Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, Świeci mi sie kontrolka serwis przy odpalaniu samochodu i pokazuje się data 09/2010 oraz liczba 3000 km. Czy to znaczy że we wrześniu powinno auto odwiedzic samochód lub za 3 tyś. km?

Myslałemże to może wymiana oleju, ale sprawdziłem książekę srerwisową i wygląda na to że był wymieniany przy 30 tyś, 61 tyś, 86 tyś, teraz mam 93tyś. Czyli wychodzi na to że z 8 tys jeszcze mogłbym jeździć(przy wymianie co 15tyś). 'Huile moteur' to chyba wymiana oleju bo auto jest z belgi ale serwisowane chyba po francuskiej granicy.

Edytowane przez Peszko
  • Członkowie klubu
Opublikowano
3 tyś to teoretyczny przebieg. Komputer przelicza ilość uruchomień silnika, moto godzin, czas i długość między uruchomieniem i gaszeniem oraz kilometry. Nigdy nie wyjdzie tak jak pokazuje. A jesli np zrobi się 5 tyś km przez dwa lata to też trzeba będzie wymienić olej.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można wiele gdybać i domyślać się, ale lepiej sprawdzić w komputerze co tak naprawdę wymaga serwisu.
Opublikowano

Przeciez menu serwisowe dokładnie powinno pokazac co nalezy zrobic w tym terminie 09.2010.....moze to byc wymiana plynu hamulcowego czy zwykly ogólny przeglad auta,poprostu wejdz w menu i jesli przy czyms jest inny kolor niz zielony i napis ok (moze byc zólty lub czerwony)to tą rzecz należy zrobic-wymienic i potem zresetowac :duh:

pozdro :cool2:

icon4.png
Opublikowano
Tylko że ja nie mam nawigacji, i chyba komputer pomiędzy zegarami nie wyświetli takiej informacji, może jestem w błędzie. A jest jakieś oprogramowanie którym mógłbym odczytać takie info i jaki kabel wtedy musiałbym kupić?
Opublikowano
Wyświetla, wyswietla i aby nie pytac o kazdy komunikat polecam zakupienie na allegro polskiej instrukcji (bez i drive). Sa tam opisane procedury do wiekszosci komunikatów wyswietlanych przez komputer.
Opublikowano

dokładnie,miedzy zegarami tez komp pokazuje,choc mam navi czasem korzystam z wyswietlacza zegarowego,tylko auto wtedy nie moze jechac :nienie:

Według mnie u Ciebie Peszko czas na wymiane oleju,poniewaz od ostatniej wymiany minely 2 lata lub ktos przy ostatniej wymianie nie skasował kompa :duh:

icon4.png
Opublikowano

A i jeszcze jedno,w tych autach oleju nie wymienia sie co 15000km ,tylko co okolo 30000km lub 2 lata ,patrz wskazania kompa bo to on ma Ci pomóc przy odliczaniu takich spraw biorąc pod uwage Twój styl jazdy itd :D

pozdro

icon4.png
Opublikowano
dokładnie,miedzy zegarami tez komp pokazuje,choc mam navi czasem korzystam z wyswietlacza zegarowego,tylko auto wtedy nie moze jechac :nienie:

Według mnie u Ciebie Peszko czas na wymiane oleju,poniewaz od ostatniej wymiany minely 2 lata lub ktos przy ostatniej wymianie nie skasował kompa :duh:

No włąsnie nie jestem pewien, bo wg ksiazki ostatnia wymiana przy 86 tyś 12.2009. Natomist dokładnie we wrzesniu 2008 był wymieniany filtr czstek stałych, jeśli się go wymienia co 2 lata to by pasowało.

Opublikowano
Wyświetla, wyswietla i aby nie pytac o kazdy komunikat polecam zakupienie na allegro polskiej instrukcji (bez i drive). Sa tam opisane procedury do wiekszosci komunikatów wyswietlanych przez komputer.

a moze kolega by sie pokusil o wrzucenie pdfa?

pozdr

Opublikowano

No włąsnie nie jestem pewien, bo wg ksiazki ostatnia wymiana przy 86 tyś 12.2009. Natomist dokładnie we wrzesniu 2008 był wymieniany filtr czstek stałych, jeśli się go wymienia co 2 lata to by pasowało.

