Skocz do zawartości

Jak zmieniamy język w komputerze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Załącz zapłon w pierwszą pozycję, wciśnij prawy przycisk w liczniku i trzymaj tak długo, aż pojawi się na wyświetlaczu nazwa języka, po czym puść przycisk i wciśnij ponownie, aż do momentu następnego języka.Jeżeli już wskoczy odpowiedni dla Ciebie język puść przycisk i załącz zapłon - będzie OK.
Opublikowano
Nieprawda, u mnie wszystko zmienialo jezyk i na wyswietlaczu i na OBC. Mialem pelen.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Dokładnie jest tak jak piszesz, że język bordka zmienia się wraz z wyborem języka w liczniku. Należy jednak zwrócić uwagę czy przed wykonywaniem tej czynności w obu instrumentach jest w danej chwili ten sam język.

Czasem były różnice rynkowe i jeśli ktoś wymieniał licznik lub borda na taką inna wersję to może być zła kolejność ( czyli z wyprzedzeniem lub opóźnieniem o jeden lub wiecej języków)

Opublikowano
w mojej 730 tez był pełen OBC i za nic w nim sie nie chciał zmienic jezyk za pomocą guzika w zegarach. Moze to wyjatek. Sprawdze dzis w 740 .
Opublikowano
Dokladnie tak. Tak bylo. Kiedy np. Zmienimy jezyk na angielski, pozniej wybierzemy w OBC ukryty test, bodajze 21 to ustawienia OBC sie zresetuja i ustawi sie jezyk fabryczny w samym OBC. A na wyswietlaczu pod zegarami zostanie ten sam, ktory ustawilismy wczesciej i pozniej nawet gdy bedziemy chcieli go zmienic po przez wduszanie prawego przycisku przy zegarach to i tak zawsze beda inne jezyki w OBC i na wyswietlaczu. Jedynym sposobem, zeby to naprawic i zeby jezyki byly takie same, to ustawic fabryczny, podstawowy jezyk na wysywietlaczu pod zegarami i wtedy jeszcze raz zresetowac OBC uzywajac testu 21. Wtedy w obydwu bedzie podstawowy jezyk. ;)

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

co to jest OBC i jak włącza sie poszczeólne testy jakie to śa i do czego służa poszczególne rodzaje bo widziałem ich numery.

Przepraszam jezeli zadaje banalne pytania ale kupiłem niedawno BMW jest to pioerwsze auto twej marki i dopiero sie ucze. forum też przeszukuje i przpraszam jezeli gdzies pisze na ten temat ale nie jestem w stanie znaleć co chwile odpowiedzi na nurtujace pytania wiec jak ktos nie ma nic przeciwko prosił bym o odpowiedź na to pytanie. Jezeli mozna zmienic jezyk to wolałbym angielski niz niemiecki bo pewnie Polskiego nie ma :P

Opublikowano
co to jest OBC i jak włącza sie poszczeólne testy jakie to śa i do czego służa poszczególne rodzaje bo widziałem ich numery.

Przepraszam jezeli zadaje banalne pytania ale kupiłem niedawno BMW jest to pioerwsze auto twej marki i dopiero sie ucze. forum też przeszukuje i przpraszam jezeli gdzies pisze na ten temat ale nie jestem w stanie znaleć co chwile odpowiedzi na nurtujace pytania wiec jak ktos nie ma nic przeciwko prosił bym o odpowiedź na to pytanie. Jezeli mozna zmienic jezyk to wolałbym angielski niz niemiecki bo pewnie Polskiego nie ma :P

OBC - On board computer - czyli komp pokładowy :wink:

masz tu linka z opisem funkcji - po niemiecku ale najlepiej zrobiony opis OBC do E34/E32 jaki jest w necie :wink:

http://www.e34.de/tips_tricks/bctips/bctips.htm

Opublikowano

dzieki wielkjie ale nie znam niemieckiego ni w ząb :( i nic nie zrozumie

odnosnie tego komputera bo juz suie dowiedziałem ze to komputer mam mały wyswietlacz ale pełny komputer łacznie z immobilajzerem jak moze tam sie zmieniac jezyk jak tam racze jnie wyswietla zadnego tekstu tylko na tablicy

odnosnie opisu testów skoda ze to nie jest po polsku moze masz jakies namiary na polski opis nie musi byc tak dokładny ale przynajmniej to co najwazniejsze

Opublikowano

Czy istnieje jakiś inny sposób zmiany języka? U mnie nie działa i po przytrzymaniu prawego przyciśku przy zegarach pojawia się napisz CHECK CONTROL OK a następnie Test - nr 1 i nic więcej.

I czy ktoś może mnie odesłac do posta o tych testach - jestem bardzo początkującym użytkownikiem BMW.

Będę wdzięczna za jakąs pomoc.

Opublikowano (edytowane)

Witam!

Korzystając z okazji chciałbym Was zapytać czy da się ( i jak? ) zmienić język w komputerku e36 ???

http://www.e36.webpark.pl/image839.jpg

Edytowane przez Roadrunner
Opublikowano

Rocznik 1994 z listopada.

W serwisie powiedzieli mi że moga mi zmienić język po podłączeniu do kompa - ale cena 150 zł.

Trochę dużo wg mnie.

Opublikowano

OK, jezyk zmieniony :dance: Ale teraz mam kolejny problem: chcialbym odblokowac testy w komputerku no wiec wprowadzam Test Code 19, potem przycisk SET i nagle wszystko gasnie :? Komp mam taki jak na zjeciu ponizej. Czy cos robie nie tak? Jak sie dobrac do tych ukrytych testow? A moze ktos ma gdzies jakis opis, linka do info co mozna wyczarowac z tego kompa?

Z gory dzieki za odpowiedz i pozdrowka

http://www.e36.webpark.pl/image839.jpg

Opublikowano
skoro 94 to znaczy model E38 . Tam niestety zmiana języka tylko w serwisie na zasadzie zmiany pliku języka w liczniku. Nie ma on bowiem wszystkich języków jak starsze modele, dlatego można go zamienić tylko komputerowo.