Skocz do zawartości

328i Bład Za uboga dawka

HoodY

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 150
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

witam kolege

no coz nadal kulejemy :( , wymiana oleju nic tu nie pomogła, bład zniknął tylko na chwilę. więc jestem już umówiony na kolejną wizytę u mechaniora, niestety jest zawalony robotą i muszę pare dni poczekać. a jak Twoja Buńka, uzdrowiona??

u mnie dalej to samo jak waliło i szarpało tak nic nie ustało juz nikt niechce brac mojego auta pojechałem do mechanika miasto obok i nawet tam juz wiedza co kto ja jestem i nie chca auta bede musiał jakos sprzedac te auto bo mam go dość

a nie probowales poszukac uzywki vanosa, albo nowka w serwisie koszt okolo 2tys. mechanik ostatnio mi mowil, ze jak kiedys mial podobny problem, to pomogla dopiero wymiana glowicy z vanosem. oczywiscie uzywka, nowka to juz inna bajka hehe...jakby co, to pisz jak idzie z autkiem. pzdr

Może się przyda i drogą eliminacji dojdziecie Koledzy co by jeszcze ewentualnie sprawdzić:

Falowanie obrotów biegu jałowego lub chwilowe szarpnięcia podczas pracy na biegu jałowym:

- MAF przepływomierz [zaniża wartości lub nie wskazuje zadanych wartości]

- nieszczelności w dolocie [pęknięcia tłumiku szmerów ssania, uszczelnień kolektora ssącego itd]

- nieszczelności w układzie podciśnienia [porowatość, mikropęknięcia, przecięcia, zużycie]

- odpowietrznik skrzyni korbowej ODMA [uszkodzony zawór odpowietrzający]

- świece [wiek, przebieg i eksploatacja silnika]

- cewki zapłonowe [wiek, przebieg i eksploatacja silnika]

- zapchany filtr powietrza

- uszkodzenie uszczelnienia vanosa

- elektrozawór regulacyjny vanosa zanieczyszczony

- czujnik temperatury cieczy [uszkodzenie cewki elektrycznej]

- przepustnica [brud, brak sygnału położenia przepustnicy/przekłamane sygnały położenia]

- sonda/y lambda [zaniżanie lub wzbogacanie mieszanki/ brak wartości stechiometrycznej]

- pompa paliwa [słaba wydajność, zanieczyszczony smok]

- filtr paliwa [zanieczyszczone płyty filtrujące]

pozdr,

rafcik5 wymień uszczelki w vanosie. Mechanik nie zdiagnozował usterki mechanicznej tylko zrobił to komputer :| wyświetlając błąd zablokowania vanosa lub uszkodzenia czujnika na wałku wydechowym. chcesz to podam Ci tez nr tych błędów. Wymień uszczelki !

P1520 (BMW 104, 0x68): B (exhaust) Camshaft Position Actuator (faulty reference value).

P1523 (BMW 106, 0x6A): B (exhaust) Camshaft Position Actuator Tight or Jammed (mechanically stuck).

P1397 (BMW 18, 0x12): Camshaft Position Sensor B (exhaust) Circuit.

Nie muszą wystąpić wszystkie. Wystarczy że jeden z nich wystąpi i po podmianie czujnika wałka wydechowego nadal któryś występuje to wskazuje na nieszczelny tłok vanosa.

elmo0104

chyba mnie przekonałeś co do tych uszczelniaczy, podjade w poniedziałek do mechanika na kompa, jesli ktoryś błąd wystąpi zakupię uszczeki. poczytałem trochę i wszystko się zgadza co do mojego przypadku. jeszcze raz dzięki. odezwę sie co do uszczelek. jak szybko mpgą być u mnie??