Nie :nienie: DPF powinien starczyc na ok 180000km i nie wymienia sie go co 2 lata,ja mam nakulane 165000 i do serwisu dpf mam 27000km i nie oznacza to jego wymiany tylko sprawdzenia jego stanu ewntualnego zapchania i serwisowego wypalenia-jesli bedzie potrzeba,jest duzo na forum o dpf :D

sprawdz a menu serwisowym,manetka i ten przycisk na niej gora dól i dowiesz sie o co chodzi z tym serwisem u Ciebie :)

Napisz mi maila na priv to wysle Ci polska instrukcje :8)

pozdro

icon4.png
Opublikowano

a moze kolega by sie pokusil o wrzucenie pdfa?

pozdr

zamiast męczacego skanowania jednak polecam książeczkę, która może jeżdzic w samochodziku i nawet w dalekiej trasie, gdy coś się wyświetli, będzie pomocną. np http://allegro.pl/instrukcja-obslugi-bmw-e90-e91-90-91-polska-nowa-i1221720590.html

Opublikowano
Dzięki wam za uwagi, udało mi się odczytać co jest do wymiany i okazało się ze to mikrofiltr. Teraz mam pytanie czy dam go rade sam wymienić i gdzie się znajduje? z jakiej firmy kupowaliście Knecht, bosch? a co po wymianie mozna jakoś ustawić ten przebieg do następnej wymiany. w styczniu mam do wymiany płyn hamulcowy, co ile się go wymienia?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr jest pod maską poniżej szyby - wymiana wymaga odkręcenia 6 wkrętów. Można kupić rożnych firm ja używam firmy MANN (nie polecam tańszych niż ok 100zł). Płyn hamulcowy standardowo wymienia się co dwa lata. Kasowanie inspekcji było kilka razy opisywane na forum - musisz poszukać
Opublikowano

Z filtem łatwa sprawa ;) ,tak kolega wczesniej napisal :D

Tu masz link jak skasowac inspekcje

powodzenia i pozdro :8)

icon4.png
  • 1 rok później...
Opublikowano

mam zamiar wymienić dziś mikrofiltr.. zakupiłem KNECHTA w INTERCARSIE za 93.95zł.. co kasowania inspekcji w filmiku jest wszystko łatwo pokazane (a nie wchodziłem jeszcze do menu serwisowego w moim aucie) czy jest jakaś konkretna ikonka którą trzeba zaznaczyć, aby skasował się serwis TYLKO mikrofiltra?

Nie chce przypadkiem skasować czegoś co nie powinno być kasowane.. nie mam DPF'a.

Opublikowano
mam zamiar wymienić dziś mikrofiltr.. zakupiłem KNECHTA w INTERCARSIE za 93.95zł.. co kasowania inspekcji w filmiku jest wszystko łatwo pokazane (a nie wchodziłem jeszcze do menu serwisowego w moim aucie) czy jest jakaś konkretna ikonka którą trzeba zaznaczyć, aby skasował się serwis TYLKO mikrofiltra?

Nie chce przypadkiem skasować czegoś co nie powinno być kasowane.. nie mam DPF'a.

Tak do mikrofiltra jest osobna ikona i widac to na filmiku,po skasowaniu przebieg do nastepnej wymiany powinien wynosic 60000km ja to robie zawsze przed latem,wczesniej odgrzybiam klime (wloty)i wtedy ma sens wymiana filtra-chyba ze nie masz zamiaru uzywac klimy :D gdy wymienisz sam filtr a pózniej zaczniesz uzywac klimy bez wczesniejszego odgrzybienia to poczujesz i tak "zapach starego kapcia"Wiec wymiana filtra tylko z odgrzybieniem klimy i najlepiej zaraz przed sezonem :cool2:

icon4.png
Opublikowano
Sincere, masz I-drive? Wchodzi w przegląd serwisów w Idrive, otwierasz pozycję która Cię interesuje. Kiedy jest otwarta, przytrzymujesz przy licznikach (prędkościomierzu) ten pstryczek po lewej na 3s i tadam, wykasowane. Prościej się już nie da :D
Opublikowano
whoaa to naprawde ekspress tylko nie widze u siebie w iDrive ikonki filtra.. jak ona wogóle wygląda? (to taki "filtr" z wiatraczkiem?) moje auto nigdy nie jeździło w zimie i w sumie chyba tak zostanie także chyba pójdę za radą kota i wstrzymam się do sezonu wiosennego z wymianą i serwisem klimy... :cool2:
Opublikowano
whoaa to naprawde ekspress tylko nie widze u siebie w iDrive ikonki filtra.. jak ona wogóle wygląda? (to taki "filtr" z wiatraczkiem?) moje auto nigdy nie jeździło w zimie i w sumie chyba tak zostanie także chyba pójdę za radą kota i wstrzymam się do sezonu wiosennego z wymianą i serwisem klimy... :cool2:

Tak to ten filtr z wiatraczkiem ;) :cool2:

icon4.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
wyskoczyło mi dziś "statutory exhaust inspection" nie moge jasno wygoglować w wyszukiwarce co to dokladnie jest..?
  • 3 lata później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
wyskoczyło mi dziś "statutory exhaust inspection" nie moge jasno wygoglować w wyszukiwarce co to dokladnie jest..?

Witam

pojawil mi sie dzis wlasnie taki komunikat czy moglby ktos napisac czego on dokladnie dotyczy czy trzeba cos z tym robic?