Skocz do zawartości

320d - Potrzebuje wymienić reflektor Xenon - pomocy....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem tu nowy i nie licze na pomoc ale jakieś rady i konkretne informacje są mi potrzebne.

Problem opis:

Mam w aucie 2 różne xenony (tak juz zastałem auto) rozpoznaje je po innych zaslepkach z tylu zarnika (jenda gumowa, druga plastikowa) Rowniez koncowki mocowania zarnikow sa rozne. Jeden ma taka fajna nakretke i latwo sie wymienia, drugi ( ten przy zbiorniku) ma taka fajke i sprezyne co go przyciska. Dodatkowo ten drugi ma takie pudelko (zamontowane jakby oryginalnie na scianie silnika co wyglada podobnie jak starter czy cewka). Zarnik jest wporzadku (wumienilem). Rozkrecilem tez reflektor i posprawdzalem (organoleptycznie) polaczenia - to od startera/cewki bylo luzne wiec docisnalem.

Rozwiazania

Potrzebuje doprowadzic lampe do porzadku. Liczy wie w piereszej kolejnosci - male ryzyko, potem czas, potem koszty.

tak sobie mysle ze mam chyba conajmniej 3 opcje

1. kupno reflektora na allegro z przetwornica - okolo 700zl - szybko i sam moge zamontowac, ale czy to sie da podlaczyc (co z tym starterem) i czy bedzie dzialac.

2. kupno uszkodzonego (koszt 100zl) )jest okazja) + kupno przetwornicy - 200-300zl

musze z dwoch lamp zrobic jedna (przelozenie odblysnika) - jak ktos to robil to prosze o kontakt - nie mam skillow modelarskich . Dodatkowo nie wiedomo czy bedzie dzialac i czas dluzszy niz 1 opcja - plusem moze byc pozornie niski koszt.

3. regeneracja

wysylka w 2 strony + koszt 200zl (to sam reflektor) ale problem nieswiecenia pozostaje wiec znak zapytaania - przetwornicy pozostaje - czas dlugi i auto kaput w garazu

4. jakis magik, ale chcialbym placic konkretnie za efekty

Pytania:

Czy mam xenony z przed i po lifcie?

Czy kazda przetwornica bedzie pasowac?

Jak sprawdzić co jest uszkodzone bez ryzyka.

Szerszy opis

Prawy xenon zaczal czasami gasnac lub mrugac (w czase deszczów). Teraz wcale nie świeci. Miałem z nim przejścia bo trafiłem królika kiedyś i się odbił od lampy i żarnik wybuchł i wypalił odbłyśnik. Niedawno wjechalem w wielkka kaluze i calkiem zgaslo. Mialem problemy juz na przegladzie bo jakby w dzien jedno swiatlo nie swiecilo. Na dobra sprawe auto jest z 2001 roku ma zrobionego lifta (choc nie wiem tego w 100%, bo kiedys mialem sprawdzany vin i najprawdopowobniej xenony sa dolozone.

Piszcie sprawdzone rzeczy.

Wrzucam dodatkowe zdjecia

http://picasaweb.google.pl/arturwagnerowski/LampyBmw?authkey=Gv1sRgCJTW6oH9vJ-QeA#

Edytowane przez arturwagnerowski