Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!!

w moim e46 jest elektryczny dogrzewacz silnika a chaciałbym zmienic na webasto zeby grzalo tylko silnik i żebym sam je załączał bez wzgledu na temperature?? cieżka sprawa to przerobic?? próbował ktos??

pozdrawiam

Opublikowano

A to nie jest elektryczny podgrzewacz to co przeslales z allegro????

Muszi kupic chyba http://allegro.pl/bmw-320-diesel-136km-e46-webasto-i1231812829.html

Tez kiedys o tym myslalem ale ja bym chcial aby dzialalo z pilota a to juz drozsza zabawa bo trzeba miec centrale i pilot zakodowany.

Chyba uwzglednie to jako + przy zakupie kolejnego wozu.

Do tego podgrzewane siedzenia i mozna zima jezdzic jakos :)

Opublikowano
cos mi sie link żle wklejił ;/ o własnie takie jak przesłałes no własnie jak było by z podłaczeniem itp?? chce wybrac najprostrzy wariant czyli wychodze z domu ide bo samochodu właczam recznie webasto wracam do chatki i za pół godz mam ciepły silnik bo szkoda mi palic ropniaka w takie mrozy... :D
Opublikowano
Ja mam to spalinowe webasto i od razu jak odpalam silnik to się ono uruchamia... ostatnio się wystraszyłem jak zobaczyłem chmurę gęstego siwego dymu :lol: fajny efekt po wyłączeniu silnika słychać jak jeszcze chwile pracuje i się wyłącza... jak odrzutowiec gaszący turbinę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No to i tak zapalasz na zimnym (to co ono daje wiecej niz podgrzewacz??) . Moza to niby aktywowac aby grzalo tez na postoju i wtedy programujesz zegarami kiedy ma chodzic.

Opublikowano

ja na tą zimę już dokładam pilota .....

ogólnie jak jest webasto w aucie to nie jest ciężka sprawa kupujemy centralka + pilot ok 400-500 zł

i podłączamy , schematy wszystkie mam i nawet opisane krok po kroku gdzie i co odkręcić ..... oczywiście by BMW :lol:

następnie kodujemy za pomocą Disa i tyle ....

jedyna sprawa którą musimy dołożyć to jest przekaźnik make-contact który załączy nam climatronic po uruchomieniu przez nas pilotem webasta .... ale ogólnie mam kontakt z gościem który to dokładał i jest ok.....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
ogólnie jak jest webasto w aucie to nie jest ciężka ...

gorzej jak go nie ma ... ja bym chetnie dolozyl ale wrzucac wszystko to koszty wyjda na pewno spore :(

Opublikowano

chyba nie aż tak spore samo webasto z całymi gratami wyrwiesz za 500 zł , tylko ja wolałbym sam demontować żeby wszystko wyciągnąć...

plus sterowanie 500 zł

i montaż i kodowanie...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
ok a ja mam webasto wyjęte z e46 mam tez wiązkę bez np przycisków same kable. Czy z tym co mam bedzie jakos działać czy potrzebuje dodatkowego sterowania np centralka + pilot
Opublikowano
Ok już wszystko rozumiem, rozmawiałem ze specem od sterowania i on twierdzi, że do BMW wychodzily webasta ze sterowaniem analogowym i cyfrowym tzw po CAN i ten zestaw który wskazujesz działac będzie tylko jeżeli jest webasto analogowe. Orietujesz się jakie webasta były montowane do e46 ze sterowaniem po can czy moze analog???? A może nawet jak jest cyfrowe to ten zestaw telestart t91 bedzie uruchamiał może trzeba pogrzebac w DIS-ie i ustawić
Opublikowano

to w BMW jest na sto procent cyfrowe sterowane po CAN , ale ....

mając je podłączone ori wiązką aby działało jako dogrzewacz silnika można zakodować w DISie aby działało jako niezależne ogrzewanie , wtedy daje się sterować jak zwykłe webasto analogowe czyli przez podanie na pin nr 1 +12V......

Chiptuning Łódź

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mam webasto i czekam na zimę. Niestety nie otrzymałem pilota od poprzedniego właściciela więc ustawiam ręcznie. Można ustawić czas grzania oraz długość. (ile minut) Ogrzewa środek i kabinę auta. Całość jest zamontowana po stronie kierowcy na wysokości światła halogenowego z poprowadzonym wydechem przez przedni zderzak. Dymi to okazale przy starcie i podobno lubi paliwo :D

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam,

Czy ktoś posiada schemat montażu webasto Thermo Top C/Z w e46 2003r?

Ewentualnie moze nakierowac mnie na temat zwiazany z tym zagadnieniem.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Opublikowano
Witam koledzy czy mozna gdzies sprawdzic jaki mam sterownik ,analogowy czy cyfrowy. Ogladałem ich troche na róznych zdieciach ,i wydaje mi sie ze to analog .Czy po numerze mozna to sprawdzic, podam numer który znajduje sie na tym plastiku przy pinach zasilajacych 89349 A .