Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Posiadam BMW 320d e90 ;) Od jakiegoś czasu daje się usłyszeć stuki dochodzące z okolic podszybia, szyby. Nie wiem dokładnie skąd one dochodzą, ale jest to na pewno z lewej strony, na dole. Kiedy jadę dziurawą drogą np. po tzw. kocich łbach słychać je dosyć wyraźnie. Coś jakby szyba uderzała o "coś" bądź "coś" o szybę. Ale nie jestem pewien czy dokładnie tak to działa. Proszę o pomoc i porady. Pozdrawiam.
Opublikowano
Ogólnie to :search: :-), ale żeby Cię naprowadzić - chodzi o przysychanie uszczelek drzwi. Trzeba je nasmarować jakimś mazidłem (ludzie polecają krem nivea, ja stosuję osobiście czernidło do gumy k2). Poszukaj w tym temacie postu sprzed ok. 3-6 m-cy.
Opublikowano
Nie kolego nie chodzi o to;) Uszczelki mam już dawno nasmarowane. Poza tym pisałem o stukach, a nie skrzypieniu :roll: Ale dzięki za zainteresowanie :wink:
Opublikowano
Posmaruj filcową uszczelkę na samej górze na drzwiach, najlepiej wazeliną techniczną. Na 99,9% masz to o czym piszę wszystkie bmki to mają. Też dochodziłem do tego długo. Nasmarujesz problem z głowy. Pozdrawiam
Opublikowano (edytowane)

A zauważyliście, że po deszczu/myciu auta nic nie skrzypi? :8) U mnie tak jest :roll: :mrgreen:

Podszybie... a może poluzował się ten drążek-rozpórka na śrubie centralnej? Ściągnij zaślepkę plastikową i zobacz czy śruba jest dokręcona.

Pzdr.

Edytowane przez eXiDe
Opublikowano

Miałem takie same stuki pod koniec sierpnia.

3 miesiące bez żadnych stuków z okolic podszybia, a później pojawiły się nagle na jakiś tydzień i były praktycznie na dziurawych drogach. Później nagle ustały i jest już spokój od miesiąca.

Nic nie naprawiałem. Podejrzewam, że wpływ na to miały wahania temperatury i wilgotności.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
Pisałem już, że nie chodzi o to! Chodzi mi o stuki z okolic przedniej szyby bądź podszybia.

Mam to samo gdzies jak by z pod schowka lub okolic ale tylko przy skretach lub na wjezdzie po podjazd albo wieksze dziury.

A zauwazylem to jak odebralem od mechanika nigdy tego nie bylo.

Gdzies znalazlem na forum ze rozpurki te pod maska moga byc za slabo dokrecone niby trzeba kluczem dynamometrycznym ale nie wiem jaka sila to dokrecic bede dzwonil do ASO z zapytaniem.Niewem czy jest jakas ruznica lewa a prawa bo przy wymianie filtra powietrza trzeba je zdemontowac dla lepszego dojscia.

Opublikowano
Miałem wymieniane filtry. I wiem, że trzeba odkręcać podszybie więc możliwe, że coś zostało źle przykręcone... Będę musiał to sprawdzić.
Opublikowano
Miałem wymieniane filtry. I wiem, że trzeba odkręcać podszybie więc możliwe, że coś zostało źle przykręcone... Będę musiał to sprawdzić.

viewtopic.php?f=73&t=128416

Przeczytaj ten link tam jest o tym mnie tez to tak w kur..... dasz auto do mechanika a odbierasz z problemem i tak w kolko w aso to samo placisz za nic kupe kasy a oni fuszere robia ostatnio odebralem auto z aso cos mi stuka w bagazniku a oni akumulatora nie dokrecili i cigle cos spartola.

Opublikowano
Ja dokrecalem ale nie wiem czy nie za lekko pewnie trzeba dynamometr do tego,i tez nie wiem czy jest jakas roznica miedzy prawa a lewa
Opublikowano

Czy w ogóle czytacie posty, czy tylko odpisujecie? O tej śrubie wspomniałem na samym początku.. po co powielać odpowiedzi? :roll:

Po co Ci dynamometr??? Przykręć ją z wyczuciem, mocno ale tak, żebyś nie urwał.. ('ale urwał' -> polecam film z youtube :mrgreen: :mrgreen: )

Pzdr.

Opublikowano
PRZY POKRYWIE SILNIKA JEST BOLEC DOBRZE GO DOCIŚNIJ POWINNO PRZESTAĆ U MNIE TAK BYŁO

Dobrze, że każdy wie o co chodzi :wink: :duh:

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano
PRZY POKRYWIE SILNIKA JEST BOLEC DOBRZE GO DOCIŚNIJ POWINNO PRZESTAĆ U MNIE TAK BYŁO

W którym miejscu jak byś mógł naprowadzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi też coś stukało z lewej stronie w czasie jazdy po nierównościach i okazało się że w schowku za zaślepką od bezpieczników leżały okulary przeciw słoneczne i one podskakiwały na dziurach i się tłukło. Zobacz czy tam czegoś niema.
http://i.imgur.com/eyc1PrK.jpg
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wie ktoś jak zdjąć obudowę słupka przedniego przy szybie przedniej? Chodzi o ten słupek gdzie jest poduszka. Coś mi tam stuka a nie chcę czegoś urwać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czasem stuka jak jadę po nierównościach, czasem nic nie stuka, i przy prędkości około 160km/h czasem coś stuknie ale rzadko. Co to może być. A da się ściągnąć osłonę słupka?
  • 4 lata później...
Opublikowano

Panowie wczoraj pożyczyłem wyjątkowo auto tesciowi (sprawa życie i śmierci)

Dziś odpalajac auto i wrzucając D bądź R nagle zaczęło coś mocno stukac przy podszybiu ( bynajmniej stąd dochodził hałas). Na N i P nic nie stuka. Podczas jazdy przyspieszajac stukanie się nasila, przy rownej jeździe jest ok. Dźwięk jest jakby metaliczny. Uderzanie intensywne metalu o metal bądź jakiejś blachy o coś.

Ma ktoś jakiś pomysł od czego zacząć nim wrócę z pracy i się za to wezmę?

,, dobry zwyczaj nie pożyczaj"