Skocz do zawartości

540iA Pomyliłem olej... Zepsułem silnik?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Potwierdza się reguła, że M62 zepsuć może tylko głupota użytkownika http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif... Wczoraj odstawiając auto do garażu po raz pierwszy w życiu zobaczyłem napis "Check engine oil level" :mad2: . Przerażony, rano sprawdziłem poziom a tam... minimum :roll: . Nigdy nie musiałem dolewać oleju do mojego silnika, nigdy nie widziałem, aby stan oleju się zmienił. Cóż mogłem zrobić, dolałem to co pozostało po zmianie... Pewien detal przykuł moją uwagę; mianowiciena oleju napisane było 0W30... Nie zgadzało mi się to, ponieważ wydawało mi się, że zawsze wlewałem 5W30. Niestety odszukałem stare butelki oleju i potwierdziło się - zawsze był wlewany Castrol EDGE 5W30 a przy ostatniej zmianie 15000km temu wlałem Castrol EDGE 0W30 :cry2: . Przez to 15000km połknął 250-300ml oleju. Normalnie zmieniałem co 20000-25000km (sugerowałem się cegiełkami) i poziom nie zmieniał się nawet o milimetr!

Czy ma ktoś doświadczenie i wiedzę odnośnie ponownych sytuacji? Proszę o rade Panowie, bo nie wiem co teraz robic. Jutro chciałem spuścić olej oraz powrócić do Castrol EDGE 5W30.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

wszystkie oleje są obecnie mieszalne więc nic przy małej dolewce nie mogło się stać

szczególne że zamierzasz olej wymienić

a zasygnalizowało jedynie niski stan

Opublikowano

wszelkie oleje sa mieszalne ale wlewanie oleju rzadszego niz byl to nie najlepsza opcja i czasami ryzykowna

nie przejmuj sie a olej wymien na taki co powinien byc nie zuborzejesz przez to a bedziesz pewny

http://www.autocentrum.pl/gfx/awc/petrolicons/1999784431_3.gif

Mechanik BMW w Dąbrowie Górniczej

Diagnostyka inpa pasoft carsoft

http://www.autocentrum.pl/awc/godzill1/bmw-seria-5-1997/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wszystkie oleje są obecnie mieszalne więc nic przy małej dolewce nie mogło się stać

To nie była dolweka. Ja ZMIENIŁEM OLEJ na niewłaściwy 0W30 - 15000km temu. Jutro zmieniam spowrotem na 5W30. Mam nadzieję, że silnik się nie rozszczelnił i po następnych 15000 nie będę musiał dolewać http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
miedzy 0w30 a 5w 30 nie ma znowu takiej roznicy zeby tak panikowac tak i sie wydaje

Dokladnie. Jedyna roznica jest taka, ze 0w-XX nie gęstnieje tak bardzo wraz ze spadkiem temperatur jak 5w-XX. Natomiast jak silnik jest nagrzany, to oba oleje sa tak samo rzadkie. O ile tylko ten Edge 0w-30 spelnia norme LL-01 (lub LL-04), to nie ma powodow do obaw.

Mam nadzieję, że silnik się nie rozszczelnił i po następnych 15000 nie będę musiał dolewać

Czlowieku, wyluzuj. Nic sie nie stalo. Zuzycie oleju na poziomie 1l (tyle jest mniej wiecej pomiedzy min a max na bagnecie) na przestrzeni 15k km to nie jest duze zuzycie wcale. Wiekszosc tych silnikow troche oleju pozera... czym wiekszy przebieg, tym wiecej bedzie bral; czym ostrzej jezdzisz, tym wiecej bedzie bral; w trasie tez wiecej bedzie bral.

Ja jezdze na 0w-30 od 4 lat i wszystko jest OK (podparte analiza).

http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9025706&contentId=7028272

Opublikowano

To nie była dolweka. Ja ZMIENIŁEM OLEJ na niewłaściwy 0W30 - 15000km temu. Jutro zmieniam spowrotem na 5W30. Mam nadzieję, że silnik się nie rozszczelnił i po następnych 15000 nie będę musiał dolewać http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

to jeszcze lepiej bo to tak jakbyś przepłukał silnik

teraz jak nalejesz świeżego i właściwego to możesz liczyć że dłużej będzie czysty

tak kiedyś ludzie co dbali robili przy każdej wymianie , fakt że nie było tak dobrych olei jak obecnie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
owieku, wyluzuj. Nic sie nie stalo. Zuzycie oleju na poziomie 1l (tyle jest mniej wiecej pomiedzy min a max na bagnecie) na przestrzeni 15k km to nie jest duze zuzycie wcale.