chłopaki dzisiaj wróciłem z Austri a więc tak skrzynia do wymiany lub regeneracji koszt nowej niby ok 15tyś regeneracje 3700zł wymienili mi olej i wyczyscili coś tam szarpania znikneły auto zap.. choc od czasu pojawia sie tylko i wyłacznie na 3 biegu jadac po miescie gość który to robił mowi ze skrzynia w sobie przepuszcza cisnienie sama jakaś tam pompa kosztuje na nasze 1400zł są jakieś tam panewki które sie wyrabiają powiedział ze u mnie stało sie to bo kiedyś musiałem mieć walnięty czujnik temperatury noi ukrywając przed nim miałem choć jeden zaczoł gadać jaky sie znał miałem walniety termostat i czujnik który jest na dolnym wężu mowił ze jesli auto ma zły odczyt temperatury to skrzynia wtedy dostaje mocno po dupie ja sie nie znam na tym ale gosciu raczej ma pojęcie widziałem olej u siebie noi miałem go mało bo wchodzi 8L a miałem nie całe 7 gośc twierdzi ze szarpania znikną ale musze jakis czas spokojnie pojezdzić skasował mnie 320euro bo olej na nasze 85zł Litr a goscia załatwił mi kuzyn który tam mieszka jakos tak sie zgadaliśmy co mi dolega i kazał mi auto podstawic z rana noi naprawił moj bolid odżył :D

• 2 tygodnie później...

Najlepiej zrobisz wyrzucając automat z bmw i wstawiając manuala!

koszt skrzyni moze do 1tys złotych i masz skrzynie nie do zajechania (tyle tylko ze sama nic nie daje)

uszkodzone automaty to porażka w BMW uzywki automatu unikaj jak ognia bo kupisz identyczną jak twoja

Edytowane przez nyguss-spec-BMW

1tys zł?!!! gdzie ty żyjesz kolego nygus-spec?

Dowiedz sie najpierw jakie są koszty takiej zmiany i problemy z tym związane a potem sie wypowiadaj.

Automaty ZF w benzynach BMW są mało awaryjne - kolega miał poprostu pecha.

Ja bym szukał sprawdzonej uzywki albo dał ją naprawić do dobrego magika od automatów -np. Teomotors.

• 4 tygodnie później...
Jak masz gdzie, czym i wiesz co i jak to możesz spróbowac sam.

Ja wymieniałem rok temu w Teomotors pod Poznaniem i jestem zadowolony. :cool2:

Kolego ile płaciłes za skrzynie w teomotors bo mi padła i niewiem co mam robic pozdrawiam

Współczuje, :( ale ja nie wymieniałem skrzyni tylko olej z filtrem.

Zadzwon do nich i dowiedz sie co i jak, to są naprawde niezłe fachmany i same dobre auta tam robili - typu mietki, C5 czy własnie bunie.

Pozdrawiam i powodzenia - może to bedzie tylko delikatna naprawa

Martiness_lesz no musze przyznać racje zapomnialem ze jezdze bmw:(

tu wymiana samej skrzynie nie wchodzi w gre niestety koszt taki jak zakup całego auta hehe

przekładałem kiedys seata alhambre i tam wszystko pasowało nawet miejsce na pedały było zrobione

bmw polowa auta do wymiany i nie ma gwarancji ze to pojedzie

szukaj od anglika bo to chyba najlepsze wyjscie lub przekalkuluj cene regeneracji i cene zakupu uzywki teraz juz są firmy które sie w automatach specjalizuja niestety kosztuje to ...... i jeszcze troche

Panowie włozylismy nowa skrzynie przejechalismy 76km i biegów niema ani do przodu ani do tyłu jakis błąd 1EDS2 cos takiego za skrzynie dałem 1700zł teraz mechanicy mowia ze skrzynia do du.. a gosc od skrzyni mowi ze mechanicy i co teraz ponoc jakis czujnik cisnienia oleju padł cos takiego

noi sie okazało ze urwało zęby te co sprzęgło na nie wskakuje takie 2 po przeciwnej stronie

hmmmm obawiam sie ze mechanicy mogli dac ciała przy montazu skrzyni!

troche jestem laik od automaów ale z tego co zauwazylem musi byc włożony model taki sam jak miałeś, jezeli cos innego kupileś niestety trza nowy soft wgrać a to już nie sa żarty bo jak cos spierdola to sie sypie skrzynia od razu

zakresy obrotów,cisnienia itp

niestety obawiam sie ze z oszczędnosci za słaby warsztat se znalazleś na przekladke automatu

Mam włozony taki sam model 5hp19 nr sie zgadzaja najgorsze ze mechanicy twierdza ze to nie ich wina tylko skrzynia wadliwa choc jezdziłem na niej zrobiłem troche KM jakby była skrzynia to wogóle by nie pojechał