Skocz do zawartości

318i zapala się lampka oleju

wienniio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kiedy zapalam auto i ruszam to zapala się lampka oleju ale nie na czerwono tylko na pomarańczowo proszę o pomoc

druga wada to że na zegarach spalanie auta pokazuje np.31 ,42 litry kiedy jadę 50 na godzinę

trzecia wada to chrobotanie w silniku koło miarki oleju jest tam taki czarny plastik wydaje mi się tam gdzie przepustnica i z niego wychodzi taki dźwięk

auto kupiłem parę dni temu proszę o porady

Masz walnięty czujnik poziomu oleju, po podpięciu pod kompa nie pokaże ci błędu zwiazanego z czujnikiem. Apropos jaki masz silnik w swojej buni??? Jak benzyniaka to mam do sprzedania taki czujnik poziomu oleju, nówke sztuke, oryginał BMW w cenie 160zł.

pozdrawiam

pali sie non stop??czy tylko kilkanaście sekund po odpaleniu?? ps i tak lepiej dolej i nie czekaj az skala na miarce sie skończy

po zapaleniu silnika wlacz sie ale dopiero gdziesz 6 sek po zapaleniu i pali sie z 5sek i gasnie a co do oleju to jest prawie na połowie i nie wiem czy to czujnik czy moze faktycznie za malo oleju???

czujnik zapewne dolej oleju i smigam ja tak mam od momentu jak kupiłem swoja bunie

• Zasłużeni forumowicze
masz walniety czujnik. skoro na bagnecie masz w polowie skali wiec stan masz bdb. u mnie jest to samo zapala sie po paru sekundach od odpalenia i gasnie po paru sekundach. jezdze z tym juz drugi rok i mam to gdzies. niech sie pali. wazne ze stan na bagnecie jest dobry. bylo o tym czujniku mnostwo watkow juz. wymienisz na nowy i po paru miechach znow moze walnac. jakbys mial poziom z dolna kreska to wtedy musialbys dolac ale skoro masz pomiedzy to zostaw. no chyba ze bardzo chcesz miec rowno z MAX.

🙃🙃

• 3 tygodnie później...

Witam ! Podłącze sie do tematu.

Mam podobny problem tylko umnie lampka oleju zapala sie podczas jazdy ,( e46 2.0i) mrugnie na sekunde i gasnie. Jest dzień ze nie zaświeci sie wcale a jest dzień ze zaświeci sie 5 razy

Podłączyłem pod INPA i ukazało sie to:

http://c6.wrzuta.pl/wm3404/5c33619c000223414cbb268b/e46?

Czujnik poziomu oleju chyba zrobił kaput :D Co koledzy sądzicie o tym??

Żyzce wszystkim takich przyjemności w życiu, jakie odczuwa sie siedząc za kierownicą BMW...

Czujnik poziomu oleju w misce olejowej jest uszkodzony, po prostu. Typowa usterka. Oryginał firmy hella za 600zł w hurtowni intercars, podróba ok 250zł. Dobrze wymienić przy wymianie oleju bo aby wymienić trzeba wylać olej.

To hałasujące urządzenie przy kolektorze dolotowym to tzw. DISA, sterująca ilością powietrza. Po pewnym czasie sie zuzywa i wpada w wibracje element mechaniczny. W niczym to przeszkadza, element mimo hałaśliwości pracuje poprawnie i tego się nie zmienia no chyba ze ktoś chce wydać 700zl aby mieć ciszej po otworzeniu klapy silnika.

Oryginał firmy hella za 600zł w hurtowni intercars, podróba ok 250zł.

Bez przesady, oryginalny ze znaczkiem BMW kupisz do 2.0i na allegro za 200zł. nówka,oryginał hella.

Ja sam mam do sprzedania nówke hella ze znaczkiem BMW, jak dla kolegów z forum za 160zł.

Tak już powiedziałem kolesiowi co walnięte i ile to kosztuje :(

Narazie z wymiana wstrzymał sie ,powiedział ze podjedzie jak bedzie wymieniał olej

W sumie furka bedzie śmigała z tą usterko tylko czesciej bedzie musiał zerkać na bagnet :norty:

Żyzce wszystkim takich przyjemności w życiu, jakie odczuwa sie siedząc za kierownicą BMW...