Tak, ale mi nigdy nie brał go wogóle. Od wymiany do wymiany ani milimetra na bagnecie, przez 20-25kkm.

Nic - jadę do dystrybutora olejów.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Proste, daj luzu trochę, bo absolutnie nic się nie stało! Gdybyś tam zalał Lotos Mineral to post byłby jak najbardziej na miejscu :D Wychodzi fakt, jak bardzo chuchasz i dmuchasz na swoje cacko, heh. Mnie też się czasem wydaje, że łapię paranoje, że coś mi stuka, coś zaskrzypi, że obroty przyfalują, ale to w większości przypadków jakaś autosugestia jest. Myślę więc, że oczywiście warto jest dopieszczać nasze bumki, jednak absolutnie nie wolno popadać przy tym w skrajności, gdyż rodzi to podobne paranoje.

Generalizując więc - chemikiem nie jestem, inżynierem też nie, uważam jednak, że NIC SIĘ NIE STAŁO i sam się o tym wkrótce przekonasz. A teraz ochłoń :mrgreen: i "don't worry - be happy"!

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dzięki Panowie za pocieszenie :!: W każdym razie po raz pierwszy otworzyłem korek wlewu oleju w tym aucie. Przedtem robił to tylko serwis przy zmianie. 215000km już ma, z czego 125000km ze mną.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
też jestem zdania aby kolega wyluzował bo nic nie powinno się stać sam mam paranoje na temat swojego auta i wiem co kolega musi przezywać chyba wszyscy na tym forum kochamy swoje pojazdy ja to raz na miesiąc woskuje auto sprzątam czyszczę wszystko sprawdzam musi być igiełka aż dziewczyna mówi że ona mniej ważna niż ten samochód nie raz była o to zła :(
Opublikowano
dziewczyna mówi że ona mniej ważna niż ten samochód nie raz była o to zła :(

...skąd ja to znam?

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

Rozumiem te paranoje jak najbardziej bo tez ostatnio drzalem i dlatego nawet wrzucilem posta z zapytaniem czy moge dolac Edga do SLXa.

Moja zona tez jest zazdrosna o Beatke i mowi ze jakbym tyle na nia wydawal co na auto to juz musialaby miec druga szafe na ciuchy:-) Ech, kobiety...

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
moja twierdzi że jest Auto potem ona :D ale powiem wam że bmw zaraza namówiłem kolegę na bmw i teraz z niej w ogolę nie wysiada czy musi czy nie musi to i tak jeździ :D i tylko co chwila opowiada o tym aucie:D a tak nie chciał bmw a teraz twierdzi ze nigdy w życiu innego auta
Opublikowano
Ja zalewam do swojej taki jak zaleca producent Castrol Edge 0w?-nie pamiętam ile.I w brew obiegowej opini oleju nie bierze wogule,przebieg to 278000,wcześniejsza A8 4.2 też nie brała wogule-przebieg 210000,auta z niemiec i przebiegi org.a niektórzy myślą,że ich 10-letnie auta mają po 150000,prawa jest taka że niektore co sprzedają handlarze co nie mają 200tyś to mają i po 400+.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do 540iA oryginalnie zalewany był Castrol EDGE 5W30. Znam 4 inne 540iA oraz jeden 540i w manualu, które od początku również miały lane Castrol EDGE 5W30. Wszystkie zakupione i serwisowane w niemczech. Dziś kupiłem olej z Wielkopolskiego Centrum Dystrybucji Olejów. Ma napisane Longlife04.

Moja zona tez jest zazdrosna o Beatke i mowi ze jakbym tyle na nia wydawal co na auto to juz musialaby miec druga szafe na ciuchy:-)

Ja mam 2 szafy z czesciami http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
W każdym razie po raz pierwszy otworzyłem korek wlewu oleju w tym aucie. Przedtem robił to tylko serwis przy zmianie.

