Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem co ma rozmiar felg do momentu dokręcania. Przecież i tak koło ma taką samą średnicę, może w X5 gdzie średnica koła jest większa trzeba dokręcać z większym momentem, ale nie w trójce. To jak szybko ktoś jeździ też nie ma znaczenia. We wszystkich instrukcjach jest 120 NM i tyle.
Opublikowano
No jak chcesz to sobie dokręcaj koła na 200 NM, jak ci to zapewni spokój ducha, nie ma sprawy. Ale nie ma co wmawiać ludziom jakichś głupot. Nie wiem czy zaglądałeś do jakiejś instrukcji, bo ja tak i w Bentley Manual nie ma ani słowa o tym żeby koła dokręcać z innym momentem niż 120 NM. Dodatkowo jeżeli nie lubisz instrukcji i wolisz wiedzę z netu to poczytaj na zagranicznych formach z jakim momentem ludzie dokręcają śruby w M3, a jest to... 120 NM.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

Szukałem, ale nie znalazłem jak na razie - z jakim momentem obrotowym należy dokręcać śruby kół (alu)? Gdzie można tego rodzaju informację zdobyć (oprócz pewnie serwisu, do którego akurat nie mogę zadzwonić :-))?

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e91-330d-tou/repair-manuals/36-wheels-with-tyres/36-10-wheels/5HLATDw

Pozdrawiam Andrzej