Skocz do zawartości

316i pękł zbiornik wyrównawczy

grzechusk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, pekl mi zbiorniczek. w ten jakze piekny dzien w korku jak cholera to jeszcze zablokowalem jeden pas na glownej drodze :mrgreen: myslalem ze mnie krew zaleje. auto juz na szczescie postawione u kolegi na posesji. zbiorniczek jedzie z allegro. ALE pytanie wazne, czy w waszych zbiorniczkach jest króciec na jego srodku? takie jak w tym linku: http://p.alejka.pl/i2/p_new/36/01/zbiorniczek-wyrownawczy-bmw-3-e46-98-3_0_b.jpg u mnie ktos wczesniej zmienial chlodnice prawdopodobnie i wstawil chlodnice w ktorym jest zbiorniczek wlasnie z tym kroćcem i jest on ZASLEPIONY jakims klejem... teraz nie wiem czy ktos wywalil zupelnie ten waz i zaslepil go na drugim koncu czy jak czy co...

• Odpowiedzi 182
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jeśli chodzi o ten wypust na wąż czy coś tam na środku zbiorniczka to u mnie w 318i takiego niema. W zasadzie to u góry mam dwa wyjścia - małe i duże, które na szybkozłączki połączone jest z jednyym kolankiem i wężem - górny (kolanko ma dwa wyjścia - małe i duże). Na dole jest też przewód wodny ale nie łączy się ze zbiorniczkiem jak pamiętam. Wogóle ten zbiorniczego to nie do naszego modelu - 316i ma chyba tę samą chłodnicę i resztę. Więc jeśli taki miałeś to może ktoś chałturę odwalił i może z jakiegoś disla wstawił???

prawdopdobnie ktos wstawil zbiorniczek od diesla lub cala chlodnice od diesla.mam nadzieje tylko ze pozostale polaczenia w zbiorniczku z kroccem na srodku i bez niego sa takie same.

może niepotrzebnie wziąłeś zbiorniczek z tym wyjściem na środku - będziesz musiał zaślepić.

na zdjęciach zbiorniczki wyglądają podobnie, więc może nie bedzie źle, jak coś możesz przecież wymienić.

Poza tym popatrzyłem na alledrogo i wiem w czym jest różnica - zbiorniczek bez tego wyjścia na środku to do aut z manualem, a z nim - do automatycznej skrzyni.

Zbiorniczek wymieniony obylo sie bez ekscesow. jednak z odpowietrzeniem problem, z godzine ugniatalem z kolega weze na nieodpalonym silniku, nastepnie na odpalonym z ogrzewaniem wlaczonym. ogrzewanie jest az milo, jednak co kazde odpalenie zanika przelew w zbiorniczku :mad2: ogolnie to chyba z 3h odpowietrzalem, probowalem tez z autem na lawerku z lewej strony. nie wiem co jeszcze moge zrobic aby za kazdym razem po odpaleniu byl przelew. co ciekawe wystarczy dodac lekko gazu, z 830 obrotow na ~950 i juz przelew jest widoczny i to dosc spory, niestety po puszczeniu gazu przelew jest nikly splywa po sciance, po ponownym ugniataniu wezy i zabawy z odpowietrznikiem przelew w koncu pozostaje taki jaki byc powinien. pompa nowa, termostat nowy (maja jakies 3 miesiace). nie wiem co moge jeszcze zrobic cholipa jasna.

• 1 rok później...

Witam

Szukam również odpowiedzi na taką zagadkę, objawy mam takie same jak kolega, ciągłe wrażenie, że jest powietrze w układzie i migająca kontrolka chłodnicy, wymieniłem uszczelkę pod głowicą, nowa pompa wody,a auto nadal kapri, jak odpuszczam na gorącym odpowietrznik przy zbiorniku, to syknie trochę, już sam nie wiem jak to ogarnąć, może jakaś podpowiedź, będę wdzieczny, bo sam nie wiem co robić,

• 3 tygodnie później...

Witam,

mi również ubywało płynu chłodniczego a długo nie mogłem zlokalizować wycieku. Po pewnym czasie zauważyłem kałużę na płycie pod silnikiem, więc dolewałem płynu aby jeździć. Temperatura w normie czyli 105 st, powyżej 106 otwierał termostat i spadało do 104 czyli ok. Po jakimś czasie zlokalizowałem wyciek, pęknięty zbiorniczek. Tak sądziłem ale jak odkręciłem korek zbiorniczka zaczął się sączyć płyn spod pompy wody, dokładnie z pod wałka. Czyli pompa do wymiany a zbiorniczek pękł dopiero później.

Pytanie dla kolegów forumowiczów którzy wymieniali pompę wody w tym modelu. Jakiej firmy polecacie? Zbiorniczek też muszę kupić ale nie wiem czy używka oryginał czy nowy zamiennik?