jeszcze raz zapytam tylko o sprawę czy zalać go 0w40 czy 5w40?

i jaka firme polecacie castrol oryginalnie powinien być jeżeli tak to jaki dokladnie??

Opublikowano
Kolego ukabul dziwie si, że dałeś się naciągnąć na taki olej. Jak kupuje samochód to po 1 czytam instrukcje, po 2 czytam instrukcje, po 3 czytam instrukcje. Tak jak napisał mój przedmówca wymień olej na właściwy. To podstawa. No i wymień mechanika. To on najbardziej szkodzi twojemu bmw.

po zakupie nie było żadnej plakietki co jest w silniku wiec myślę ze "pan fachowiec" zasugerowal sie przebiegiem ponad 200tys i zalal 10w40 - tak tylko gdybam.

Opublikowano

Czas mam do poniedziałku, ale chyba kupię "Castrol edge 5w40 turbo diesel"

Technical Specification

ACEA C3

API SM/CF

BMW Longlife-04

Ford Wss-M2C917A (Galaxy)

MB-Approved 229.51

VW 505 01 / 505 00 / 502 00

Więc myślę że to będzie optymalny wybór.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Opublikowano
Witam

Czym prędzej go wymień na syntetyk (szczególnie przed mrozami). Nie słuchaj opinii, że jeśli duży przebieg to inny, gorszy olej. Przebieg nie ma tu żadnego znaczenia.

Jeśli chcesz shella, to:

Premium- Helix Diesel Ultra AB-L 5W-30

Standardowy - Helix Ultra Extra 5W-30

Ja jeżdżę na tym drugim i polecam!

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie zbliża się wymiana oleju 320d DPF i zastanawiam się nad olejem Castrol 0w40 bo taki zalecany wcześniej wymieniałam w serwisie. Ale mam dylemat po rozmowie z znajomym z hurtowni olejów doradził mi lotosa o specyfikacji LL04 5w40. Mówił że jakościowo lotos niby lepszy. W sumie Golf IV na lotosie przejeździł 350tyś bez wymiany turbiny i jeszcze turbina żyje i ma się w dobrej kondycji.
Opublikowano
kupiłbym Castrola lub Mobila, Lotosa raczej stosowałbym do auta, którego nie byłoby mi szkoda albo gdzie koszty byłyby priorytetem. Jak najbardziej mozna też Motula. Wszystko zalezy od tego czy znajdziesz olej o odpowiedniej specyfikacji w dobrej cenie.