Skocz do zawartości

Mokra podłoga w e90

agang

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Otoz mam mokra podloge (przod) tak u kierowcy jak i u pasazera, spotkal sie juz ktos z tym w e90 ??

Wydaje mi sie, ze woda leje sie do auta podczas mycia i raczej nie od strony podwozia a od sciany grodziowej.

Sprawdzilem pod maska te sitka po bokach do odporowadzania wody i sa czyste, odkrecilem oslone filtra weglowego i tam tez za duzo

smieci nie bylo a filtr wyglada ok. sa w tym aucie jeszcze jakies mozliwosci przeciekania wody albo jakies zapchane kanaly odprowadzajace ?

nie mam szyberdachu a auto to e90 320i 2005

Pozdrawiam i prosze o pomoc.

• Odpowiedzi 93
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

dywanik mokry jest od wewnątrz, czy od góry?

mi też woda dostawała się do auta, ale widoczna ona była na gumowym dywaniku - przyczyna - maty wygłuszające, które były w drzwiach odkleiły się i przez drzwi dostawała się woda. ale tak jak piszę woda widoczna była od góry, a nie od dołu dywanika

Kiedyś miałem podobny przypadek, ale nie w BMW tylko w Oplu Omedze, zatkał się odpływ wody z podszybia, który miał swoje odprowadzenie w nadkolu. Po wizycie w myjni kałuża wody, która wlewała się przez dolne kanały wentylacyjne od nagrzewnicy, tam gdzie masz nadmuch na nogi. Jak do tej pory w BMW mnie to nie spotkało i nie wiem dokładnie, w którym miejscu od dołu są odpływy, ale może coś ci ta informacja pomoże. Popatrz dokąd idą odprowadzenia wody z tych kratek po boku podszybia, być może też ci się przytkały wyloty od dołu. Jak dojdziesz przyczyny - napisz, będzie wiadomo dla następnych.

no wlasnie dostaje sie od dolu albo gdzies przy sciaganie grodziowej.

gabka jest mokra od dolu i to dosc powaznie bo obwicie lalem wode na auto bawiac sie nowa myjka.

wlazlem pod auto i w tej plastikowej plycie jest dziura akurat w tym miejscu gdzie jest korek, uszczelnilem to i bede dalej obserwowac.

z tym ze mokro jest rowniez od strony pasazera choc juz nie tak mocno a plastiki cale. mokra jest rowniez blacha po bokach wneki na nogi, albo przez to ze mokra jest ta cala gabka ktora blyskawicznie nasiaka albo woda sie jakos tamtedy dostaje. mam zamiar wyjac cala podloge i jakos tam przepatrzec ale nie wiem czy to nie bedzie za trudne.

sprawdź miejsce, gdzie przechodzi do środka linka od maski - jest ona w takiej uszczelce i niestety ona też czasami się psuje i na nią stawiam. - koszt linki z uszczelką ok 36 PLN w ASO

Witam, u mnie delikatnie podcieka przez prawe przednie drzwi, a dokładnie w miejscu gdzie drzwi stykają się z przednim słupkiem. Przy lekkich opadach deszczu nic nie leci ale gdy pada mocniej już się tamtędy przedostaje woda. Coś nie tak jest u mnie z uszczelką. Zdiagnozowałem to tak, że polewałem od góry drzwi zaraz za lusterkiem i na 100% u mnie tam właśnie leci woda, tylko że zbiera się na wykładzinie od góry.

Pozdrawiam

wszystkie uszczelki mam sprawdzone i wszystko w porzadku, no moze poza paroma kroplami na nakladkach progu z napisem bmw.

na dywanikach mam sucho, pod dywanikiem pasazera tez niby sucho ale jak sie podniesie wykladzine podlogi po odpieciu plastikow to ta gabka jest mokra ale od gory sucho.

natomiast delikatnie wilgotno jest czasem pod dywanikiem kierowcy ale jak sie podniesie wykladzine to gabka jest mokra. jak bym tego nie rozebral to bym nawet nie wiedzial jak tam jest mokro.

