Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po weekendzie!

Mały problemik: Działo się tak już w zeszłą zimę (od jej połowy mniej więcej), ale potem temperatury na zewnątrz wzrosły i wskazówka szła szybciutko do pionu, zostając tam na dłużej, czyli wsio było OK. Teraz jest tak: wskazówka temp płynu chłodzącego po pokonaniu dystansu ok. 5km do pracy znajduje się w okolicy kreseczki pomiędzy niebieskim polem a pionem, coś jak 1/4 całej skali.

Zeszłą zimą zdiagnozowałem to jako niedomykający się termostat i takowy nabyłem - nowy Wahler z obudową, więc chyba ori i powinien być OK. Następnie temperatury outdoor'owe wzrosły i chęci na wymianę termo uleciały wraz z zapałem, bo było OK. Ostatnimi dniami jednak znowu chłodniej na dworze i problem powraca, czyli "co się odwlecze, to nie uciecze".

Pytanie teraz do Was - czy również obstawiacie termostat? Może mieliście podobne akcje i wyszło coś innego?

Z lektury forum wynika, że to jednak termostat, ja jednak jestem otwarty na sugestie kolegów. Nie chce mi się bawić we wkładanie go do szklanki z gorącą wodą, bo jak mam go wyjmować, to wolę od razu wymienić. Do tego pękają obudowy..wolę włożyć cały nowy set, bo koszt był znikomy. Dziś jeszcze wracając odpalę test nr 7 i sprawdzę jak to wygląda. Was natomiast proszę o sugestie w tym temacie.

A na marginesie: jak z wymianą termo? dużo roboty? czy konieczny jest demontaż visco z wentylem? dużo płynu poleci?

Pytania lekko lamerskie, ale od tego jest forum, poza tym nigdy tego nie robiłem...

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
musisz kolego spuscic płyn zdjac wisko bodajze klucz 32 lewy gwint dalej powinno byc juz z górki puzniej popiszemy na temat odpowietrzania a obudowe termostatu dokrecaj z wyczuciem po przekatnej