Skocz do zawartości

Co to było??? dziwny dźwięk i plama oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po okolo rocznej przerwie reaktywowalem gaz u siebie w 750 il. Wymienilem klapomiksery(stare niestety byly juz nieuchylne), filterek. Uruchomilem silnik na benzynie, chwile pochodził przepinka na gaz - chodzi super.. Po chwili dziwny dzwiek (coś jak by jakaś turbinka sie odpaliła-a takowej nie posiadam ;) ) zgasilem silnik,odczekalem chwile, odjechalem kawalek i co widze?? plama oleju (najprawdopodobniej olej silnikowy). Kapalo z miejsca pod przekladnią kierowniczą tyle, ze nie był to olej wspomagania.Wlazlem do kanalu, nic nie moge dojrzeć.Wytarłem miejsce gdzie delikatnie kapał olej (belka zawieszenie pod przekladnią) i cisza,wykapalo sie jeszcze chwile i przestalo. Odpaliłem znowu, przejechalem 20 km i nic. Olej jest.. nic nie kapie.. Co to moglo być??Moze ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tej sprawie?Boje sie lecieć gdzieś dalej bo nie wiem co to bylo i czy znow sie nie ujawni tyle, ze 10x gozej :(

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...

Opublikowano

Problem mam podobny, że chwilami jest plama pod autem. Ale bez paniki. U mnie jest temu winna pompa wspomagania.

Otóż dzieje się tak przy znacznych spadkach temperatury, kiedy to słabo szczelne juz łączenia daja o sobie znać chwilowym wyciekiem, a zwłaszcza układ wspomagania i chłodniczy. U mnie pompa daje ciśnienie i wtedy np. simering uszczelnia dobrze. Ale wystarczy, że postoi na dworze i rano są kropelki.

Postaraj się dokładnie określić skąd wycieka, gdy będzie okazja.

Opublikowano

Kurde w morde! Troche mi sie humor poprawił, Moze faktycznie poduszka? Znasz taki przypadek?? Jak to sprawdzić?? Moze ten dzwiek to wyciekający olej pod ciśnieniem z poduchy...??

Robert.. to nie jest olej ze wspomagania..sprawdzilem organoleptycznie ;)

Opublikowano

Ten dżwięk może być również od zapowietrzonego układu wspomagania.

W miejscu które opisałes jest nie tylko poduszka silnika. Sprawdź dokładnie co to był za olej.

A którymi organami sprawdzałeś lepkość ? :D

Opublikowano

Aa.. mam takie organy na baterie - ślicznie grają.. Jutro dokladnie to posprawdzam. Nie sądze,ze to wspomaganie bo nie mam z nim zadnego klopotu apoza tym dziś sporo latalem od rana BM i nic sie nie dzialo. Mam nadzieje, ze to ta poduszka i nic wiecej..

Panowie..DZIEKI serdeczne!!

Jutro sie moze cUś wujaśni ;)

Opublikowano
Przykro mi ale raczej na 99% to nie poducha. Wydaje mi sie, ze to olej wlasnie od wspomagania. Z poduchy nie wyleciala by tak znaczaca ilosc oleju. Pozdrawiam.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Wszystko wskazuje na to,ze to jednak poducha.Dziś powinienem wiedziec na 100% ..Silnik suchy, płyn od wspomagania nie ubywa a poducha (ciezko zobaczyć) jest mokra i co ciekawe - juz nic nie leci..