Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Jaka jest obecnie na rynku najlepsza antena do cb o dlugosci do 100cm i cenie do 100zl ?

Prawie jestem zdecydowany na wilsona little wil czy kupie cos lepszego za wspomniana wyzej kwote :) ?

dzieki

pozdrawiam

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Za 100 juz teraz mozna kupic jak dobrze poszukasz nowa lub uzywana PRESIDENTa FLORIDA.

Jest mala (45cm) bdb sie ustawia i ma dobry zasieg;)

Sam takiej uzywam i stroilem floride nawet do CB za 120zl i wystroilo sie do ZERA:)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

President Florida - i strojenie???? a przy tym do zera??? To chyba rekord świata.

Tej anteny się nie stroi, a już na pewno nie do zera, co najwyżej do można osiągnąć SWR ~1.

Oprócz tego to bardzo dobra antenka, ale, im krótszy bat, tym mniejszy zasięg i więcej szumów.

Opublikowano
ja dopiero co zakupiłem radio president johnny 3 asc i antene president missouri 72 cm. co myślicie o tym zestawie?? dopiero jutro zamontuje i jutro sie wybieram w trase 400 km tak że sprawdze działanie:) a taki zestaw trzeba stroić??
Opublikowano

Missouri to najbardziej przereklamowane barachło w branży niestety. W naszych testach Sirio Mini Mag za 80zł wypadł lepiej...

Co do radia - ASC działa całkiem przyjemnie, selektywność odbiornika na miernym poziomie, wykonanie również nie zachwyca. Dobrze, że jest RF Gain, który tuszuje niedoskonałości odbiornika. Modulacja bardzo przeciętna. Radio oceniam na 3 w skali 5.

Najlepsza antena do CB do 100cm to będą helikalne: Sirio Delta 27, President Gamma 90. Są to anteny montażowe, które można też zaadoptować na podstawę magnetyczną (tylko 15/16cm, słabszych nie ma sensu).

Podstawowe zalety helikali: mniej szumów z eteru, zasięg odsłuchu większy niż w porównywalnej antenie prętowej. Przykładowo Delta odsłuchowo pracuje jak Sirio ML-145, nadawanie jednak jest na poziomie zwykłej anteny 100cm.

Wady: jak dla mnie, dość "ciekawy" wygląd, i rzecz obiektywna: helikale świszczą (opór powietrza). W niektórych autach jest to dość dokuczliwe.

Do szybszej jazdy polecam Sirio Omega 27 na dużym magnesie 125mm. Estetyczna (cała czarna) i solidnie wykonana.

CB to moja branża, więc jak ktoś ma jakieś pytania niech pisze.

Antenę stroimy po zamontowaniu w miejscu działania (na pewno nie do radia jak twierdzą niektórzy "fachowcy"). Missouri w praktyce ma SWR w okolicy 1.1 na #20 na większości aut.

kupię 540i E39 po lifcie, sedan
Opublikowano

Zgadzam się w 100 % z przedmówcą.

Mogę tylko dodać, że oprócz SWR-u ważna jest też moc, z jaką wypromieniowany jest sygnał. Niektóre SWR-miarki mają oprócz pomiaru współczynnika fali stojącej (czyli SWR) również "watomierz".

Jest OK, jeżeli SWR jest niski i moc wypromieniowana na poziomie zbliżonym do 4 W (z taką mocą max. nadają radia spełniające wymogi przepisów, jak ktoś ma radio podkręcone, to oczywiście będzie to więcej).

Nawet jeżeli SWR jest niski, a na "watomierzu" jest znacznie poniżej nominalnej mocy radia, to będzie się grzała końcówka mocy, co w efekcie doprowadzić może do jej uszkodzenia.

Opublikowano
Zgadzam się w 100 % z przedmówcą.

Mogę tylko dodać, że oprócz SWR-u ważna jest też moc, z jaką wypromieniowany jest sygnał. Niektóre SWR-miarki mają oprócz pomiaru współczynnika fali stojącej (czyli SWR) również "watomierz".

Jest OK, jeżeli SWR jest niski i moc wypromieniowana na poziomie zbliżonym do 4 W (z taką mocą max. nadają radia spełniające wymogi przepisów, jak ktoś ma radio podkręcone, to oczywiście będzie to więcej).

Nawet jeżeli SWR jest niski, a na "watomierzu" jest znacznie poniżej nominalnej mocy radia, to będzie się grzała końcówka mocy, co w efekcie doprowadzić może do jej uszkodzenia.

Veto :)

Pomiar mocy jest wiarygodny tylko pod zasilaniem 13.2-13.8V i pod sztucznym obciążeniem. Każdy inny pomiar jest niewiarygodny.

Żeby upalić końcówkę mocy trzeba się naprawdę postarać, za bezpieczny SWR przyjmuje się wartość 2. W szczególnych przypadkach (np. President Lincoln, Jackson I) końcówki są dość wrażliwe, bardzo drogie i mało dostępne dlatego wymagają większej troski.

Tanie mierniki przy "puszczeniu" większej mocy (np. 10 W) zaczynają już pokazywać z błędem - przykładowo pomiar SWR 1.1 na 4 watach i 1.5 na 10 W - typowy błąd miernika, ponieważ SWR nie zmienia się od dostarczonej mocy :)

Radio nadające z 4W nadaje mocniej o 1S niż radio 1W. Między 3 a 10W nie ma już żadnej odczuwalnej różnicy. Idąc tym samym tropem, by z 4W podbić sygnał o 1S musimy dostarczyć 16W (gra nie warta świeczki, lepiej pobawić się modulacją).

kupię 540i E39 po lifcie, sedan
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witajcie

Jaka jest obecnie na rynku najlepsza antena do cb o dlugosci do 100cm i cenie do 100zl ?

Prawie jestem zdecydowany na wilsona little wil czy kupie cos lepszego za wspomniana wyzej kwote :) ?

dzieki

pozdrawiam

Piotrek

Tej anteny o której piszesz używa mój ojciec i brat z radiami uniden 510 i 520 i obaj są bardzo zadowoleni (oczywiście pod warunkiem, cały zestaw jest prawidłowo zestrojony z autem.

Ja osobiście używam anteny sirio ML 145 i radia uniden 520 ale mi osobiście nie przeszkadza długi "drut" sterczący na klapie bagażnika.