Skocz do zawartości

320D 150KM AUTOMAT SEDAN SPORE SPALANIE I DYMIENIE !!??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

kupiłem ostatnio 320d automat po lifcie 2002r i na pełnym baku ledwo idzie zrobić 600-700km przy jezdzie 80-120km... jak mocno wciskam pedał gazu to starsznie kopci czarnym dymem. W starszej e46 co miałem przy takim samym depnięciu tak nie było.. i na pełnym baku wychodziło nawet 1100km

Proszę o pomoc czy to jest normalne czy coś się dzieje z silnikiem, czy coś trzeba zmienić bądź wyczyścic, końcowka vinu - CJ31852, Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZELKIE INFO

wszelkie propozycje :

505 242 941 ( sms )

gg: 4018871

[email protected]

pozdro dla wszystkich

Opublikowano
Prawdopodobnie leją ci wtryski. Jedź podepnij pod kompa i sprawdź wartośći wtrysków. Pocieszę cię - mam podobnie.

Namieszałeś w mojej głowie

Jednym gestem, jednym słowem

Nie musisz przynosić mi fiołków i bzów,

Wystarczy mi, ŻE JEŹDZISZ BMW ;)

Opublikowano

Witam

Mam podobny problem, autko to e46 320d z 2003 r. (automat) Zatankowałem do pełna i zrobiłem trasę (za miastem) 200 km - prędkość 80-130 km i autko zjadło mi 14 litrów ON czyli średnio 7 l/100 km. Dodatkowo przy mocnym wciśnięciu gazu występuje identyczny efekt jak u kolegi miodek18 tj czarny dym z wydechu

1. Czy takie spalanie to normalny wynik dla tego modelu?

2. Posiadam kabel do kompa, w jaki sposób mogę zdiagnozować poprawne działanie wtrysków?

Masz problem z DLR? Pisz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może zamiast szykować się do regeneracji/wymiany wtrysków zrób sobie kolego diagnostykę silnika. Równie dobrze może okazać się, że masz walnięty jakiś czujnik na silniku.
Opublikowano
Witam

Mam podobny problem, autko to e46 320d z 2003 r. (automat) Zatankowałem do pełna i zrobiłem trasę (za miastem) 200 km - prędkość 80-130 km i autko zjadło mi 14 litrów ON czyli średnio 7 l/100 km. Dodatkowo przy mocnym wciśnięciu gazu występuje identyczny efekt jak u kolegi miodek18 tj czarny dym z wydechu

1. Czy takie spalanie to normalny wynik dla tego modelu?

2. Posiadam kabel do kompa, w jaki sposób mogę zdiagnozować poprawne działanie wtrysków?

Ja mam 2000r e46 kombi i chyba calkiem normalne spalanie w trasie,a w miescie ile bo moja pali 11/12litr a twoja ile pali w miescie??

Opublikowano (edytowane)
Może inaczej, jakie powinno być średnie spalanie dla e46 320d automat, odpowiednio dla ruchu miejskiego i na trasie? U mnie są sporo rozbieżności pomiędzy tym co pokazuje komputer a rzeczywistym spalaniem np dla 200 km na trasie komputer pokazał spalanie 4,9 l / 100 km a w rzeczywistości spalanie wyniosło 7,1 l /100 km. Mam pewność bo zatankowałem do pełna po czym zrobiłem 200 km i znowu dolałem do pełna... Edytowane przez poldas
Masz problem z DLR? Pisz...
Opublikowano
Może inaczej, jakie powinno być średnie spalanie dla e46 320d automat, odpowiednio dla ruchu miejskiego i na trasie?

Oleju czy ropy? :twisted2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Moja 320d, automat w mieście zadowala się między 8,2 a 8,7 l/100km wg. wskazań BC. Na sekwencji udaje mi się do 7.7 zejść, głównie przez hamowanie silnikiem. Po zatankowaniu w mieście 700, trasa pokazuje zasięg nawet 850 km przy jeżdzie ok 110 ale z wzniesieniami po trasie. Według instrukcji ten model spala 9,9 w mieście. Pzdr.
Opublikowano
Moja 320d, automat w mieście zadowala się między 8,2 a 8,7 l/100km wg. wskazań BC. Na sekwencji udaje mi się do 7.7 zejść, głównie przez hamowanie silnikiem. Po zatankowaniu w mieście 700, trasa pokazuje zasięg nawet 850 km przy jeżdzie ok 110 ale z wzniesieniami po trasie. Według instrukcji ten model spala 9,9 w mieście. Pzdr.

Z calym szacunkiem dla ciebie ale nie wiem jakim cudem Ci pali 8,2-8,7 w miescie,znowu ja jezdze tak wsiadam o 10 rano wyjezdzam 3km,pozniej powrot o 13h i pozniej o 19h okolo 4km po miescie i wracam o 20h wiec moze silnik nie jest nagrzany odpowienio i stad to moje takie spalanie :) szczerze powiedziawszy prawie zawsze jezdze na niedogrzanym silniku:(

Opublikowano
Napisz PW do kolegi "Hunter" ... on ma autko "prawie" :) jak twoje i obiektywne spojrzenie co pomoze Co odsiac tych co pisza ze im pali 5 na 100 :mrgreen:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Mama takie auto, powiem tak w mieście pali około 10-12litrów tylko ja wiecznie stoje w korkach i śmigam na zimnym silniku, dla mnie miasto miastu nie jest równe i stąd są takie różne wypowiedzi.

Jeśli ja z pracy odcinek 7km pokonuję nieraz w 40min no to sami powiedzcie.

Takie aut należy sprawdzić w trasie, jadąc nad morze na zbiorniku przejechałem 790km z kompletem na pokładzie i bagażami.

