Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zauważyłem, że od paru dni auto lubi są siąść na jedno koło - tylnie prawe. Po chwilowej jeździe, poziom (na moje oko) wyrównuje się. Na postoju siada.

Czy jeżeli padła poduszka od Nivo to tak właśnie wygląda objaw, czy też przy uszkodzonej poduszce siada cały tył?

Auto nie jest twarde, nie wyświetla komunikatów o błędach.

520i touring, rok 2002, 182kkm na liczniku.

pzdr

Youngtimer

Opublikowano
Witam,

Zauważyłem, że od paru dni auto lubi są siąść na jedno koło - tylnie prawe. Po chwilowej jeździe, poziom (na moje oko) wyrównuje się. Na postoju siada.

Czy jeżeli padła poduszka od Nivo to tak właśnie wygląda objaw, czy też przy uszkodzonej poduszce siada cały tył?

Auto nie jest twarde, nie wyświetla komunikatów o błędach.

520i touring, rok 2002, 182kkm na liczniku.

pzdr

Youngtimer

Prawdopodobnie puszcza Ci już jedna poduszka od NIVO. Dopóki kompresor w trakcie jazdy pompuje to się auto trzyma poziomu. Na postoju powietrza ucieka przez nieszczelność. Musisz wyjąć i obejrzeć dokładnie poduchę. Jeśli konieczna będzie wymiana to pamiętaj, że w takim przypadku najbardziej zalecanym posunięciem jest wymiana obu poduszek bo lada moment zacznie puszczać i druga - taki urok gumy, która z upływem lat parcieje i się rozszczelnia.

Pzdr.

Opublikowano
Tylko jedno ALE: jak siada poduszka, to tył powinien usiąść z dwóch stron => poduchy to naczynia połączone, a przynajmniej taki objaw miałem jak poducha mi pękła = tył leżał na asfalcie (dwie strony), choć poducha pękła z jednej strony.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko jedno ALE: jak siada poduszka, to tył powinien usiąść z dwóch stron => poduchy to naczynia połączone, a przynajmniej taki objaw miałem jak poducha mi pękła = tył leżał na asfalcie (dwie strony), choć poducha pękła z jednej strony.

Nie zawsze tak jest.Jak mi padla poducha tak ze nawet na odpalonym sie nie podnosil to opadl caly tyl.Jak padla druga objaw byl identyczny jak u kolegi,wedlug mnie zalezy to od stopnia uszkodzenia poduchy.

Opublikowano

Miesiąc temu wracałem z wakacji, 200km przed domem pękła mi poducha (zrobiła się dziurka) siadła tylko jedna strona! Ponieważ kompresor mam w kocu na butli od gazu słyszałem, że coś długo chodzi, po chwili zapalił się komunikat na desce i już wiedziałem co jest grane. Na postoju było słychać uciekające powietrze a po włożeniu ręki przez felgę czułem wyraźnie podmuch powietrza. Wyjąłem przekaźnik od nivo bo kompresor cały czas próbował podnieść lewy bok a przy tym nieźle się ugrzał.

Tak więc z załadowaną ,,paką,, i na gumowym odboju zrobiłem 200 km. Podróż nie należała do przyjemnych ale przynajmniej 7 miesięczna córka się cieszyło bo strasznie ją wytrzęsło:)

Rada! Na allegro najtańsza poducha to wydatek około 660 zł. Pojechałem do FUSA (aso) w Wawie przy Ostrobramskiej, poprosiłem o rabat jako przyszły stały klient:) i kupiłem ją za 614zł.

Wymiana to chwila, przestrzegam tylko przed spinką którą jak czytałem często łamią przy wyjmowaniu przewodów powietrza. Trzeba ją ścisnąć a nie jak rozum mówi rozciągnąć. Występuje tylko razem z przewodami więc trochę kosztuje. W moim przypadku zaraz przy niej na przewodzie była naklejka z obrazkiem jak z nią postępować.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

i zrobione. Po tygodniu czasu, znalazło się 55 minut wolnego. Wymiana prosta i szybka. Dla chętnych powstanie fotostory.

-

Koszt zakupu w salonie BMW: 197Euro

Koszt wymiany w salonie BMW: 130Euro