Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Awaria polega na ciągłym wyświetlaniu usterki silnika - na żółto świeci się symbol silnika- jak przy uruchamianiu.

Jestem po kilku wizytach w dwu serwisach autoryzowanych i wymianie części osprzętu - czujnik temperatury i przepływomierz.

Efektów brak, usterka ciągle się wyświetla. Serwisy nie wiedzą co to może być.

Może ktoś poradzi, kto może to naprawić.

samochód X3 rocznik 2006, 2 D, przebieg 166 tyś km. :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A czy poza tym, że świeci się kontrolka cokolwiek złego się dzieje? Czy w kompie są zarejestrowane jakieś błędy?
Opublikowano

Jetem z Gliwic.

W jednym serwisie uzyskałem info, że przyczyną "świecenia" był czujnik temp. powietrza i że wymieniono go.

Następnego dnia "świecenie" pojawiło się na nowo.

Odstawiłem auto znowu do serwisu, tego samego, który stwierdził, że kolejny raz, tym razem już bezpłatnie wymienił ten sam czujnik.

Następnego dnia kontrolka znowu się zapaliła. Serwis przyjął auto, zbadał i poddał się.

Pojechałem do innego serwisu.

Procedura się powtórzyła, tyle, że wymienianym elementem był przepływomierz. Usterka powracała, po każdorazowym wyjeździe z serwisu.

Drugi serwis również stwierdził, że nie wie co jest przyczyną, ale przepływomierz NA PEWNO BYŁ DO WYMIANY.

Mam wymieniony czujni i przepływomierz a kontrolka nadal sobie świeci.

Żadnych, poza kontrolką symptomów awarii nie ma.

Gdzie pojechać, żeby bez wymiany samochodu na nowy nie mieć "stanu awaryjnego"?

Czy ja tak wiele wymagam?

Opublikowano

A wspominali coś jakie błędy się pojawiły?

Ja jestem z Rudy Śląskiej , powoli zaczynam wchodzić w tą "magie" i ciągle się uczę tylko nie wiem czy coś wykombinuje skoro dwa serwisy się położyły ale spróbować możemy jak coś.

Pozdro!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam wymieniony czujni i przepływomierz a kontrolka nadal sobie świeci.

Żadnych, poza kontrolką symptomów awarii nie ma.

Chcesz powiedzieć, że zapłaciłeś za wymianę tych części a kontrolka świeci się dalej? I chcesz to tak zostawić?

Zakładam, że nie odstawiałeś samochodu "na wymianę czujnika" tylko na usunięcie przyczyny świecenia kontrolki. Naprawa nie została wykonana to nie mają prawa brać kasy! W takim przypadku byłbym bezwzględny - reklamacja! I niech teraz na swój koszt szukają przyczyny lub ostatecznie oddają kasę.

Pamiętam taki śmieszny przypadek. Znajomy oddał samochód do zaprzyjaźnionego mechanika: "Tutaj są nowe poduszki pod silnik. Proszę wymienić". Odbiera samochód i wraca za jakiś czas z tekstem: "no ale nadal telepie na jałowych obrotach". Na co mechanik: "No wiem. Ale nie zgłaszałeś, że mamy to usunąć tylko wymienić poduszki". To mnie nauczyło, że nawet jak wiem na 100% co jest uszkodzone to w zgłoszeniu nie podaję co zrobić tylko jaki jest problem z samochodem :)