Skoro olej zalewal serwis, to tak na dobra sprawe nie wiesz ile tego oleju tam wlewali. Moze zwykle wlewali z nadwyzka przez co poziom nie zdazyl dojsc do minimum na przestrzeni 15k km i w zwiazku z tym nie zauwazyles ubytku; a moze ostatnim razem wlali mniej i dlatego ubytek byl zauwazalny? A moze jezdziles wiecej w trasie ostatnimi czasy? Powodow moze byc wiele... osobiscie nie przejmowalbym sie tym calym zdarzeniem. Moj teraz przy przebiegu 110k km bierze jakies 0,5l na 10k km a jak byl nowy to nie bral praktycznie wcale. No ale zalozmy, ze to zupelnie inny silnik, wiec nie bardzo mozna to porownywac do Twojego. Tak czy inaczej, szerokiej drogi życzę. :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No chyba kolega sobie zartuje... Serwis zalal olejem silnik, stan sprawdzilem po pierwszych 50-100km. Potem przy okazji po 2000 czy 5000km, nastepnie przy okazji pomiedzy 10000-20000km. Sprawdzalem okazjonalnie, ale z 4-5x pomiedzy wymianami na pewno i nigdy nie ubylo ani milimetra. Oczywiscie tuz przed wymiana rowniez nieomieszkalem.

Serwis spuszcal i wlewal zakupiony przeze mnie olej u dystrybutora, na moich oczach i oddawal mi to co zostalo.

Mam nadzieje, ze na 5W30 po nastepnych 15000km napisze tu posta, ze nie wzial ani kropelki... :cool2:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Panowie na 10 tysi jak bierze 0,5litra oleju silnikowego to jest nic.Ja kiedys mialem forda fieste i brala na 1000km 0,5litra oleju i tak jezdzilem 4 lata i lalem lotosa mineralnego i sie nie przejmowalem :D sprzadalem fure i po klopocie :P Nie ma co sie takimi rzeczami przejmowac o Basie swoja tez bardzo dbam i pozdrawiam wszystkich :cool2:
Opublikowano
Do 540iA oryginalnie zalewany był Castrol EDGE 5W30. Znam 4 inne 540iA oraz jeden 540i w manualu, które od początku również miały lane Castrol EDGE 5W30. Wszystkie zakupione i serwisowane w niemczech. Dziś kupiłem olej z Wielkopolskiego Centrum Dystrybucji Olejów. Ma napisane Longlife04.

A to Ci dopiero historia. Na moim Edgu 5W30 wyraznie jest napisane ze to LL01 :shock:1litr kupowany na stacji w UK. Moze sa jakies roznice miedzy specyfikacjami olei w Polsce i Angoli... Ale dlaczego? Na SLXie kupowanym w ASO jest LL04 i miedzy innymi dlatego mialem watpliwosci czy mieszac.

O Tempora! O Mores!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zobacze czy czegos nie pokrecilem z tych emocji... Jutro napisze.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
[quote="mcmt"

A to Ci dopiero historia. Na moim Edgu 5W30 wyraznie jest napisane ze to LL01 :shock:1litr kupowany na stacji w UK.

Moze to jakas stara produkcja. Aktualny Edge 5w-30 spelnia LL-04:

http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9025705&contentId=7028271

http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9014072&contentId=7027058

Nasze silniki moga swobodnie jezdzic na LL-01 rowniez.

Opublikowano
No chyba kolega sobie zartuje... Serwis zalal olejem silnik, stan sprawdzilem po pierwszych 50-100km. Potem przy okazji po 2000 czy 5000km, nastepnie przy okazji pomiedzy 10000-20000km. Sprawdzalem okazjonalnie, ale z 4-5x pomiedzy wymianami na pewno i nigdy nie ubylo ani milimetra. Oczywiscie tuz przed wymiana rowniez nieomieszkalem.

No OK... skoro korka wlewu nigdy nie otwierales, to myslalem, ze bagnetu tez nie wyciagasz tylko czekasz az sie komunikat na desce pojawi. :D

Faktem jest, ze jesli oleju jest za duzo, to na bagnecie czasami ciezko to stwierdzic, wiec nawet jak oleju ubywa ale nadal jest ponad max, to zuzycia nie zauwazysz. No ale zalozmy, ze serwis wie co robi i nie przelał.

Osobiscie, z tych dwoch olejow wolalbym Edge 0w-30, ktory ma wyzsza liczbe zasadową (TBN) dzieki czemu wytrzymuje dluższe przebiegi. Edge 5w-30 ma natomiast mniej popiolu siarczanowego co jest wazne dla nowoczesnych silnikow diesla wyposazonych w filtry cząsteczkowe (DPF). Dla silnikow benzynowych ten obnizony poziom popiolu siarczanowego nie ma zadnego znaczenia.