Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Koledzy mądry komputer pokazuje mi że do wymiany mikrofiltra pozostało jeszcze jakieś 45.000km - wymieniany był w zeszłym roku na wiosnę.

Jak byłem w ASO na wymianie oleju zalecili mi aby nie trzymać się AŻ tak strasznie tych wytycznych i zmienić filtr wcześniej (raz w roku) .

Nie patrzyłem na ich (filtrów) stopień zabrudzenia ale od czasu do czasu nieciekawe zapaszki zaczynają docierać do wnętrza pojazdu. Wiem że pod maską znajdują się dwie "skrzynki" na filtry po prawej i lewej. W związku z tym mam pytania:

- wymieniać częściej czy trzymać się wytycznych mądrali z iDrive ?

- jaki filtr kupić (ASO czy zamiennik) - jakie macie z tym doświadczenia ?

- z tego co wiem są tam dwa filtry i pytanie - czy kupuje się każdy z osobna czy sprzedawane są one obligatoryjnie w kompletach ?

pozdrawiam i będę wdzięczny za info.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Można otworzyc skrzynki wyjąc filtry okurzyć powąchać , zobaczyc jaki jest stan filtrów , czy nie są wilgotne ewentualnie wymienić myśle że raz na rok to przesada ale raz na 2 lata można je wymienić. Cena podawana za sztuke - 2 sztuki w ASO to koszt 414 zł :mad2: zamienniki z knechta da sie kupić dużo taniej. Szukac należy tych z aktywnym węglem ciemniejsze w kolorze
Opublikowano

Oryginalne filtry do BMW robi MANN. Dostaniesz je w sklepie z filtrami .

Do swojej E90 kupiłem kabinowy za 113 pln (w serwisie 211 pln) powietrza 77pln (serwis 128).

Są to te same filtry co oryginał, brak im tylko znaczka BMW.

Jak chcesz to dam Ci numer do sklepu z filtrami w Poznaniu. Pisz na PW.

Pozdrawiam z Poznania.

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

Dzięki za info - sklep mam za przysłowiowym rogiem ;) więc sobie kupię u siebie.

Ostatnio już kupiłem filtr powietrza MANN'a natomiast interesuje mnie kto robi dla BMW - tego też zamienniki będę kupował.

Opublikowano
No właśnie MANN czy KNECHT - ja słyszałem że na pierwszy montaż idą Knechta ale gdzie prawda???Powietrza kupiłem oryginalny a mikro knechta i są one identyczne tylko bez znaczka BMW.
Opublikowano

Właśnie ... dobre pytanie - ja słyszałem wersję:

na pierwszy montaż Knecht - w serwisie MANN (dotyczyło to filtra powietrza). Nie wiem jak z pozostałymi.

Czy ktoś się fachowo orientuje w tym zagadnieniu czego ewentualnie szukać ?

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzany kolejny kotlecik.

Dzisiaj zmieniłem mikrofiltr (kabinowy) był zsyfiały jednak iDrive pokazywał jeszcze 17.000km. Wymieniłem go i dalej pokazuje taki sam dystans...

Czy to trzeba jakoś skasować ?? Czy się sam "ustawi" ?? Póki co po godzinie bez zmian....

Jeśli trzeba kasować podrzućcie czy można to zrobić samemu (ukryte menu) czy trzeba to zrobić programem ??

Opublikowano
Odgrzany kolejny kotlecik.

Dzisiaj zmieniłem mikrofiltr (kabinowy) był zsyfiały jednak iDrive pokazywał jeszcze 17.000km. Wymieniłem go i dalej pokazuje taki sam dystans...

Czy to trzeba jakoś skasować ?? Czy się sam "ustawi" ?? Póki co po godzinie bez zmian....

Jeśli trzeba kasować podrzućcie czy można to zrobić samemu (ukryte menu) czy trzeba to zrobić programem ??

Chyba nie spodziewałeś się, że samochód sam zwęszy, że wymieniłeś filtr?

Kasuje się podobnie jak klocki, olej, płyn hamulcowy itd. - w ukrytym menu.

Uważam, że wymiana co roku to absolutne minimum a zastosowanie zamiennika za rozsądną cenę pozwoli każdemu na częste wymiany. Żadnych kosmicznych technologii w filtrze nie ma. Osobiście stosuję filtry purfluxa z allegro i właśnie wymieniłem trzeci już komplet i jestem bardzo zadowolony. Profilaktycznie odgżybiam klime 2 razy w roku - na wiosnę i przed zimą - przy pomocy ozonu.

Mój samochód przeszedł w okolicach 40 000 km przeszczep parownika ze względu na smród z klimy (gwarancja), którego nie dało się pozbyć żadnym sposobem. Zatem nie polecam wymiany co 45 000 km.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Musisz to skasować sam. W przeciwnym razie musiałby tam być czujnik różnicy ciśnień (przed i za filtrem i na tej podstawie analiza zapchania filtra) ale wtedy nie miałbyś wskazania kilometrowego tylko zero-jedynkowy (zapchany, nie zapchany)...
Opublikowano

Filtr był wymieniony około rok przed moim zakupem w ASO - przed zimą sprawdzałem go "organoleptycznie" i było OK.

Teraz widać że już się przytkał. Więc podmieniłem dzisiaj na BOSCH'a (komplet 145 PLN) z aktywnym węglem.

W sumie nie będę tego kasował bo skoro wymienia się co roku a ja w roku walnę 15-17kkm więc akurat wystarczy z "kilometrów"

PS.

Nie wiem jak to jest ale jak kupowałem samochód miał dystans 45kkm - teraz ma 17kkm a przejechałem zaledwie 13kkm więc to chyba nie z kilometrówki idzie....

