Skocz do zawartości

330i Odma, rodzaje odmy, falowanie obrotów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Wymieniałem odmę, wyczytałem, że może ona być winna falowania wolnych obrotów. Objaw jak na tym filmiku:

http://www.youtube.com/watch?v=ug5pctCVvZ4&NR=1

Jednak problem nie ustąpił, dalej mi tak spadają za nisko i ogólnie jakby ustawiały się niżej niż powinny, przez co silnik ma lekkie wibracje.

Zainteresowało mnie to, że odma którą kupiłem (oryginał) jest nieco inna od tej starej, stara miała taki odpowietrznik jakby - foto:

http://img294.imageshack.us/img294/6509/dsc02070y.jpg

Nowa tego nie ma, pozatym do czego jest to najmniejsze wyjście w odmie? :

http://img835.imageshack.us/img835/8029/dsc02074s.jpg

W starej było to zaślepione, w nowej tej zaślepki nie dali wiec założyłem od starej ale do czego to jest?

Edytowane przez 8000
Opublikowano
^^^ Jak wyżej, a także warto sprawdzić uszczelniacze na Vanosie jeśli masz problemy z obrotami i mocą poniżej 3000 RPM, a na biegu jałowym w silniku coś delikatnie stuka.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

po1-komp w bmw z reguły sie nie myli wiec jak coś nie pokazuje błedu to nie wymieniaj niepotrzebnie!

po-2 skoro komp nie pokazuje to oznacza ze moze to byc uszkodzenie mechaniczne co za tym idzie nie ma tam czujnika od komputera(peknie ty wezyk gumowy,peknieta obudowa przeplywomierza,)podejrzewam wezyk odpowiedzialny za odpowietrzenie walu korbowego taki maly cienki ok3cm srednicy na podszybiu pod maska tam gdzie ten duzy plaski filterek

dziura w tym wezyku powoduje ze silnik lapie lewe powietrze i slychac dziwne syczenie pod maska w tym wlasnie miejscu ,a co za tym idzie komp majac teoretycznie wiecej powietrza dozuje wiecej paliwa i to jest przyczyną falowania obrotow gdyz auto nie moze tego przepalic bo nadmiar powietrza ucieka ta dziura i tak w kolo komp daje a dziura zabiera heeh

a zauwzyles ze pali teraz około 16 litrow na 100KM czy moze tak cie to wkurza ze stwierdziles ze bmw tak ma ?

po3-czasem nie wszystko powoduje pokazanie bledu na kompie! mozliwe tez ze to ostatnie podrygi czujnika polozenia walka rozrządu ale to malo prawdopodobne bo by gasla i ciezko paliła!

daj znac jak sie nie myliłem pozdro

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem o jaki wężyk chodzi na podszybiu?

Silnik krokowy i przepustnica wyczyszczona i wydaje się ok.

Po wymianie tej odmy silnikiem strasznie rzuca na zimnym, ma duże wibracje wczesniej tego nie było.

A spalanie raczej w normie, 16 litrów żeby spaliła to musiał bym cały zbiornik zjeździć z nogą w podłodze, pali w mieście do 13 litrów.

Opublikowano

wąż odpowietrzający skrzynkę korbową połączony z odmą !

sam odma pewnie jest sprawna, a żeby ją wymienić mechanik nie koniecznie sprawdzał szczelność tego węża jest to tak dziwna guma że nie widać na niej pęknięć bo robi się jak plastelina!( słychać syczenie powietrza)

proponuje na sztukę sprawdzić też czujnik położenia wałka rozrządu( najlepiej zamień z innego bmw) dziadostwo jest bardzo drogie i działa bez zarzutów tylko oryginalne!(zamienniki wytrzymują ok 2-10 dni )

podłączałeś to pod kompa? powinien w momencie tego bujnięcia wskazówki obrotomierza złapać jakąś nieprawidłowość.

u mnie złapał i czujnik poł .wałka rozrz. i błąd ciśnienia powietrza w układzie dolotowym, a objawy były identyczne z tym ze jak się oba skumulowały to potrafił 1/10 razy zgasnąć po odpaleniu

popatrz tylko nie kupuj nadaremnie części bo to nie maluch niestety i metodą prób i błędów może sie okazać ze wydałeś kasę że na nową by starczyło

najgorszym scenariuszem jest błąd w komputerze sterującym i tego może nie pokazać na kompie a koszt zabija

pozdro