Skocz do zawartości

320d 136ps silnik przerywa i traci moc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam mam problem z samochodem otóż zaczeło sie to od tego ze silnik zaczał przerywac przy przyspieszaniu szarpac a po przejechaniu z 2km samochód tracił moc tak jak by turbina nie działała i mał jeszcze trudnosci z ruszaniem z miejsca tz trzeba było dodawac wiecej gazu jak go zostawiłem silnik ostygł to znowu dobrze jedzie a pochwili znowu przerywa i tak w kółko wiec zaprowadziłem do mechanika który nie zabardzo sie znał na elektronice stwierdził ze to moze byc turbina padnieta ale posprawdzał turbine i niby wszystko ok to stwierdzł potem ze pompa wtryskowa do wymiany wreszcie zdecydował sie pojechac na komputer wykazało problem ze sterowaniem turbina koles zacza szukac przyczyny w sterowaniu przełozył z passata taki czujnik zaworek egr i ponoc na moim jego passat tez sie mulił a na jego mój chodził wiec kazał mi kupic taki czujnik na allegro kosztował 110zł zamiennik 2lata gwar http://moto.allegro.pl/zawor-czujnik-turbiny-egr-bmw-e46-e38-e39-diesel-i1215055094.html

zamontował go odebrałem samochód wczoraj niby jechał normalnie do czasu przejechania 4-7km znowu zaczyna szarpac mulic sie ale teraz jak by mnieji nie ma problemu z ruszaniem z miejsca powiedzcie mi czy ten nowy czujnik sie juz zepsuł czy to wogule nie jest tego wina??

ja juz nie mam sił do tego samochodu :(

Edytowane przez max323f
Opublikowano

1. Popraw tytul wątku na 320d 136ps silnik przerywa i traci moc

2. Moze trzeba skasowac blad przeladowania na komputerze. I polecam zrobic analize komputerowa jeszcze raz z gazem w podloge.

3. Sprawdz co bedzie po odpieciu wtyczki od przeplywomierza. Odepni i przejedz sie trochu.

Skad jestes??

Opublikowano

A na jaka?? Jak na nowa BOSCH to trzeba robic re-programowanie software w DDE (20 min z DISem).

Ogólnie jak komputer błędu nie wypluje to według mnie to może byc wszystko.

Opublikowano
przepływka to nie bosh tylko zamiennik ale to nie to bo jezdziłem na niej 2miesiace i chodził dobrze oprogramowania nie trzeba wgrywac to tylko w 330d trzeba adaptowac
Opublikowano
No wlasnie trzeba. Jak zammienik to mogl pasc po 2 miesiącach (50% ludzi mialo problemy 50% sobie chwali). Odpięcie wtyczki kosztuje 10min pracy.
Opublikowano
Kolego skoro po wymianie elektrozaworka polepszyło się, znaczy że powinieneś iść tym tropem. Sprawdź pompę podciśnienia, cały układ podciśnieniowy. Może, gdy silnik nagrzany pompa podciśnienia jest bardzo mało wydajna. Może jakiś inny element korzystający z podciśnienia jest nieszczelny.
Opublikowano
zaworki posprawdzane czujniki wszystkie posprawdzane przekładane były z vw passata wszystko dobre jeszcze został tylko zawór egr i wymiana wszystkich przewodów podcisnienia jak myskicie co jeszcze mozna sprawdzic ??? przypominam ze bład tkwi w sterowaniu turbina tak pokazało na kompie
Opublikowano
a ile takie cos moze kosztowac ??? czy zwykły mechanik to zrobi? czy trzeba prowadzic do powazniejszego zakładu?? z góry dziekuje za odpowiedz
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

przewody powymieniane wszystkie egr wyczyszczony kolektor ssacy wyczyszczony nic to nie dało niedawno zaobserwowałem dwie rzeczy jak silnik chodzi na luzie to czasami zachowuje sie tak jak by chciał gasnac ubywa mu obrotów jak chodzi dobrze a potem jak złapie mułka to juz mu sie to nie robie a i jeszcze jak odpinam zaworek egru to mu sie poprawia na jakis czas a potem znowu przerywa i muł czy moze jeszcze jakies lewe powietrze łapac turbina albo z jakiegos powodu nie dawac takiego cisnienia jakie powinno byc jakie sa obiawy padnietej turbiny ??

to nie zalezy kiedy silnik jest zimny czy ciepły poprostu on łapie tego muła kiedy mu sie chce na rozgrzanym na zimnym