Skocz do zawartości

urwana śruba od odpływu oleju

ambience

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wymieniali mi wczoraj olej i ukręcili mi śrubę od odpływu oleju śruba po wyciągnięciu była wytoczona w środku chciałem zapytać czy tam się coś nie znajdowało i nie zostało mi to w silniku i czy można zastąpić to zwykła śruba? Edytowane przez ambience

Witka!

Jeśli nawet coś tam zostało, to wraz ze spuszczanym olejem uleciało. A sama śruba jest chyba namagnesowana, tak, aby zbierała opiłki, które ewentualnie mogłyby się znaleźć w oleju. Poza brakiem tej właściwości zastąpienie zwykłą śrubą nie powinno, moim zdaniem, zaszkodzić.

P.S. Następnym razem zmień sam, jeśli masz klucz dynamometryczny, sprawdź moment, jakim należy ją dokręcić i będzie dobrze. Bodajże 50 Nm, ale mogę się mylić.

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

zadzwoniłem do aso :) i śruba niczym się nie rożni od innej ani nie jest namagnesowana bo musiał by być magnes taki jak w dużym głośniku :D a jak są jakieś opiłki to jak mi powiedzieli silnik bd na złom. A wytoczona w środku jest po to gdyby się ukręciła to aby łatwo było ją odkręcić :)

Miałem taki przypadek w poprzedniej e39. Śruba jest nawiercona w środku i dlatego łatwo się ukręca. Ale jak wykręcisz tą część z gwintem zauważ że jest to gwint z drobnymi zwojami więc tak łatwo zamiennika nie znajdziesz.

Witam!

Śruba spustowa z miski tak jest skonstruowana, że jeśli za mocno będziesz ją dokręcał to łeb się ukręci...Jest to specjalnie zrobione, po żeby przy za mocnym dokręceniu nie uszkodził się

gwint w misce. Sam to przechodziłem więc wiem :D Śruba ta tak jak kolega wyżej napisał jest przewiercona, aby prościej było wykręcić jej pozostałość z miski po ukręceniu.

Kupiłem identyczną śrubę u mnie w motoryzacyjnym, kosztowała chyba 3.5 zł. Jeśli będziesz miał problem z dostaniem takiej śruby, napisz do mnie to kupię ja dla Ciebie i wyśle Ci pocztą...

Pozdrawiam Lukasz_S

mam kolegę który ma hurtownie śrub itp i dokładnie zmierzyliśmy tą śrubę wzdłuż i wszerz i dał mi taka sama tylko pełna w środku w aso na zamówienie za klika dni by mieli a jak tutaj bez auta tyle czasu wytrzymać teraz na pewno się nie ukręci i sam bd wymieniać olej