Skocz do zawartości

325i Jak rozlozyc skrzynie biegów manual ZF??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wie ktos jak sie dobrac do tego ustrojstwa??

Odkreciłem wszystko co sie dało :D Zdjalem uszczelniacze a dziadostwo nadal niechce sie rozlozyc :cry2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie rozbierałem skrzyni ale podejrzewam że trzymają ją łożyska.Proponuje postawić ją w pionie wałkiem sprzęgłowym do góry unieść za kołnierz kilka centymetrów do góry(choć troche waży)i przez jakiś kawałek drewna pierdyknąć w wałek,powinna się rozejść.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

rozchodzi sie maks 1 cm naparazalem juz przecinakiem i mlotkiem 2 kg :norty: z walka sprzegłowego zdjalem zapezpieczenie widac kulki lozyska :D

A rozejsc sie nieche dziadostwo :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z boku skrzyni nie ma jakiejś śruby od wstecznego biegu bo w WV tak było i bez wykręcenia tej śrubu skrzynia się nie rozlazła.Popatrz jeszcze tu http://www.realoem.com/bmw/select.do może coś będzie widać na schematach.

Jeszcze jedno wyciągnołeś sprężynki i kulki co trzymają wodziki.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Wszystko odkrecilem co bulo mozliwe, jutro lajze tne na kawalki to sie dowiem oco chodzi :twisted:

Skrzynia i tak na smietnik sie nadaje, ale liczylem ze sobie zloże noweczke :( Bo juz mam komplet starych skrzyn :mrgreen:

Opublikowano
Wszystko odkrecilem co bulo mozliwe, jutro lajze tne na kawalki to sie dowiem oco chodzi :twisted:

Skrzynia i tak na smietnik sie nadaje, ale liczylem ze sobie zloże noweczke :( Bo juz mam komplet starych skrzyn :mrgreen:

nie wiem jak w twojej skrzyni ale u mnie nie obeszlo sie bez rabania w kawalki bo tez sie rozejsc nie chciala, dopiero po rozwaleniu jej doszedlem o co chodzi z boku skrzyni jest zaslepka

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AB11&mospid=47251&btnr=23_0530&hg=23&fg=15 jak ja wyciagnalem wyskoczyl maly bolec i skrzynia sie ladnie rozpadla zaslepka to element nr 6 z boku skrzyni

Opublikowano
Nie mialem czasu tego robic twoja skrzynia to GETRAG ja mam ZF :wink: