Skocz do zawartości

318d jak usunac luzy na drazku biegow?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy el numer 7 nie jest odpowiedzialny za luzy na boki?

mi mechaniorek powiedział ze te jarzmo trzyma gałke gora dół.

a odpowiedzialny jest ten patyk cena w serwisie 279zl

mysle by kupic same podkladki plasikowe i poprostu je powymieniac

Opublikowano
czy el numer 7 nie jest odpowiedzialny za luzy na boki?

mi mechaniorek powiedział ze te jarzmo trzyma gałke gora dół.

a odpowiedzialny jest ten patyk cena w serwisie 279zl

mysle by kupic same podkladki plasikowe i poprostu je powymieniac

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie odpowiadało :)

Hmm... który patyk? Mógłbyś podać nr. części?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
mała odgrzewka tematu. Ciekawi mnie jaki byly koszty wymiany elementu nr 9, czy to robi sie od góry, czy trzeba od dołu i czy trzeba skrzynie odkrecac.... Byłbym wdzieczny za podpowiedz bo serwis mi zaspiewal 550 zl za usunuecie tego luzu a to wg mnie ze 2 -3 razy za duzo.
Opublikowano
mała odgrzewka tematu. Ciekawi mnie jaki byly koszty wymiany elementu nr 9, czy to robi sie od góry, czy trzeba od dołu i czy trzeba skrzynie odkrecac.... Byłbym wdzieczny za podpowiedz bo serwis mi zaspiewal 550 zl za usunuecie tego luzu a to wg mnie ze 2 -3 razy za duzo.

w serwisie sam element 9 kosztuje 250 czy 280 zł a wymienisz sam ale moim zdaniem szkoda chajsu na to

Opublikowano
no hej. dzisiaj montowałem shiftera i sprawdzałem te trzpienie i tulejki... to nie one są winne luzom o których mowa w temacie tylko ogólny projekt wybieraka! Jest on lewostronny, a gdyby dać wybierak widełkowy luz prawie w pełni zostaje wyeliminowany. Oto i porównanie: http://www.uucmotorwerks.com/dssr/rods_comparo.jpg

co do samej naprawy to tylko od dołu. Trzeba tylko sobie odpuścić plastikową osłonę skrzynki biegów i tyle.

no widelki by były napewno lepsze ale weż pod uwage ze chodzi o seme jabko na elemencei nr. 9 ten element który wchodzi do skrzyni jest plastikowy i on powoduje luzy a nie patyk który jest metalowy. dziwne ze na tych zdjeciach na ory bmw nie ma tego plastiku bo osobno nie idzie go kupic w serwisie :shock:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dieslu niestety tego nie zrobimy ponieważ wodzik i wybierak skrzyni są znitowane, a nie na zatrzask jak to jest np w E46 323ci. Można jeszcze się ratować wymianą bolców atakujących i sprężyn wstecznego i 5tki, ale trzeba ściągać skrzynkę... a wybierak skrzynki nie jest plastikowy tylko metalowy.
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

wymień podkładki plastikowe nr 10 na tych rysunkach a pomiedzy nie a zabezpieczenie wlóz kawałek gumowej podkładki zeby wybrac luz!

nie kupuj całego elementu nr9 bo sama wymiana i wlozenie w wyrobiony otwór i wyrobione podkładki nie wyeliminuje luzów

czasem luz sie robi na elementach 2i 4 uma poprostu po latach staje sie jakby mniej gumowa

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wymień podkładki plastikowe nr 10 na tych rysunkach a pomiedzy nie a zabezpieczenie wlóz kawałek gumowej podkładki zeby wybrac luz!

nie kupuj całego elementu nr9 bo sama wymiana i wlozenie w wyrobiony otwór i wyrobione podkładki nie wyeliminuje luzów

czasem luz sie robi na elementach 2i 4 uma poprostu po latach staje sie jakby mniej gumowa

kolego a mozesz powiedziec o jakich wymiarach maja byc te podkladeczki?

robileś juz taki zabieg ?

mi sie wydawalo ze na tym jarzmi sa luzy i nie da rady tego naprawic element od bolca nr.12

Opublikowano

no drazni strasznie kolego cieplo sie zrobi to bede musial wybadac dokladniej co sie tam dzieje, szkoda auta wszystko bez zarzutu smiga a tu wstyd przez ta skrzynie

dzieki za rady :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
I jak tam poprawione cos? Tak mysle u siebie cos wymienic ale co? Nie chce mi sie skrzyni wyciagac.
Opublikowano
tez sie jeszcze nie zabrałem mysle by te podkladeczki kupic i usztywnic ten patyk ale nei mam kiedy do serwisu podjechac po graty
  • 6 lat później...
Opublikowano
Hej odpiekam temat bo sam mam poblem z latającą gałką na każdym biegu, więc... @nugat18 jak tam po 6 latach? Zabrałeś się już za to? :D