Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio zakupiłem koło dwumasowe i sprzęgło, wszystko firmy LUK. Czekałem na koło dwumasowe ponad miesiąc w hurtowni. Po ściągnięciu skrzyni u mechanika okazało się, że nowe koło dwumasowe różni się konstrukcją od starego koła. Nowe koło ma już łożysko centrujące tarczę sprzęgła zabudowane w sobie, czyli trzeba było usunąć oryginalne łożysko w wale korbowym. Po założeniu koła dwumasowego (oryginalne śruby nie pasują, trzeba założyć śruby na torx) okazało się że nowe sprzęgło nie pasuje do zmodernizowanego koła dwumasowego. Czy ktoś co kolwiek wie na ten temat, tzn.. czy pojawią się także sprzęgła przystosowane do nowego koła dwumasowego? Teraz samochód stoi u mechanika i nic nie idzie z nim zrobić, bo stare koła dwumasowe są już nie dostępne, nowego nie mogę zwrócić, bo ma już ślady śrub, a hurtownie nic nie wiedzą o nowym typie sprzęgła.
Opublikowano

Jutro jadę do mechanika obejrzeć co jest nie tak z tym dwumasem i sprzęgłem, bo tak przez telefon to się człowiek nie dogada. Ma ktoś może numery fabryczne LUK jakie powinny być na sprzęgle i na kole dwumasowym dla mojego auta? Tyle pieniędzy wydane i nie pasuje. A dzwoniłem chyba z pięć razy do hurtowni żeby się upewnić że wszystko jest OK.

Jutro jadę z samego rana na oględziny to napisze co nie pasuje.

Pozdrawiam

Opublikowano
Poszedłem za pana słowami i poszukałem na bmwfans.info dwumasowego koła do 184ps i 204ps wersji i oczywiście dali mi złe koło dwumasowe i teraz problem, bo mechanik je już przykręcił i nosi ono ślady montażu - widać w miejscach gdzie przykręca się koło do silnika. Problem taki że nie mogę go już teraz oddać. Tyle pieniędzy w plecy.
Opublikowano

Witam Panowie!

Oskimos jakie u ciebie były obiawy rozpadającego się dwumasu? Obecnie też przerabiam ten temat tylko,że w 320d u mnie stuki były słyszalne i wibrujący pedał sprzęgła po wcisnieciu pedału do końca podskakiwał,a na koniec wibracje były już na maxa nawet na jałowym i w rezultacie auto staneło,nie zapali z rozrusznika a pedał skacze jak szalony przy próbie odpalenia,nie wiem czy sobie jeszcze czegoś nie rozwaliłem przez jazdę z rozwalonym dwumasem,mam nadzieję,że to np.wieniec się oderwał z dwumasi i coś zablokował ale dopiero w pon.uwolnie skrzynie i przekonam się czy z motorem wszycho gra.

Proszę opisz jak u ciebie objawiał sie rozpadający dwumas.

Pozdro

Opublikowano

Auto podczas postoju na biegu jałowym zaczynało turkotać, czasami lekko, czasami bardzo głośno, a czasami przez 2 tygodnie wcale. Pedał sprzęgła mi wibrował, ale bardzo delikatnie - takie raczej mrowienie. Najlepsze jest to że mój stary dwumas jest w wyśmienitym stanie, tzn. bardzo mały ruch po obwodzie - max 1cm i brak luzów między talerzami, więc dziwna sprawa z tym dwumasem.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam!

Oskimos nie chcę cię straszyć,ale u mnie objawy były podobne ,a po kilku dniach strzelił mi wał na 4tym cylindrze,więc mega awaria!

Pozdro

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
U mnie wciąż problem z kołem dwumasowym. Nie można go kupić, bo jest niedostępne. Czekam już prawie 5 miesięcy i brak dostępności w FOTA, AUTOPARTNER, INTERCARS, ALLEGRO. Brak możliwości ściągnięcie tego koła z Niemiec od LUK, bo nie mają w magazynach. Totalna porażka, podobno brak też w ASO, ale tego do końca nie wiem.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja szukam po numerze LUK i nie jest te koło dostępne, a Ci co mieli na allegro wystawione to tak naprawdę nie mają tych kół, tylko zamawiają je w hurtowni (nie są świadomi tego że te koła są niedostępne).

Pozdrawiam