Ja też mam problem z przeciekiem :x

Pokrywa którą sie zdejmuje by dostac sie do bezpieczników jest na niej wielka plama !!! Zachodze w głowe skad ten wyciek ?!

popatrzcie sami,wymienie tą gąbke na nową i będe sprawdzał czy coś sie nowego wyleje.

http://img683.imageshack.us/img683/2738/mokrapokrywa.jpg

kurde nie czaje co to za pokrywa u Ciebie... u mnie bezpieczniki sa w schowku o ile dobrze pamietam.

jak tylko cos znajdziesz to daj znac, ja tez postaram sie cos zrobic dla potomnosci :)

to jest pokrywa nad stopami od strony kierowcy, sprawdż uszczelkę od linki maski - prawy róg pod przednią szybą - tam są takie kratki i dziwnie powsadzane gumy - zorganizuj sobie około 1h na tą operację i zwinne małe rączki

• Moderatorzy

Mam podobny problem. Posiadam e90 z szyberdachem (nie wiem czy to coś ma wspólnego) i ostatnio zauważyłem, że mam mokrą podłogę (przód) pod dywanikiem prawym... Miałem kiedyś e34 (bez szyberdachu) i było to samo... widać że BMW do szczelnych samochodów nie należą :duh:

Mam również e92 i tam problem nie występuje.

Ciężko to nawet zdiagnozować, chyba najlepiej by było zamknąć się w samochodzie jak pada deszcz i wtedy szukać skąd to się leje :wink:

• Moderatorzy

Panowie jeszcze nie wiem czy odkryłem przyczynę, ale dziś wyczyściłem małe kratki, które są po obydwóch stronach silnika tuż przy zawiasach maski. Były całkowicie zabrudzone i przez to odpływ nie był drożny.

Teraz trzeba czekać na deszcz lub pojechać na myjnie :)

Panowie jeszcze nie wiem czy odkryłem przyczynę, ale dziś wyczyściłem małe kratki, które są po obydwóch stronach silnika tuż przy zawiasach maski. Były całkowicie zabrudzone i przez to odpływ nie był drożny.

Teraz trzeba czekać na deszcz lub pojechać na myjnie :)

W jaki sposób to czyściłeś ?? Przepchałeś jakimś drutem czy jak ?? Bo jak rozumiem przeczyściłeś do samego dołu czyki odpływu ?

• Moderatorzy

Wyjąłem tylko same kratki... Gdybym nie miał jeszcze jednej E9x nawet nie wiedziałbym, że tam są jakieś kratki.. tak to było zapchane że nawet 1 otworu kratki nie było widać.

Ale tak jak napisałem, nie wiem czy to coś da.

Jak na razie wszędzie sucho.

potwierdzam, czyscilem i nic nie dalo...

szukamy dalej :)

od poniedzialku bede mial wiecej czasu takze moze ktos fachowym okiem rzuci mi na auto.

ciekawe czy serwis bmw wie cos na ten temat. jak macie mozliwosci to pytajcie.

Serwis u mnie w miescie mozna tylko podpalic...

• 3 tygodnie później...

u mnie woda dostawał sie do środka na dywanik przy przednim słupku oraz na wyskości środka siedziska przez drzwi. czasem byl mokry sam dywanik a czasem wykładzine na progu tuz poniżej plastikowej listwy.

problemem w tym przypadku są dwie rzeczy:

1. pianka wygłuszająca pod tapicerką boczka drzwi, taka szara wytłoczona. Czesto odkleja sie od blache w różnych miejscach i woda ściakająca po szybie dostaje sie do wnetrza drzwi (co jest naturalne) i dalej po dnie drzwi powinna lecieć do otworów na zewnątrz. jednak czasem lejąc sie po tej piance jest nieszczelnosć i wydostaje sie pod boczek i dalej do wnętrza auta. Trzeba zdjąć poczek i podociskac piankę do tego elastycznego kleju. jeśli klej jest już sparciały to trzeba całosc dokładnie wyczyscić, odtłuscić i nałożyć nowy klej np, któryś z produktów SOUDALa.

