Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukam 328i i nie jestem zdecydowany czy brać ze skórzaną tapicerką czy z welurem.

Moim zdaniem plusy weluru to mniej widoczne zużycie, łatwiejsze utrzymanie, nie nagrzewa się, lepsze oddychania dla ciała.

Plusy skórzanej tapicerki to przede wszystkim wygląd.

Będę wdzięczny za każdą opinię.

Opublikowano

bierz taka 328i, ktora jest w dobrym stanie ;)

a tak na powaznie : to albo chce sie miecy wyglad albo praktycznosc .. tak jak z felgami - jedni wola sie lansowac na 18" (w twoim przypakdu skora) a inni wola komfortowo jechac na 16" (welur) ..

ja jestem zwolennikiem 18" :mrgreen:

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano

Skóra robi tez troche takiej duchoty w aucie , jakby oddychała.

Dlatego jak skóra to i klima, a jak ciemna skóra to na mus.

Opublikowano

Trudno powiedzieć. Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy

welur - mniejsza podatność na zniszczenia,łatwiejsze utrzymanie

skóra - nagrzewa się (obowiązek klimy), trzeba pielęgnować żeby się nie zniszczyła.

Ja jeżeli miałbym się zdecydować na skórę to tylko jasną. Nigdy nie jeździłem autem w skórze, ale ciekawe jak to jest jak na zewnątrz jest ogromny upał, a w samochodzie czarna skóra i trzeba gdzieś jechać. Musi być gorąco .... dobrze, że klima :8)

http://img222.imageshack.us/img222/9720/bmw3ln0.png
Opublikowano
No właśnie ja mam czarną skórę i faktycznie się nagrzewa, ale bez przesady- dobrze ,ze tylko przód, bo z tyłu są rolety. W praktyce juz kilka minut bo właczeniu klimy nie ma śladu po tej wysokiej temperaturze.
Opublikowano

No to tyle dobrze, ale jeżeli ktoś nie ma klimy ....

Według mnie jednak jasna skóra ładniej się prezentuje i z pewnością mniej nagrzewa. Ale jak skóra w aucie to obowiązkowo i klima musi być.

Opublikowano
jezeli to ma byc zjechana skora to lepiej wez welur
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
Trochę mnie zmartwiliście ,bo tydzień temu kupiłem autko ze skórą(czarna), ale niestety bez klimy :? Czy będzie, aż tak żle :?: PS.Jasna skóra wygląda ładnie, ale musi być bardzo zadbana bo inaczej szpeci całe wnętrze auta.
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano
Trochę mnie zmartwiliście ,bo tydzień temu kupiłem autko ze skórą(czarna), ale niestety bez klimy :? Czy będzie, aż tak żle :?: PS.Jasna skóra wygląda ładnie, ale musi być bardzo zadbana bo inaczej szpeci całe wnętrze auta.

No w czasie gorącego lata możesz mieć kłopoty usiąść na fotelu :D, tym bardziej że nie masz klimy. Skóra do tego czarna bardzo szybko się nagrzewa.

A jeśli chodzi o jasną skórę, to oczywiście musi być zadbana, a jezeli taka jest to daje to naprawdę super efekt.

Opublikowano

Najlepszym wyjściem dla Ciebie będzie półskóra tzn boczki skórzane a srodek fotela welur. Nie będziesz się ślizgał przy mocnym przyhamowaniu ale równoczesnie będziesz miał ułatwione wsiadanie\wysiadanie z auta, no i wygląd.

Najlepiej posłuchaj kolegów... Kupuje się samochód a nie tapicerkę.

Opublikowano
Nie będziesz się ślizgał przy mocnym przyhamowaniu ale równoczesnie będziesz miał ułatwione wsiadanie\wysiadanie z auta, no i wygląd.

Ludzie, nadal pasow nie uzywacie? :mad2:

Jak to kiedys powiedzial moj kumpel o skorze: w zime zimniej niz na zewnatrz, a w lato sauna... klima _obowiazkowo_

Ja wole skore, ale bez klimy sobie tego nie wyobrazam...

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
Ja używam pasów, ale one nie uchronią Cię przed wślizgnięciem sie pod fotel.

nigdy mi sie to nie zdarzylo... :roll:

były: E30 318is coupe, E30 325i saloon, E36 320i coupe, E34 520i sedan
Opublikowano
Ja wole skore, ale bez klimy sobie tego nie wyobrazam...

Bez klimy latem i bez podgrzewania zimą, też sobie tego nie wyobrażam.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano

No to i ja swoje trzy grosze dołożę.

Zgadzam się z przedmówcami ,że kupuje się samochód a nie tapicerkę i to wydaje się argument najważniejszy.

a co do tapicerki to mam takie doświadczenia:

-welur naprawdę trwały i łatwy do utrzymania (moje poprzednie auto i to nie BMW miało 300 tyś z czego 160 moje i tapicerka jak nowa, oprócz tego miły i przyjemny szczególnie zimą. Największa wada to to że jest to materiał plastikowy i latem to tragedia(bez klimy),cieplejszy dzień i nawet krótkie spodenki nic nie dają nogi i plecy przy kontakcie nie oddychają no i jak to się mówi pot po d...pie leci :lol: .

-skóra(mam czarną)pracochłonna w utrzymaniu,mniej trwała mniej przyjemna zimą.Zgadzam się również że się nagrzewa na słońcu ale nie ma tragedi, ale za to po tym jak się siedzi to oddycha razem z naszą skórą i jes git. Można spokojnie jeżdić w krótkich gaciach i nawet bez koszulki(Skóra dopasowuje się temp do naszego ciała)No i najważniejsza zaleta to prestiż jaki dodaje autu.

Ach nie mam klimy ale nie twierdzę że bym nie chciał mieć :cry: i nie ze względu na rodzaj tapicerki :mrgreen:

Kupując auto kieruj się jego stanem a nie rodzajem tapicerki a to czy ma klimę może być jedynie argumentem za lub przeciw przy wyborze.

Pozdro

TOMEK[E32]730
Opublikowano

Mam jeszcze jedno małe spostrzeżenie co do skóry. Trzeba zwracać większą uwagę na ubiór. Parę razy mocno przerysowałem skórę ( o mało co nie przeciąłem) zamkiem w kieszeniach tylnych spodni. Starałem się nie jeździć w tych spodniach autem.

Trzeba też zaznaczyć że BMW wypuściło na rynek parę rodzajów skór. Wiem, że ta najgrubsza skóra to zupełnie inna bajka.

Moze któś się wypowie dokładniej na ten temat.

Opublikowano

Witam dołączę się do dyskusji na temat wyższości tapicerki skórzanej nad welurową,ja jednak wole kompromis pomiędzy tymi dwoma rozwiązaniami i wybrałem opcje pół skóry,boki skóra a środek welur,jest to bardzo praktyczne i miłe dla oka (boki fotela nie przecierają sie tak łatwo jak to zdarza się w przypadku foteli welurowych)

Przedstawiam zdjęcie foteli jakie mam w moim samochodzie:

http://bmw323.webpark.pl/bmw_323ti_compact_e36.jpg

Jeśli BMW jest chorobą ,to ja nie chcę wyzdrowieć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

Opublikowano
Zawsze można założyć jakieś dobre pokrowce i skórzane (na welur) i welurowe (na skóre) jeśli będziesz chciał.
kocham moją bejke!!!!!!!!!!