Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Ile litrów oleju wchodzi do silnika w benzynie 2171cm3 2004r i jaki olej polecacie. Przebieg 79tys. Czy Castrol Edge 5w30 bedzie optymalnym wyborem?

Pzdr

Opublikowano

Witaj - silnik M54 u mnie w 530i jakieś 6,5L oleju wchodzi (pewnie tyle samo u ciebie)

Auto od nowości jeździ na oleju Castrol 5W30 - wymieniałem 2 miesiące temu na Castrol Edge 5W30 w ASO - to jest jakiś LLife na 25.000 km rzekomo ma starczyć ;)

Ilu mechaników tyle szkół :)

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
To ze salony Bmw leja Castrol edge to nie znaczy ze to najlepszy olej. Wczesniej mieli podpisane umowy z Mobil ,a opinie sa rozne. Jeszcze niedawno rekomendowany byl Castrol Magnatec teraz na stronach Castrola jest obecnie tylko Edge. Osobiscie wyznaje zasade ze oleje z banki nigdy z beczek i oczywiscie tylko firmowe oleje zadnego badziewia z supermarketow. Co do longlife to 25tys km to gruba przesada pewnie niektorzy zaraz zaczna pisac ze skoro Bmw sie pod tym podpisuje to jest ok. Ale wydluzone okresy przegladowe to nic wiecej jak walka o klienta i wiadomo ze te oleje sa duzo lepsze niz kiedys i wiecej zniosa. Niezmienia to faktu ze gwarancja nie trwa wiecznie i potem nie klient sie martwi. Ja tez stosuje oleje LL ,ale akurat amerykanskiej firmy LUKAS OIL choc zmieniam olej w polowie dystansu okolo 12-13 tys km i nie jest to moim zdanie rozrzutnosc :mrgreen: A co powiecie na olej Valvoline synpower 5w30.

Moje byle e36325 , e46328 ,e46 318CI obecnie 330CI F/L

http://ilespala.pl/obrazek/2041/3/1

Opublikowano

Wiesz to że ma rzekomo "starczyć" czy "zalecają" wymianę co 25-30.000km nie oznacza że ja tak będę robił i że pochwalam takie wydłużanie okresów na wymianę olejów. Tak naprawdę (w moim przypadku) auto nie jest pierwszej młodości i zdaję sobie sprawę że wymiany należy wykonywać częściej - zresztą zawsze tak robiłem i każdemu to polecam - ja uważam że 15.000km w przypadku benzyny (jeśli nie jest w jakiś ostry sposób eksploatowana) to optimum. Słuszna uwaga Eryka - to nic innego jak koszty i walka o klienta. Jeśli ktoś uważa że jak mówią 25kkm to tyle i nie mniej - jego wola - jeśli ktoś inny twierdzi że co 15kkm to też mu wolno :) i fakt to nie jest jakaś specjalna rozrzutność.

Ja pozostanę przy Castrolu - - z bańki ;) ale nie z Alledrogo - i mam podobne przebiegi jak i ty Frodo (obecnie pod 18-19kkm/rok)

taki był lany od początku i przy takim niech już póki co zostanie.

Co do Lukasa - potwierdzam generalnie produkty tej firmy są bardzo dobre - testowałem na swoich samochodach poprzednich różne dodatki do olejów/paliw/jak i same oleje. Valvoline gdzieś kiedyś ze słyszenia "że Mobil lepszy" ale nic poza tym.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ile litrów oleju wchodzi do silnika w benzynie 2171cm3 2004r

Takie dane są w ETK. Prostym "dekoderem" można sobie sprawdzić na wielu stronach.

Wklep swój VIN tu

http://www.e34.de/vin/

i będziesz wiedział ile płynów potrzebujesz

A to jaki olej...

Syntetyczny :mrgreen:

z normą BMW przewidzianą dla Twojego auta

a czy to będzie Castrol, Mobil, Valvoline, Motul, Lique Moli - rzecz gustu, własnych preferencji i mechanika ;)

ja zalewam swoje M54 Mobilem 5W50, następny jaki spróbuje będzie Valvoline vr1 5W50

No i wątek przenoszę do odpowiedniego działu ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png