W zimę byłem w Białce i na zbiorniku przejechałem 800km. Wiadomo jak się jedzie w trasie czasami wolno za tirem a czasami ile fabryka dała

Ogólnie automat w silniku w M47N to rewelacja jedyną wadą jest to że skrzynia wyczuwalnie spina bieg na stałe na ostatnim biegu od 100km/h , wcześniej niestety jeździmy na ślizganiu co niestety odbija się na spalaniu.

Podsumowując, uważam że automat na moje korkowe warunki to rewelacja, minusem jest spalanie ale tak naprawde co to jest 2litry na 100km ??

W trasie to auto pali jak zwykły manual mi najwięcej spaliło 7,2l jednak jestem przekonany że jak bym równo jechał 110 to spaliło by 6.0l niestety w naszych warunkach to nierealne.

Edytowane przez hunter
Pozdrawiam
Opublikowano
Mama takie auto, powiem tak w mieście pali około 10-12litrów tylko ja wiecznie stoje w korkach i śmigam na zimnym silniku, dla mnie miasto miastu nie jest równe i stąd są takie różne wypowiedzi.

Jeśli ja z pracy odcinek 7km pokonuję nieraz w 40min no to sami powiedzcie.

Takie aut należy sprawdzić w trasie, jadąc nad może na zbiorniku przejechałem 790km z kompletem na pokładzie i bagażami.

W zimę byłem w Białce i na zbiorniku przejechałem 800km. Wiadomo jak się jedzie w trasie czasami wolno za tirem a czasami ile fabryka dała

Ogólnie automat w silniku w M47N to rewelacja jedyną wadą jest to że skrzynia wyczuwalnie spina bieg na stałe na ostatnim biegu od 100km/h , wcześniej niestety jeździmy na ślizganiu co niestety odbija się na spalaniu.

Podsumowując, uważam że automat na moje korkowe warunki to rewelacja, minusem jest spalanie ale tak naprawde co to jest 2litry na 100km ??

W trasie to auto pali jak zwykły manual mi najwięcej spaliło 7,2l jednak jestem przekonany że jak bym równo jechał 110 to spaliło by 6.0l niestety w naszych warunkach to nierealne.

Zgadzam sie z tą wypowiedzią w 100% choc mam tylko 2.0 136KM w kombi,i ciekawi mnie czy te spalania 136KM są takie jak 150KM ale wydaj mi sie ze są wrecz takie same:) i nie nawidze ze jak ktos mowi mi w automacie w miescie pali 8l to juz zwykle pajacoawanie a w trasie 4,1l:) hahahah

Opublikowano
Miałem wcześniej 320d 136KM sedan z 00r w manualu to na trasie wychodziło nawet 4,5 jeśli 90-110km/h się utrzymywało a w mieście nigdy nie przekraczało 6 :)
Opublikowano

A ja bym proponował zajrzeć tu :http://www.autocentrum.pl/?FF=307&makeid=2&modelid=50&genid=802458824&filtr=1&engineid=5915&yearfrom=2001&yearto=2007&trybopinii=1

A następnie zajrzeć tu :http://www.autocentrum.pl/dane-techniczne/bmw/seria-3/e46-sedan-320-d-150km.html

I zobaczyć jakie spalanie podają ludzie a jakie jest podane przez producenta.

Osobiście powiem że na komputerze niema co sprawdzać bo mi zaniża o 20%.

Trasa (nie autostrada) 6,7, miasto 9 ( przy spokojnej jeździe)

Opublikowano
Z calym szacunkiem dla ciebie ale nie wiem jakim cudem Ci pali 8,2-8,7 w miescie,znowu ja jezdze tak wsiadam o 10 rano wyjezdzam 3km,pozniej powrot o 13h i pozniej o 19h okolo 4km po miescie i wracam o 20h wiec moze silnik nie jest nagrzany odpowienio i stad to moje takie spalanie szczerze powiedziawszy prawie zawsze jezdze na niedogrzanym silniku:(

Szanowny kolego, spalanie jakie podałem odczytuję z BC i jestem święcie przekonany że BC robi mnie w balona jak chce. Sądzę że realne to 9,5 l/100km i wyżej. W korkach zdarza mi sie postać lecz nie więcej jak 20 min, zawsze staram się je objechać i może dlatego że jadę zamiast stać to spalanie jest mniejsze choć to nie do końca logiczne.

Właśnie zalałem do pełna i jak 100 pęknie to sprawdzę. Nie jest to niestety najoszczędniejsze auto, choć jak wracałem z NRD to na autostradzie nocą BC wskazał ok 5,6. Po wjezdzie do Polszy już 7,1.

Jak mnie to spalanie zacznie dobijać to sobie Vw Lupo trzasnę :oops: i się w 5L na 100 zmieszczę, lecz na razie nie planuję. :)

Pozdrawiam.

Opublikowano
Moj BC (150KM, Automat) tez na autostradzie pokaze 5,9l/100km a w miescie jakies 7,5l/100km w korkach. Nie ufam mu - bierze wtedy 10l jak nic:) Wygoda jazdy to jednak rekompensuje w 100%.
Opublikowano

polecam lekturę tematu

viewtopic.php?f=69&t=40331&start=45

łże jak pies BC i tyle

dla przykładu miasto pokazuje 8,2 a z dystrybutora wychodzi 10,3; trasa 5,1 w rzeczywistości 7,0

tak mam i zawsze leje do pełna i zawsze na 1 stacji a też mam automat

odpuściłem sobie ale jak wiozę znajomych to podoba mi się że komentują"takie auto dobry zryw i tak mało pali" :D

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych