Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako że mam cały środek auta rozebrany, chce przy okazji poprowadzić kable do przyszłego systemu audio.

Opisze jak ja to widze i prosze o opinie czy dobrze to chce zrobic, bo to będzie moja pierwsza instalacja tego typu, oparta jedynie na teorii, która zaczerpnąłem z netu.

Do wszystkich głośników ( ze zwrotnicami ) prowadze jakies dobre przewody, które schodza sie w bagażniku ( mam sedana ), podłączam je do wzmaka, wzmaka podłaczam do aku wraz z bezpieczniekiem w odległości max 30cm od aku na plusie i masa do budy lub aku. Dodatkowo z radia podłaczam kabel ( mam Dynavin i jest tam jakiś jeden kabel do AMP - zakładam że o wzmaka chodzi) jakis sygnałowy jeden do wzmaka. I to wszystko jeśłi chodzi o kablologie?

I teraz pytania:

1. Czy jak wzmak będzie podłączony bezpośrednio do aku, będzie ciągnał prąd non stop?

2. Czy faktycznie wystarczy tylko jeden kabel z radia do wzmaka i będzie to działało i sterowanie na rózne kanały będzie?

Pozdro i z góry dziękuje za pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ad.1. Wzmacniacz nie będzie ciągnął non stop prądu bo musi mieć sterowanie z radia aby się załączyć, do tego właśnie służy wyjście AMP w radiu i wejście REM (OTE) we wzmacniaczu.

Ad.2. Jeden kabel nie wystarczy, musisz mieć minimum jeden sygnałowy 2xCHINCH a żeby mieć możliwość wykorzystania wszystkich 4 kanałów radia musisz położyć 2 takie przewody.