Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hmmm... :think:

w związku z tym że już nie długo będzie zima... czas pomyśleć o oponach zimowych... i tu pojawia się podstawowe pytanie... jakie opony kupić do iXa... :?:

i nie mam tu na myśli rozmiaru kół czy opon... ale o konkretny model opony... który używacie... polecacie... itp... :oops:

poprostu opona która się sprawdza w iXie... :cool2:

jednocześnie w związku z moim pozytywnym doświadczeniem w innych modelach bmw z oponami firmy NOKIAN... myślę o tych właśnie oponach... ale jednocześnie nie wiem czy te opony sprawdzą sie w iXie... dlatego czekam na wasze opinie w tym temacie... :cool2:

pozdrawiam

cosmo

Opublikowano
Witam !!! Ja też w tamtym roku miałem taki problem i w końcu kupiłem na allegro prawie nówki (tyle że bez włosków) Opony Zimowe Hankook Icebear W 300 .Możę to opony nie z najwyższej półki ale super się spisały a zima wiadomo jaka była tam gdzie ludzie grzebali w zaspach tam ja spokojnie jechałem , a i w Zakopanem na nartach byłem a tam do wyciągu to ciężko było dojechać ale ja miałem spoko. Pozdro !!!
Opublikowano

ęą... ale dziś jakiś komercyjny jestem... :oops:

jeżeli ktoś z Wawy chętny to mogę ogarnąć temat. Mam dostęp do wszystkich opon w cenach raczej bardzo dobrych, choć czasem ktoś ma lepsze.

felgi, opony, prestige tuning, elementy carbon, znaczki carbon, grile

hurtowe ceny na zimowe opony renomowanych marek

http://img169.imageshack.us/img169/4364/gpowerwheel.jpg

Felgi oraz akcesoria legendarnego G-Power!

http://www.inovit.pl http://www.kahndesign.pl http://www.wolfrace-wheels.pl

Opublikowano

i to wszystko w tym temacie... :?:

tylko dwie opony: Goodyeary Ultra Grip i Hankook Icebear W 300... :(

szczerze... to liczyłem na coś więcej... a jak narazie to kicha... i coś czuję że jak tak dalej pójdzie... to trzeba będzie liczyć na siebie... jeśli chodzi o wybór opon zimowych... :oops:

pozdrawiam

cosmo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja szukam felg lub całych kół do mojej X5. Chce ori, czyli takie:

http://img05.allegroimg.pl/photos/oryginal/12/65/91/03/1265910358_3

I jest dużo kół na allegro z oponami CONTINENTAL WINTERCONTACT 4X4 235/65 R17 104H

Jak się te opony spisują? No i jakie stare mogą być? 3 lata max? Bo później to chyba twarda i mało elastyczna guma, co?

Doświadczenie z innych aut (też bmw). POLECAM ekstra opony NOKIAN WR2 (coś tam). Mam takie w mojej M3 E46 i przyśpieszenie na lodzie ze sprzęgniętą szperą to masakra! Powiedziałbym że nawet lepsze od ałdi quattro! Tak więc polecam te opony! Świetne na śniegu, lodzie i deszczu! Na suchym też eleganckie.

Odradzam (niby jedyne zalecane do M3 E46) Michelin Pilot Alpin! Na śniegu jeszcze znośne, ale na deszczu śliskie jak chu....! Są nieprzewidywalne! A na suchym to przyczepność bardzo kiepska, nawet pisku nie słychać przy uślizgu. Porażka.

To tyle. Jakie wy mieliscie opony i jakie polecacie/odradzacie?

Opublikowano

Kolego,piszesz że Goodyera jest najlepszy,jest jakiś test zimówek np. w rozmiarze 255/50/19?Po czym twierdzisz że są najlepsze?

Pytam z ciekawości,bo jestem przed zakupem zimówek do E70.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Już dłuższy czas siedzę na internecie i jeżeli to będzie komuś pomocne to sporo dobrego wyczytałem na naszych stronach jak też na anglojezycznych właśnie o Continentalach 235/65/17 104 H WinterContact i właśnie taki jest mój wybór. Pozostawiam do decyzji każdego z czytających mój post i pozdrawiam

Jarek

Opublikowano

a ja po długich analizach... zdecydowałem się na opony: Nokian WR G2 SUV... :D

i jak narazie... jestem z nich bardzo zadowolony... :cool2:

pozdrawiam

cosmo

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam. Zrobilem tak jak kolega powyzej kupilem CONTINENTAL WINTER CONTACT 4X4 235/65 R17 104H i dopiero testuje ale po pierwszych wrażeniach są bardzo ok. Mam pytanie nie przeszkadza ze są made in czechy?
Opublikowano
Witam. Zrobilem tak jak kolega powyzej kupilem CONTINENTAL WINTER CONTACT 4X4 235/65 R17 104H i dopiero testuje ale po pierwszych wrażeniach są bardzo ok. Mam pytanie nie przeszkadza ze są made in czechy?

co z tego że Czechy ... zachwalane Nokian WR G2 SUV są produkowane w Rosji i sprawdzają się rewelacyjnie, a do tego ta śmieszna cena jak za tak dobre opony...

Opublikowano

Tak, jezdzilem. Pierwszy raz jechałem 6 lat temu golfem III. Przyznam że faktycznie kolce są ekstra. Jedyna różnica w porównaniu do zimówki to zachowanie na lodzie! Choć i w terenie też daje radę ;)

Ale tak na marginesie, to jazda na kolcach jest u nas jeszcze niedozwolona! Przy wnikliwej kontroli po dowodzie, mandat, w a sporadycznym przypadku nawet laweta - miałem takie przypadek ostatnio...

Opublikowano
Przyznam sie ze halasuja na golym asfalcie ale co do predkosci sie nie zgodze.Smigalem na nich spokojnie ponad 160 i bezproblemowo trzymaja sie drogi.Zawsze mozna kupic opony z kolcami i wyjac kolce.Taka oponka jest o wiele lepsza niz zwykle zimowki.Taka jest moja opinia.
Opublikowano
Najgłupsze jest to, że nie można na kolcach jeździć z powodu zniszczeń jakie one robią. A dokładnie - jako że nie ma możliwości uszkodzenia asfaltu, po małym dociekaniu z mojej strony okazało się, że najprawdopodobniej chodzi o pasy na jezdniach. Wiecie takie dla pieszych. A że bezpieczeństwo na śniegu jest x razy większe to już nie ważne.
Opublikowano
I tak na naszych drogach nie mamy pasów (tych po długości jezdni jakże) yakich jka być powinny, więc to bez sensu... A w niemczech można używać opon z kolcami?