2. Drugi problem to piankowe uszczelki pod klimsami, które trzymają boczek do blach drzwi, u mnie były powygniatane i nieszczelne, przez takie dwie dziury leciała woda. Przy demontażu boczka warto wymienić te plastikowe klipsy z piankową uszczelka na nowe, koszt chyba 1,5 PLN szt.

W dziale zrób to sam jest opis jak dokładnie się z tym uporac kolega chyba z E46 opisuje ale zasada jest dokładnie taka sama.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Poowiem Wam tak, ja miałem problem ze swiszczeniem wentylatora w środku, u mnie problem był taki że goście z Mauto potwierdzili że do wentylatora dostaje sie woda, na szczęście szybko to zauważyłem, wymieniłem i jest ok, z tym że do wentylatora który znajduje się po stronie pasażera musiałem także wymienić listwę, podszybia czy jakoś tak się to nazywało ; chodzi mi o listwę która znajduje się na dole szyby przedniej ta która powinna przylegać idealnie do szyby, u mnie w jednym miejscu była po prostu pęknięta, ( do listwy od dołu jest przymontowana uszczelkam to było u mnie przyczyną, chłopaki powiedzieli że jest to częstą przyczyną i może się nawet zdarzyć ze właśnie poprzez to dostaje sie woda do kabiny pojazdu.....

Pozdrawiam

Poowiem Wam tak, ja miałem problem ze swiszczeniem wentylatora w środku, u mnie problem był taki że goście z Mauto potwierdzili że do wentylatora dostaje sie woda, na szczęście szybko to zauważyłem, wymieniłem i jest ok, z tym że do wentylatora który znajduje się po stronie pasażera musiałem także wymienić listwę, podszybia czy jakoś tak się to nazywało ; chodzi mi o listwę która znajduje się na dole szyby przedniej ta która powinna przylegać idealnie do szyby, u mnie w jednym miejscu była po prostu pęknięta, ( do listwy od dołu jest przymontowana uszczelkam to było u mnie przyczyną, chłopaki powiedzieli że jest to częstą przyczyną i może się nawet zdarzyć ze właśnie poprzez to dostaje sie woda do kabiny pojazdu.....

Pozdrawiam

U mnie ta plastikowa listwa zakończona gumową uszczelką przy szybie też nie dolegała jak trzeba, po kupnie auta wymieniłem na nową i jest ok. Ale kiedy oglądałem na placu inne beemki to spora ich częsć miała właśnie problem z dokladnym doleganiem tej gumowej uszczelki plastikowej listwy. Niestety nie jest to super pomyslane/wykonane w BMW

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

no właśnie mają wpadki na takich oczywistych sprawach aż dziw czasami bierze, taka marka.....?

No cóż ale auto tez składają przecież ludzie, ale w sumie nie powinno to mieć miejsca w takim samochodzie, taka sama sprawa z tym zamkiem centralnym, mi też mechanik powiedział że to przecież standard w bemkach....? Na pewno jdest jeszcze parę rzeczy których określają mianem standard...

pozdro

• 3 tygodnie później...
Witam. Od jakiegoś czasu mam podobny problem. Jednak obserwuję coś troszkę innego. Mianowicie zdaje mi się, że cieknie mi woda gdzies od dołu, np podczas wjechania w jakąś kałużę. Uszczelniłem ostatnio wygłuszenie drzwi, ale dalej czuje, ze jest tam mokro po jeździe w deszczu, po kałużach. Nie wiem co to może być. Dodam że mam e90 sedana a problem dotyczy tylniego prawego siedziska i miejsca na nogi ...