Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam jak w temacie , płyn z chłodnicy wycieka mi wprost na ... pedały przy stopach , co to może być coś z nagrzewnicą bo od strony silnika nic nie widać żadnego wycieku, czy może jakieś rozszczelnienie przewodów? najgorsze jest to że wszystko jest zabudowane i to w okolicach szyby damn nic nie widać i od razu szukam kogoś z wawy kto może się tym zająć

dziękuje za odpowiedź

• Członkowie klubu
Opublikowano
W najlepszym wypadku pękła magistralka, która znajduje się od strony kierowcy. W najgorszym nagrzewnica. Tak czy siak trochę plastiku trzeba zdemontować :wink: Nie wspomnę o wyjęciu dywanu do wyprania i wysuszenia :roll:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

dziś zaprowadziłem autko do speców od chłodnic zobaczymy co zrobią, założyłem podobny temat na 'polecane warsztaty - mazowieckie' i właśnie polecano mi Pana Adama z Raszyna który gości na forum pod nickiem 'anjinsan' dobrze mówię? gdybym wiedział, że jest Pan uchwytny na forum udałbym się z tym problemem do Pana. Wstępna diagnoza wykluczyła nagrzewnice więc zostaje ... hmm tego dowiem się jutro. Fakt faktem dywaniki do konkretnego prania się nadają, a tak w sumie to mi tego płynu tak dużo nie ubyło 1 litr wody dolałem (tylko żeby dojechać 5 km) i było już full, kontrolka się już nie świeciła. Pocieszam się tylko tym ,że 2 dni wcześniej wróciłem autkiem z Chorwacji i stało się to w kraju :)

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedź

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Możesz napisać jaka w końcu była diagnoza?

Dzisiaj zauważyłem u siebie mokre dywaniki kierowcy i na tyle za kierowca, może to ten sam problem!?

Pozdrawiam

Opublikowano
widzę, że masz autko z tego samego roku, więc to wada materiału (aluminium) użytego do tej serii. Zakończenie historii wygląda tak: Do nagrzewnicy dochodzą 2 rurki (aluminiowe) jedna z nich była od WEWNĄTRZ wyżarta, dosłownie na wejściu do nagrzewnicy, spece którzy to robili powiedzieli, że pierwszy raz taki przypadek robili i to w tak w młodym aucie :? Określili to jakby ktoś od wewnątrz zrobił dziurkę... myślałem, że to może winna płynu chłodniczego FEBI koncentrat żółty ale przypuszczam, że Ty lejesz inny. Rurka oryginał na zamówienie , 1-2 tyg czekania koszt jeżeli dobrze pamiętam coś koło 400 zł albo i więcej, ja akurat nie miałem czasu i zrobili mi starą tzn pospawali ją ( na 2 dzień autko było gotowe) i jest gitara ... jak na razie :wink: tfu tfu koszt 400 zł i dużo plastików do zdjęcia, poleciłbym Ci ludzi w Warszawie u których to robiłem (zajmują się tylko chłodnicami) ale chyba nie jesteś krawaciarzem :wink:
Opublikowano

Dzięki za odpowiedz gotronk,

Moze nie naleze do osob które sie znają na mechanice, ale lubię wiedzieć co sie dzieje , po pierwsze zeby zapobiegać a po drugie zeby nie sciągali ze mnie kasy za coś co nie jest uszkodzone.

W związku z tym takie pytanko.

Czy jest możliwosc w miarę łatwego sprawdzenia, czy to rzeczywiście padł przewód aluminiowy wychodzący od nagrzewnicy? Łatwo zlokalizowac nagrzewnice czy trzeba rozbierać?

Ogrzewanie i klima chodzi bez zarzutu..

Kontrolowalem poziom płynu chłodzącego i jest niski, ale jest on niebieski a pod dywanikiem znalazlem wode.

Pozdrawiam

Opublikowano

witam,

nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie czy rzeczywiście padł ten przewód, (po otwarciu maski nie widziałem żadnych wycieków w tamtej części autka) ale płyn chłodniczy mi spierdzielał na początku dosyć powoli ale później kapał (na pedały) już dosyć intensywnie. Nagrzewnicy nie widać, oczywiście demontaż deski konieczny żeby się tam dostać.

Wracając do diagnozy, ja u siebie zacząłem coś podejrzewać po tym jak pojawił się dziwny zapach dopiero później stwierdziłem że to płyn chłodniczy, drugim objawem była zaparowana szyba w miejscu gdzie był wyciek, jak dobrze pamietam ogrzewanie i klima też chodziły u mnie bez zarzutu. Kontroluj czy masz płyn chłodniczy (oczywiście na zimnym silniku ) jeżeli zacznie Ci go ubywać ( jeżeli dobrze się orientuję coś koło 8 litrów wchodzi) to może byc podobny przypadek, chyba więcej Ci nie pomogę, gdybym stał na specami którzy to robili to bym dokładnie opisał krok po kroku co gdzie i jak :)

pozdro

Opublikowano

Wielkie dzieki za pomoc!

Informacje ktore mi dales, sa bardzo konkretnie, wiec z nich skorzystam oraz dodatkowo oczywiscie zaprowadze autko na kontrole...

Pozdrawiam serdecznie

• 9 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czesc nie chce zakaladac nowego teamtu wiec tu pisze!mam pytanko ile wchodzi plynu do chlodnicy 118d 122ps?i jaki polecacie?pozdro