Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czy udało się już komus ustawić nazwy stacji na głównym monitorze zamiast LOCAL.

Muszę przyznac że jest to troszeczke denerwujące, patrząc na monitor i nie widzieć jakiej stacji się szuka.

Proszę o radę.

Opublikowano
mam ten sam problem - nie wyświetlają się nazwy stacji po za jedną :shock: próbowałem kilkukrotnie zapisywać i zawsze to samo tylko ta jedna zawsze się wyświetla inne nie. Jak słucham radia i mam ekran w pozycji wyjściowej ze strzałkami to w lewym dolnym rogu wyświetlają się informacje RDS nazwa radia godzina i to co nadaje radio na RDS np nazwy piosenki itp. Ale jak wejdę na listę stacji radiowych bez znaczenia czy zapisanych czy wszystkich dostępnych to mam tylko LOCAL-2 / LOCAL-7 itd. tylko jedna nazwa się wyświetla zawsze FAMA. Już rok się z tym próbuje uporać i zaczynam myśleć ,że się nie da
Opublikowano

Hmmm miałem podobnie - jak kupiłem samochód to właściciel chyba na to nie zwracał uwagi ale też wszędzie była nazwa local z numeracją.

Posiedziałem chwilę nad tym coś kliknąłem (może RDS jak sugeruje Frodo) i jak ręką odjął przy nowym szukaniu wszsytkie stacje mam nazwane ale żebym mógł powiedzieć CO zrobiłem to tego nie wiem ;)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Poszedłem za radą IgnisDriver - zacząłem od początku tj. od instrukcji obsługi

Po ponownym jej przewertowaniu jedyne co przychodzi mi do głowy jako powód nie wyświetlania się nazw stacji radiowych to

to że "warunki odbioru" nie są dość dobre i dlatego mi nie wyświetla nazw stacjo poza jedną ,która widocznie ma dobre warunki odbioru.

Co jednak wydaj mi się dość głupie bo radio gra czyściutko niezależnie od stacji i nawet jak jadę w trasie to nigdy nie ma problemu z odbiorem - radio samo przełącza się na lokalne częstotliwości danego radia - ogólnie gra dobrze. Ale może jednak coś nie tak z anteną w moim aucie - sam już nie wiem :?

IgnisDriver jeśli możesz wytłumaczyć ,że tak powiem łopatologicznie jak ty ustawiłeś radio aby wyświetlało na liście nazwy stacji radiowych to będę wdzięczny i pewnie nie tylko ja :wink:

cytat z instrukcji obsługi:

"Radio Data System RDS

RDS w zakresie fal UKW/FM wysyła dodatkowe informacje. Stacje RDS mają więc następujące zalety:

> W przypadku stacji nadających na kilku częstotliwościach, przełączanie na najlepiej odbieraną częstotliwość jest automatyczne

> Przy dobrych warunkach odbioru, wyświetlana jest nazwa stacji na monitorze centralnym. Kiedy odbiór jest słaby lub zakłócony, może upłynąć dłuższy czas zanim wyświetlona zostanie nazwa stacji".

Opublikowano

Miałem podobny choć nie ten sam problem, mianowicie po ustawieniu stacji i ponownym uruchomieniu samochodu - stacje nie były zapamiętane. Kombinowałem na różne sposoby ale nie szło tego zrobić. Do czasu przeczytania instrukcji. Jest tam jeden MYK na to i...działa.

Dlatego zaproponowałem czytanie instrukcji bo po prostu czasem to najprostsze wyjście.

Opublikowano

IgnisDriver robisz tajemnice z tego MYK-u i dajesz pośrednie wskazówki zamiast dać bezpośrednią i ucieszyć kilku forumowiczów - jeszcze raz zachęcam do podzielania się twoją wiedzą :wink:

pozdr.

Opublikowano
Mieszkam w Niemczech, tutaj nazwy stacji wyświetlają się prawidłowo, tak więc RDS mam włączony. Kiedy jestem w Polsce, nazwy stacji pokazują się właśnie LOCAL-1 etc. Nie wszystkie jednak. Nadarza się jedna lub dwie których nazwa jest wyświetlona. Nie sadzę więc, że to kwestia "wyłączonego" RDSu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
juz doszedłem o co chodzi, wchodzicie w zakładke "All Station" (wszystkie stacje), klikacie save i dana stacja jest zapisywana w zakładce "Memorised station"(zapamiętane stacje). PO kolei tak robicie i zapisujecie stacje na kolejnej pozycji. Dopiero w zakładce "Memorised station" wyswietlane są nazwy stacji.
Opublikowano
ja już to robiłem dawno i niestety u mnie nawet po zapamiętaniu i przejściu do "Memorised station" nie wyświetlają się nazwy stacji poza tą jedną o której pisałem (PLANETA).
Opublikowano

dzisiaj się tym bawiłem również i u mnie wygląda następująco:

schemat podobny jak u was ... wyszukuję stację, zapisuję stację poprzez SAVE i wskakuje ona do memorised stations.Teoretycznie proste.

