Skocz do zawartości

320d - na zimnym silniku pali lepiej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich, jestem tu nowy i zielony chociaż kiedyś miałem już BMW 323i w automacie ale to jeszcze był "rekin" z 82 r.

Teraz kupiłem 320d z 2002 r. i mam jeden w sumie problem, czasem na ciepłym potrafi nie odpalić, na zimnym pali "ze strzała", zdarzyło mi się to dwa razy, za pierwszym odczekałem trochę zamknąłem ją i otworzyłem kilka razy - takie czary chyba ale pomogło i odpaliła, a za drugim prawie zarżnąłem aku i zatrzymał się koleś piątką, wyjął kable, podłączyliśmy (nie pod ten rozruchowy pod maską tylko z tyłu pod aku ) i zapaliła ze strzała co to może być ?.

pozdr.

Edytowane przez Robio
Opublikowano

Właśnie trochę tu na forum poczytałem i najbardziej mi pasuje że to raczej czujnik położenia wału a nie pompa, bo wkręca się w obroty nieziemsko i zasuwa jak szalona, przegoniłem ją do końca obrotomierza na 5 biegu (do czerwonego pola) około 215 km/h. więc chyba pompa pompuje ok, a poza tym jak mi ten koleś pdłączył przewody to rozrusznik kręcił o wiele, wiele szybciej niż u mnie normalnie, więc skoro tak to może tylko akumulator ?, to moje początki z dieslem, mam ją dopiero trzy tygodnie, ale byłem na rybach i pół nocy chodziły podgrzewane fotele i cichutko radyjko (z CD), - rano odpaliła bez problemu, ale cholera wie, wiem że diesel potrzebuje do rozruchu dużo prądu.

pozdr.