Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

320D, 2002r., przebieg 300tyś.

Ostatnio po zrobieniu 1000km musiałem dolać 1L oleju, używam Castrol EDGE 5w30 BMW LongLife 04.

Nie kopci, chyba że po daniu w palnik - na czarno. Zauważyłem też, że przy ostrej jeździe czuć zapach palonej grzałki.

Czy już powinienem się martwić, że mam wyciek oleju?? Ile wam bierze oleju? Pokazała mi się inspekcja po 10tyś. i będę zmieniał olej, proszę doradźcie na jaki.

Opublikowano
zdejmij osłony silnika od spodu i zobacz czy nie ma wycieku, jeżeliprzepala olej w takiej ilosci to bedzie kopcic na niebiesko a prawidłowo sprawdzałes poziom oleju?? (pytam tak dla pewnosci)
Opublikowano
Sprawdziłem poziom oleju na zimnym i wlałem ok 1l, tak pod max na miarce. Zrobiłem 1000km i zaświeciła mi się żółta kontrolka od oleju, sprawdziłem bagnet i było na minimum. :(
Opublikowano
Rozmawiałem z mechanikiem, poradził mi wymianę oleju na 10w-40 i jestem w kropce. Przy moim aucie w specyfikacji nie ma uwzględnionej tej klasy oleju. Proszę, doradźcie jaki olej brać przy tym przebiegu.
Opublikowano (edytowane)
Rozmawiałem z mechanikiem, poradził mi wymianę oleju na 10w-40 i jestem w kropce. Przy moim aucie w specyfikacji nie ma uwzględnionej tej klasy oleju.

zmien mechanika...

Edytowane przez jceel
Opublikowano
ja mam 5w40 przy przebiegu 265 tyś. i nie zauważyłem żeby brał :cool2:

a jakiej firmy masz olej???

Opublikowano
ja mam 5w40 przy przebiegu 265 tyś. i nie zauważyłem żeby brał :cool2:

a jakiej firmy masz olej???

zalej motula w poprzednim samochodzie miałem zalanego i przy przebiegu 350tys km nic nie siorbał :)

Opublikowano
zalej motula w poprzednim samochodzie miałem zalanego i przy przebiegu 350tys km nic nie siorbał :)

Dzięki, tak zrobię. Chyba, że ktoś ma inne propozycje.

Opublikowano
sprawdź, czy nie ma wycieków, a nie kombinuj z olejem :-/

Zapaliła mi się inspekcja, więc przy okazji jak mechanik będzie sprawdzał mi wyciek, to olej też pójdzie do wymiany.

Opublikowano
...a ja polecam LIQUI MOLY 5W40 HIGH TECH SYNTHOIL + płukanka Liqui Moly Engine Flush.

Jak długo na nim jeździsz? I jaki używałeś poprzednio?