Skocz do zawartości

Oryginalny telefon BMW-Siemens nie działa karta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam w aucie oryginalny telefon BMW-siemens ktory ma zasilanie kart 2voltowe i nie dzialaja zadne nowe karty. W erze takiej karty nie moga mi zalatwic. Teraz pytanie czy mozna ingerowac w elektronike(tak sie sklada ze jestem serwisantem gsm) czy moze mozna zmienic telefon na jakis nowszy bo telefon w aucie mosze miec. Ewentualnie czy mozna wpiac np glosnomowiacy zestaw noki, ale bez patroszenia elektroniki. Pozdrawiam

WW.NAVIBOCIAN.PL
Opublikowano
Witam. Po co odrazu ingerowac w elektronike.W e38 byl orginalny zestaw glosnomowiacy.Kup sobie poprostu karte 900Mhz i telefon bedzie chulal.Ty napewno wlozyles 1800Mhz a takiej nie ruszy. W instrukcji jest napisane ze telefon jest na 900Mhz.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Witam. Po co odrazu ingerowac w elektronike.W e38 byl orginalny zestaw glosnomowiacy.Kup sobie poprostu karte 900Mhz i telefon bedzie chulal.Ty napewno wlozyles 1800Mhz a takiej nie ruszy. W instrukcji jest napisane ze telefon jest na 900Mhz.
Nie ma czegoś takiego jak karty 900 czy 1800, są jedynie telefony jedno, dwu lub trzysystemowe.
http://i3.tinypic.com/w1v0w6.jpg
Opublikowano
kolega uzyl poprostu uproszczenia. Niektorzy z operatorow nadaja wylacznie na okreslonej czestotliwosci. Wlasnie to pewnie mial na mysli piszac o odpowiedniej karcie ( czytaj: operatorze i czestotliwosci )
Opublikowano
Ja też miałem ten problem, jednak okazało się że czytnik kart sim który znajduje sie pod telefonem poprostu nie działa. Po włożeniu karty w centralke telefonu , która znajduje sie w bagarzniku, wszystko smiga aż miło na karcie HEYAH. :dance:
Opublikowano
kolega uzyl poprostu uproszczenia. Niektorzy z operatorow nadaja wylacznie na okreslonej czestotliwosci. Wlasnie to pewnie mial na mysli piszac o odpowiedniej karcie ( czytaj: operatorze i czestotliwosci )

ktora z 3 sieci w Polsce nadaje tylko na jednym pasmie ?

cos kolega glupotki opowiada ;-)

(bedzie niedlugo Netia ale tylko w UMTS a tu mowimy o GSM)

a kolega skoro jest serwisantem to nie rozumiem pytania - stary telefon i tyle, moze odkup od kogos bardzo stara karte (ja np. uzywam karty wydanej w 1996r w erze)

zh
Opublikowano

nie wiem jak jest teraz , bo sie tym nie interesuje, ale wczesniej GSM nadawalo w jednym pasmie. W Niemczech jest to jeszcze chyba do dzis stosowane.

Uzywam GSM od uruchomienia go w Polsce a wczesniej uzywalem w Niemczech. To byl kosmos dla Polski. Wystarczy troszke pogrzebac i napewno potwierdza sie moje slowa.

Teraz pytanie z jakiego roku jest ten telefon. Jezeli jest stary , to mozliwe ,ze dzialal w niemieckiej sieci C-Netz , ktora dzis juz nie dziala.

Opublikowano

.... niestety tak może być, standartowo telefony w naszych e38 (wyłącznie z niemiec importowane) były lockomawane na d1.

wracając do kart i sieci naszych operatorów: chwilowo korzystamy nawet z 3 zakresów 900; 1800 i 1900 mhz, ale nie ma to nic wspólnego z kartą jedynie z aparatem który to obsługuje lub nie.

w e38 nie były już stosowane telefony sieci c.

arek

Opublikowano

wracając do kart i sieci naszych operatorów: chwilowo korzystamy nawet z 3 zakresów 900; 1800 i 1900 mhz, ale nie ma to nic wspólnego z kartą jedynie z aparatem który to obsługuje lub nie.

cos nie halo - od kiedy w Polsce pasmo 1900 MHz jest uzywane do GSM ????

w Polsce (Europie) obowiazuja pasma 900 (z poszerzonym od 850) oraz 1800 !

1900 MHZ obowiazuje w USA !

inna sprawa ze sa juz oferowane telefony potrafiace pracowac w pasmach 850,900,1800 i 1900 ale to nie oznacza ze w Polsce jest 1900 !

a wracajac do telefonu w BMW : jesli jest zalozony SIM lock to 20zl i po sprawie w wieszosci firm naprawiajacych telefony GSM

zh
Opublikowano
1900 MHZ obowiazuje w USA !

masz absolutnie rację! :)

a wracajac do telefonu w BMW : jesli jest zalozony SIM lock to 20zl i po sprawie w wieszosci firm naprawiajacych telefony GSM

tu nie będzie to takie proste - może się mylę ale w tych telefonach nie ma takiej opcji aby podłączyć kabelek i uruchmić sofcik by zdjąć simlocka :idea:

Opublikowano

telefon w BMW to na 99% modul z jakiegos telefonu na rynku

jesli tak to jest i do niego "odpowiedni" soft

faktem moze byc trudnosc z podlaczeniem laptopa w aucie ale jak sie rozpytasz tu i tam to moze po wymontowaniu da sie go wrzucic na stol warsztatowy i zrobic co trzeba

a moze taniej byloby wymienic sam modul telefonu i zamontowanie innego ?

zh
Opublikowano

Witam ;]

mialem ten sam problem z motorola w aucie.

telefon na 99% masz sprawny,sim lockow nie ma w telefonach samochodowych,proponuje na Allegro kupic starego simplusa na karcie MEGA2,i powinno dzialac.Ja tak zrobilem i wszystko świetnie dziala bez przerabiania itd

pozdrawiam

• 3 miesiące temu...