Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
przedwczoraj czysciłem kolektor i uzyłem srodka do mycia silników pózniej benzyny i myjka cisnieniową i idealnie nie było:( ale miałem na ten zabieg ok godz wiec jakby polezał w acetonie lub srodku do mycia silników całą noc to moze by pusicło :D
Opublikowano
daj chłopakom do warsztatu to Ci wymyją myjką ciśnieniową z jakimiś dodatkami i Masz po problemie, a tak to się będziesz męczył nie wspomnę jak się pobrudzisz, a tak w ogóle zdjąłeś kolektor bo demontujesz klapki?
Opublikowano

Tzn zdjalem bo chiałem go przeczyścić aby odzyskac troche mocy,a nad klapkami się zastanawiam są w dobrym stanie i nie wiem co zrobić czytałem troche o tym sam nie wiem.

Mam jeszcze pytanko,ukręciła mi się sruba podczas odkręcania,tzn wyszła razem z taką wtapiana nakrętką,tak gdzieś na środku ,trzecia od góry,czy jest jakieś ryzyko nieszczelności jak ta jedna śruba nie będzie dociągnięta?

Opublikowano
przedwczoraj czysciłem kolektor i uzyłem srodka do mycia silników pózniej benzyny i myjka cisnieniową i idealnie nie było:( ale miałem na ten zabieg ok godz wiec jakby polezał w acetonie lub srodku do mycia silników całą noc to moze by pusicło :D

Czy potraktowanie zaworu EGR tym sposobem będzie dobrym pomysłem ? :mrgreen:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

Opublikowano
Ja rok temu też się zastanawiałem nad klapkami wyglądały dobrze, a w tym roku jak zdjąłem kolektor to myślałem,że dostanę szału brak jednej na 1cyl. znalazłem ją w 4cyl. lażała nad zaworem
Opublikowano
Jeżeli zaslepie czymś(jeszcze nie wiem czym) otwory po klapkach to co zrobic z tym cięgnem od sterowania klapkami też wymontowac?
Opublikowano
najlepiej kup kolektor od 318d bez klapkowy i masz spokój ja tak zrobiłem,a jak nie to poszukaj było kilka postów na temat usuwania klapek
Opublikowano
Sorry YOSHI zapomniałem Ci odpisać,kolektor od 318d m47n bo tak samo jest oznaczany ten silnik pasuje do 320d m47n, natomiast od 320d m47 NIE PASUJE!!!!!!!!!
Opublikowano
najlepiej kup kolektor od 318d bez klapkowy i masz spokój ja tak zrobiłem,a jak nie to poszukaj było kilka postów na temat usuwania klapek

chyba lepiej kupic zaslepki niz kolektor, ja osobiscie wkrecilem sobie wkrety na silikon i jest ok. zrobilem tak kilkadziesiat tys km. co do wymiany kolektora od 318d jak ktos nie ma co robic z kasa to moze sobie kupic tylko po co :)

Opublikowano

chyba lepiej kupic zaslepki niz kolektor, ja osobiscie wkrecilem sobie wkrety na silikon i jest ok. zrobilem tak kilkadziesiat tys km. co do wymiany kolektora od 318d jak ktos nie ma co robic z kasa to moze sobie kupic tylko po co :)

ja jestem bardzo sceptyczny w kwestii wywalania klapek. kupując samochód za 30k+ można chyba sobie pozwolić na taki wybryk jak zakup nowego kolektora z poprawionymi klapkami za ~1500zł?

Opublikowano
Koledzy czytacie te posty ale chyba nie rozumiecie treści,kto powiedział że kupiłem nowy kolektor za 1300zł wiem że tyle kosztuje bo mam kolegę co ma dojście do oryginałów, doczytajcie dobrze kupiłem na allegro za 200zł,czyli tyle ile kosztuje kpl. zaślepek,więc chyba lepiej zrobiłem pomyślcie dobrze.
Opublikowano
Witam wszystkich - podłączę się do tematu. CZy po wyjęciu kolektora dolotowego trzeba zmieniać te 4 okrągłe i kwadratowe uszczelki (bo serwis twierdzi że trzeba).
Opublikowano
Witam wszystkich - podłączę się do tematu. CZy po wyjęciu kolektora dolotowego trzeba zmieniać te 4 okrągłe i kwadratowe uszczelki (bo serwis twierdzi że trzeba).

...ja uszczelek nie wymieniałem założylem stare,po umyciu wyglądały jak nowe.

Opublikowano

...ja uszczelek nie wymieniałem założylem stare,po umyciu wyglądały jak nowe.

Wyglądać kolego mogły jak nowe ale ich właściwości już nie są jak nowych, jak się odkręca się kolektor to już się nie żałuje tych 50 zł na nowe uszczelki, ja jestem takiego zdanie i u siebie wywaliłem klapki zaślepiłem śrubkami i założyłem nowe uszczelki.