Skocz do zawartości

318i elektronika - kto to zdiagnozuje? ;>

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,

Mam u siebie następujący problem:

1. Wariująca deska rozdzielcza: czasami zawieszaja sie kierunkowskazy, nie widac ikonki auta, przygasa licznik podczas jazdy. Na zewnatrz wszystko dziala ok.

2. Podczas odpalania slychac przez 1-2 sekundy jakies przebicie do glosnikow, jakby dzwiek rozrusznika. Dzwiek taki tez jest slyszalny spod maski - ciezko to opisac, ale jest podobny do momentu kiedy ktos za dlugo przytrzyma kluczyk w pozycji 3 i rozrusznik jeszcze chwile pracuje pomimo tego ze auto juz odpalone. Zdaje sie, ze szczotki sie chyba zawieszają po kilkukrotnie nie mógł zakręcić a po ponownym przekręceniu kluczyka juz bylo ok.

Po podpieciu do kompa przez inpa/dis wylazło kilka błędów - opisałem je tu: viewtopic.php?f=97&t=136054

Wszystko wskazuje na jakiś błąd z masą. Czy on może powodować wszystkie z powyższych objawów? Gdzie szukać przyczyny? Dodam, że auto nie posiada webasto (czytalem w jakims temacie na forum, ze niektorym pomogla wymiana plytki webasto w zwiazku z problemami w pkt 1.)

Co Wy na to? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja miałem ten sam problem z wariującymi kontrolkami i powodem był walnięty moduł świateł.
Opublikowano
Ja miałem ten sam problem z wariującymi kontrolkami i powodem był walnięty moduł świateł.

Wszystko wlasnie na to wskazuje. Czy programowales ten modul od nowa? Slyszalem ze nie zawsze pasuje a funkcje w nim zapisane sa inne dla poszczegolnych wersji wyposazenia? No i powiedz jeszcze ile Cie to kosztowało?

Opublikowano

Wszystko wlasnie na to wskazuje. Czy programowales ten modul od nowa? Slyszalem ze nie zawsze pasuje a funkcje w nim zapisane sa inne dla poszczegolnych wersji wyposazenia? No i powiedz jeszcze ile Cie to kosztowało?

raczej chodzi Ci o moduł komfortu który różni się wyposażeniem auta ...

a co do modułu świateł to są różne dla xenona i zwykłej lampy oraz inny dla czujnika zmierzchu...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymienili mi moduł na nowy i zapłaciłem ok. 500 zł
Opublikowano

raczej chodzi Ci o moduł komfortu który różni się wyposażeniem auta ...

a co do modułu świateł to są różne dla xenona i zwykłej lampy oraz inny dla czujnika zmierzchu...

Rozumiem. Widze na allegro kilka sztuk tych modułów świateł (nie mam ksenonów). Z tego co czytałem w module świateł znajduje się np. zapisany przebieg i po jego wymianie pojawia się jakaś kropeczka na liczniku?

A ktos cos doradzi ws. tego błędu z masą? gdzie tego szukać?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No niestety masz racje, po wymianie modułu swiateł zapaliła sie ta kropka co oznacza to ze przebieg nie jest taki sam we wszystkich modułach ktore rejestrują przebyte kilometry, ale z tego co sie dowiadywałem to da sie ją usunąć. W sumie ta kropeczka w niczym nie przeszkadza ale jesli bedziesz chciał kiedys sprzedać auto i przyjedzie ktos kto sie zna to bedzie myślał ze przebieg kręcony.