W praktyce jednak jedna i ta sama stacja (przykład RMF) jest jako: LOCAL, RMF FM lub 95,4. I z tego co zauważyłem uzależnione to jest od tego co podaje RDS w chwili zapisywania- wniosek (u mnie przynajmniej) trzeba wyczekać aż RDS poda nazwę stacji radiowej i wtedy palnąć mu SAVE. Na wyświetlaczu będzie wtedy stosowny napis i można wybierać pomiędzy zapamiętanymi nazwami stacji, a nie numerkami czy napisem local 1,2,3

Być może się mylę i popełniam jakiś błąd ale tak to u mnie wygląda.

Opublikowano

Jest tak: jezeli stacja radiowa wysyla jakies ciagle zmieniajace sie napisy (np. "najlepsze hity w miescie"), to w liscie stacji pokazuje sie "LOCAL-x". Jezeli przekaz RDS jest staly (np. tylko nazwa stacji, np. "Jedynka"), to wtedy wszystko jest OK. W TIS jest o tym caly artykul - i wytlumaczenie ze strony BMW jest takie, ze norma DIN dotyczaca sygnalu RDS nie przewiduje zmieniajacych sie komunikatow, wiec producent CCC (VDO Siemens) nie zaimplementowal tej funkcjonalnosci. Niemniej wiele stacji radiowych nadaje taki - niezgodny z norma - sygnal, a wiele firmowych systemow audio daje sobie z tym dobrze rade. W nowej 5er system audio pochodzi nie od VDO Siemens, ale od Beckera, wiec na pewno to bedzie dzialalo (Becker w moim drugim samochodzie nie ma z tym problemu).

Poza tym mozna zapisac ustawienie - i wtedy na liscie zapisanych stacji znajdzie sie nazwa podawana w chwili zapisania - dokladnie tak, jak napisal Prezioso powyzej.

pozdrowienia

Krzysztof

Opublikowano
Niestety w moim przypadku zrobiłem tak jak zasugerował Prezioso, wyczekalem moment kiedy na wyswietlaczu pokaze sie RMF FM i zapisalem. Niestety znowu przeskoczylo na LOCAL... Moze ktoś ma jeszcze inny sposob ?
Opublikowano

Widzicie a mówią że tylko Alfa Romeo jako auta mają duszę ;) a guzik prawda każde BMW jest inne i ma swoje humory, potrzeby i "fochy"

Wracając do tematu czytałem ostatniego posta szumer13 i dzisiaj rano postąpiłem ponownie "jak zwykle" i sytuacja mi się powtarza - jeśli z marszu wybiorę save pojawia mi się local, jeśli chwilę odczekam to albo RMFMAXXX lub 96,7. Inaczej nie chce być. Mam zwykłe radio CD + podpiętą zmieniarkę fabryczną na 6CD (kompletnie bez żadnej nawigacji - goły iDrive).

• Moderatorzy
Opublikowano
U mnie zapisuję dopiero gdy pojawi się nazwa stacji i tak zostaje.
Opublikowano
To prawda co mowi Prezioso z dusza, widocznie moja ją posiada. Przyzwyczailem sie i niech juz tak zostanie moze kiedys przypadkiem uda mi sie zaprogramowac nazwy stacji to podziele sie informacja jak tego dokonac, Pozdrawiam i dziekuje pomoc
Opublikowano
u mnie tak samo jak u szumer13 jak bym nie próbował to zawsze jest local- , poza jedną stacją PLANETA ale ona nie nadaje dodatkowych informacji w RDS-sie tylko swoja nazwę dlatego mi ja zapisuje z nazwą.
Opublikowano
Jest tak: jezeli stacja radiowa wysyla jakies ciagle zmieniajace sie napisy (np. "najlepsze hity w miescie"), to w liscie stacji pokazuje sie "LOCAL-x". Jezeli przekaz RDS jest staly (np. tylko nazwa stacji, np. "Jedynka"), to wtedy wszystko jest OK. W TIS jest o tym caly artykul - i wytlumaczenie ze strony BMW jest takie, ze norma DIN dotyczaca sygnalu RDS nie przewiduje zmieniajacych sie komunikatow, wiec producent CCC (VDO Siemens) nie zaimplementowal tej funkcjonalnosci. Niemniej wiele stacji radiowych nadaje taki - niezgodny z norma - sygnal, a wiele firmowych systemow audio daje sobie z tym dobrze rade. W nowej 5er system audio pochodzi nie od VDO Siemens, ale od Beckera, wiec na pewno to bedzie dzialalo (Becker w moim drugim samochodzie nie ma z tym problemu).

Poza tym mozna zapisac ustawienie - i wtedy na liscie zapisanych stacji znajdzie sie nazwa podawana w chwili zapisania - dokladnie tak, jak napisal Prezioso powyzej.

U mnie na tym dolnym pasku przeskakują napisy (nie zawsze i nie na wszystkich stacjach) np. RMF FM / Naj- / lepsza / muzyka .Na tym głównym menu od FM są tylko nazwy stacji i faktycznie trzeba było trafić z zapisaniem tak jak opisał to Prezioso.W opcjach mam zaznaczone RDS i TP.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie ma problemu z trafieniem zapisu nazwy stacji, trzeba wejsc w stacje , kliknać na save i zatwierdzic jak bedzie nazwa stacji
  • 2 lata później...
Opublikowano
potwierdzam trzeba zapisywać w tym momencie jak jest wyswietlany napiis nazwy stacjii. ja tak robiłem a bawiłem sie z pół godziny żeby do tego dojsc.pozdro