Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema.

Samochód poskręcałem płyn hamulcowy wymieniłem na ATE 200. Wczoraj przejechałem jakieś 50 km i wszystko spoko. Dziś rano jadąc do pracy troche mnie wytrzepało po drodze i jednorazowo przejechałem jakieś 30 km. Wczoraj też nic się nie dzieło a dziś w drodze do pracy zaświeciło się ABS i kontrola trakcji. Płyn nie ucieka, układ hamulcowy jest szczelny. Hamulce są sprawne, działają całkiem nieźle. Co się stało ? Jak to naprawić ? Czy muszę znowu jechać na kompa (wolałbym nie)?

Dzięki

EDIT: Czy takie coś wystarczy żeby sobie diagnozować Zete ?

http://allegro.pl/hitinterfejs-do-bmw-87-04-carsoft-6-5-inpa-ediabas-i1229179938.html

Czy jest takie coś tylko z okrąglą wtyczką pod maskę bo ta pod kierę to z dupy jest IMO. Czy soft w stylu INPY czy carsoftu jest za frico.

Czas zacząć kompletować sprzęt bo jeżdżenie po mechanikach to czas tylko zajmuje ;-).

Thx

Kupię kierunek biały, lewy do Z3
Opublikowano

podejrzewam czujnik ABS do wymiany w ktoryms kole...

INPA i Carsoft nie sa za free ;)

ja mam taki interfejs, do niego potrzebujesz lapa z COMem. z tego co wiem Piotres ma wersje na USB i jest z niej zadowolony a w dzisiejszych czasach ciezko o lapa z COMem.

ZAPRASZAM UZYTKOWNIKOW SERII Z !>KLiK
Opublikowano

Dzięki Wania.

Stawiasz na czujnik ABS ?

Dzwoniłem do znajomego mechanika mówił żeby posprawdzać czujniki klocków czy się nie odpięły ale też mi się to nie widzi bo wcześniej jeden miał przecięty obwód i jakoś problemu nie było. Czy może być przyczyną nowy płyn hamulcowy który przepłukał czujniki i coś zdechło ?

EDIT: jest to czujnik prędkości obrotowej koła. Jest tylko na przód. Czytam o tym przeklętym esp i piszą tam że:

Czujniki systemu ESP ciągle monitorują następujące wartości:

· prędkość obrotową każdego koła

· kąt skrętu kierownicy

· przyspieszenie poprzeczne samochodu

· ciśnienie płynu hamulcowego w przewodach

· prędkość obrotową wokół osi pionowej samochodu

itd.

Możliwe że coś spi.er.do.liłem podczas wymiany płynu hamulcowego ?

Ktoś może dać linka na realoem tego czujnika ABS bo znaleźć nie mogę żeby obczaić zamienniki.

Dajcie linka na priv do najnowszego softu INPA, Carsoft, DIS z rapida pliz

Dzięki

Czy to się nadaje bo jest zaznaczone E36 zle nie ma Z3 E36 są tylko E85, E52

http://allegro.pl/interfejs-tester-bmw-ediabas-inpa-dis-obd2-usb-gw-i1230135391.html

Opublikowano
Przycisk od wylaczania kontroli trakcji masz z napisem DSC czy ASC ?
Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano (edytowane)

Dobra byłem obczaić. Na przycisku jest ASC. Radźcie coś chopaki co to się podziało. Dosłownie wczoraj wszysko było ok pojeździłem nawet dynamicznie, hamulce się nieźle sprawują więc byłem szczęśliwy jak pijany zając. Dzisiaj jadę do pracy droga ma zdjęto nawierzchnię bo niby coś robią. Wytrzepało mnie srogo na dziurach i nagle ni z dupy niz z pietruchy zaświeciły się kontrolki. Spanikowałem że płyn spierdziela. Zjechałem, patrzę pod maskę max jak był tak jest. Pojechałem dalej. Heble działają, wszystko niby ok tylko kotrolki świecą.

Czytam właśnie że ASC wykorzystuje czujniki ABS więc będzie pewnie coś jak wania napisał. Że coś z czujnikami ABS. Tylko dlaczego. ATE 200 płyn który wymieniłem jest już rzekomo pod te systemy. Łat da fak is goin'on ;-) Wcześniej na starym płynie wszystko było ok.

Edytowane przez Marqz_sfd
Opublikowano
Poziom jest właśnie ok. Nie spuściłem całego. Odkęciłem odpowietrznik, przekręciłem kluczyk żeby pompa chodziła, dolewałem do maxa i czekałem aż odkapie trochę i następne koło. Nie zapowietrzyłem układu (chyba). Jedyne gdzie nie wymieniłem (tzn, nie odkręciłem to hydrauliczne wspomaganie sprzęgła).
Opublikowano
ja przy odkreconym odpowietrzniku zawsze naciskam na pedal hamulca zeby pomoc plynowi sie wydostac ;) na kompie pokaze blad czujnika ABS? cuzjniki nie sa drogie i lubia siadac :roll:
ZAPRASZAM UZYTKOWNIKOW SERII Z !>KLiK
Opublikowano
najpierw to powypinaj czujniki kazdy po kolei (oczywiscie na wylaczonym zaplonie), miernik w dlon i posprawdzaj opor w omach. Nie wiem jaki powinien miec prawidlowy opor na czujniku ale jesli pomierzysz 4 i 3 beda w podobnym zakresie a 4 odczyt bedzie sie mocno roznil od pozostalych to znaczy ze jest uszkodzony. Na pewno ktos z chlopakow ma manual a tam mozna znalezc jaki opor powinien miec czujnik. W pojazdach uzytkowych np Scania opor czujnika ABS powinien byc w zakresie 950 do 1930 omow. Odleglosc czujnika ABS od kola polaryzacyjnego powinna wynosic ok 0,2mm. Sadze ze tu bedzie podobnie.
Opublikowano

Cześć Panowie. Problem rozwiązał się wczoraj sam. Wyszedłem z pracy przekręcam kontrolki się świecą. Po przejechaniu 200 metrów jak się pojawiły tak zgasły. Dziś już bez problemów - wszystko ok. Kwestia nowego płynu hamulcowego pewnie.

Dzięki za zainteresowanie :D Zawsze to się człowiek czegoś więcej dowiedział o czujnikach abs i o konieczności nabycia interfejsu do zety. Chociażby po to żeby sobie podłączyć i wiedzieć że kabelek się zepsuł a nie pół auta się sypie :wink:

Softy będę miał dzisiaj. Narazie zainstaluję na sucho i zobaczę czym to się je ;-)

Dzięki jeszcze raz. W następnym odcinku:

Nowy temat: "sprzęgło wymiana ocb" ;-)

Edit: Wania dzięki za linka to jest ten czujnik. Jest on na przodzie a na tył jest w tylnym zawiasie. Źle szukałem bo to nie w hamulcach tylko w zawieszeniu ;-)

Sprawdziłem-czujniki te same w E36 od 1.6 do 2.3 i wszystkie z3. Na allegro w razie czego za 5 dych. Na Itercarsie dużo drożej i nie ma dostępnych na tył.