Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

3 pytanka :D

1)czy mozna źle załozyc filtr oleju tzn ze niby zakrętka normalnie sie zakreci a filtr sie źle ułoży??

2) na zakretce nie było tego oringu zaznaczonego na zdjeciu a w zestawie z filtrem dostałem taki pasujący i go załozyłem??o czym świadczy brak tego oringu?? tak ma byc czy niepotrzebnie założyłem??http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2cf399b6d66ccfa.html

3)kasowałem inspekcje olejową na zegarach i teraz zamiast oil serwis pokazuje sie inspekcja i 22000 km co zrobiłem nie tak??

Opublikowano

1. Mozna. Filtr bedzie przekrecony a da sie zakrecic. Po odkreceniu okaze sie ze jest przygniecony z jednej strony.

2. Na zdjeciu to ja widze 2 oring a to juz nienormalne.

3. 22 000 km to normalny czas do nastepnej inspekcji wiec w czym problem??? Po skasowaniu tak powinno byc wlasnie.

Opublikowano

Po co założyłeś drugi oring,przecierz to jest oring który się zakłada,a zdejmuje się stary,nie można założyć dwóch oringów,bo się nie dokręci dekla. Nie można zle założyć filtra bo jest on wciskany na taki długi trzpień,który go stabilizuje u mnie tak jest.

przecierz :arrow: przeciez

Opublikowano
hmmm... własnie chodzi o to ze ten oring w zestawie idealnie pasuje w te miejsce gdzie go załozyłem wiec nie wiem czy teraz zdejmowac to czy nie :? a miedziana podkładke gdzie trzeba umiescic??
Opublikowano
a ten co był i widac go na zdjeciu jest sporo mniejszy od tamtego :? aj jak miałem golfa III to sprawa była klarowniejsza a tu boje sie ze cos na diabła narobie :duh:
Opublikowano
a miedziana podkładke gdzie trzeba umiescic??

Pod korkiem spustowym oleju

yeah tak własnie zamontowałem :cool2: a jak myslisz wyciagac ten drugi oring??

Opublikowano
nie da rady bo zdecydowanie różnią sie średnicą rozebrałem na nowo i zostawiłem jak jest bo widac ewidentnie miejsce na 2 oringi zobaczymy jak bedzie bede monitorowac co sie bedzie działo :D
Opublikowano
Bzdura!!!!!!! jeden oring!!!!!!!!

Tak w zestawie od filtra jest jeden oring i wymieniasz jeden 2 jest na stale i warto go wymienić co którąś zmianę oleju. Uwierz mi miałem 2 e46 i obydwie miały 2 oringi.

Opublikowano

czytam ten temat i muszę przyznać, że u mnie na deklu jest jeden oring!! ten bliżej wnętrza! Może powinienem mieć jeszcze ten zewnętrzny? :shock: Niech ktoś ustali jak faktycznie powinno być, bo może mój problem z innego tematu jest powiązany z tym oringiem, który dołożył jako drugi - ten bliżej zewnętrznej części.

Sprawdziłem w ETK i na schematach są wyraźnie 3 oringi - 2 mniejsze (te na szpilce) i jeden większy na deklu!

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AX71&mospid=47664&btnr=11_2104&hg=11&fg=30

O co come on? :shock:

Dolo
Opublikowano

Jest jeden i srednica jest taka sama. Jak ktos zalozy jeden i zakreci pokrywe to on sam wskoczy wyzej o zabek. Bedzie sie przemieszczal wraz z gwintem.

ps. Pytanie o podkladke poprawilo mi humor.

Pozdrawiam,

fornal

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zasada jest prosta to co masz w pudełku z filtrem musisz wymienić w aucie a nie DOŁOŻYĆ. Jeżeli pod pokrywką filtra są 2 uszczelki to trzeba jedną WYWALIĆ. Nie piszcie też że oring będąc na gwincie sam wskoczy na swoje miejsce, bo na 90% sie przytnie i będzie nieszczelność.

:shock: jedni maja tak jedni inaczej... tak czy inaczej nie ma to raczej żadnego znaczenia :roll: wydaje mi się

Masz rację kolego, wydaje Ci się. Wejdź na realoem.com wybierz swoje auto a potem Silnik->Moduł olejowy i popatrz jak to ma być wg BMW.

Ja zakładam u siebie na ogół filtry knechta, a tam w zestawie są 3 oringi i podkładka pod korek spustowy.