Opublikowano
Jutro szykuję mi się wymiana chyba wszystkich możliwych filtrów min. odmy, powietrza no i kupiłem Kabinowy oryginał na allegro w promocyjnej cenie (80zł). Ale niestety tylko jeden mieli. I co ? Okazuje się bezczelnie jest logo MANN z numerem modelu i obok logo bmw, no to jeszcze raz w allegro wpisałem mann + ten numerek i okazuje się ze takie filtry normalnie stoją w granicy 80 paru zł. Poszedłem do pobliskiego motoryzacyjnego cena 84zł... Wziąłem go i postawiłem obok siebie z oryginałem, porównuje i okazuje się, że prócz "pieczątki"-> logo BMW to w 100% ten sam filtr. Więc nie wiem za co ASO kasuje tyle pieniędzy... Chyba po to aby opłacić murzyna co te pieczątki wbija na filtry MANN i pakuje do kartoników bmw...
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano

:) dlatego kupiłem zamiennik :) i choćby był gorszy w co wątpię - wymienię filtry w stosunku 3:1 jeśli chodzi o ASO :D

Pytanie o kasowanie:

Mam E60 ze zwykłym iDrive (czyli bez żadnej NAVI)

Poniżej link:

viewtopic.php?t=57919&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Które zastosować procedurę ?? Jeromer'a czy Peterra/Trzastek ??

Opublikowano

To nie to ukryte menu. To co pokazujesz pojawia sie nieco później. Jak przytrzymasz przycisk kasowania licznika dziennego, to zanim pojawi Ci sie ukryte menu, pojawia się ekran z ikoną, jeśli się nie mylę to ikonka serwisu olejowego i to w tym menu kasujesz. Też przeskakujesz między ustawieniami jak w ukrytym menu i akceptujesz przytrzymaniem przycisku. Na tych zdjeciach z linka ta ikona to trójkąt z wykrzyknikiem.

EDIT:

tutaj link: viewtopic.php?t=12999

Opublikowano

Nie patrzyłem na ich (filtrów) stopień zabrudzenia ale od czasu do czasu nieciekawe zapaszki zaczynają docierać do wnętrza pojazdu.

Kolego, jeśli od czasu do czasu nieciekawe zapaszki zaczynają docierać do wnętrza pojazdu to oprócz wymiany filtrów kabinowych proponuje odgrzybianie układu klimy, bo może się okazać, że wymiana samych filtrów nie wiele pomoże :roll: .

Opublikowano

Siemanero

Odgrzybianie klimy?

Mozesz napias jak sie to robi,bo jestem ciekawy :wink:

Ja zalozylem w tym roku microfiltry tez MANN ale nie jestem zadowolony,ale jesli chodzi o powietrza to jednak chyba K&N jest najlepszy :think:

The ultimate driving machine.....B.M.W///M SPORT
Opublikowano
Siemanero

Odgrzybianie klimy?

Mozesz napias jak sie to robi,bo jestem ciekawy :wink:

Ja zalozylem w tym roku microfiltry tez MANN ale nie jestem zadowolony,ale jesli chodzi o powietrza to jednak chyba K&N jest najlepszy :think:

Jak kolega jest ciekawy ja to się robi to proszę http://www.motofocus.pl/technika,5159,obsluga-ukladu-klimatyzacji-przeglad-i-odgrzybianie-w-jednym.html :cool2:

Opublikowano
Jutro szykuję mi się wymiana chyba wszystkich możliwych filtrów min. odmy, powietrza no i kupiłem Kabinowy oryginał na allegro w promocyjnej cenie (80zł). Ale niestety tylko jeden mieli. I co ? Okazuje się bezczelnie jest logo MANN z numerem modelu i obok logo bmw, no to jeszcze raz w allegro wpisałem mann + ten numerek i okazuje się ze takie filtry normalnie stoją w granicy 80 paru zł. Poszedłem do pobliskiego motoryzacyjnego cena 84zł... Wziąłem go i postawiłem obok siebie z oryginałem, porównuje i okazuje się, że prócz "pieczątki"-> logo BMW to w 100% ten sam filtr. Więc nie wiem za co ASO kasuje tyle pieniędzy... Chyba po to aby opłacić murzyna co te pieczątki wbija na filtry MANN i pakuje do kartoników bmw...

przecież to nie nowość, dlatego ja nie daje sie naciągać. Filtr oleju do E91 320d M47N2 na 100% robi MANN bo jak przyjechałem ze swoim zamiennikiem na wymianę i porównałem z tym oryginalnym to niczym sie nie różnił, ten sam odcień wkładu filtrującego, ten sam numer produktu, brakowało tylko logo BMW a za to nie mam zamiaru płacić +100 PLN.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Co trzeba kupić w ASO to się kupuje (w przypadku braku sprawdzonych zamienników) dla przykładu z mikrofiltrem -po co wywalać 400PLN jak można 150PLN ??

Rolę spełni tą samą - w tym samym czasie..

Opublikowano
Mam jedno zasadnicze pytanie: czy ten filtr powinien być z aktywnym węglem czy nie? Przy poprzednim aucie poinformowali mnie w ASO, że aktywny filtr jest do aut bez klimy a do mojego (z klimą) powinien być zwykły. Nie wiem czy ta sama zasada dotyczy BMW :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej na odwrót, jesli jest klima to z aktywnym węglem.
Opublikowano
dokładnie z aktywnym węglem jest przede wszystkim do klimy. Z resztą Nie ma bmw e60 bez klimy ;) . Chyba źle zrozumiałeś tego gościa w ASO, bo nie wierzę, że byłby aż tak niekompetentny...
Opublikowano
węgiel aktywny to coś w rodzaju delikatnej broni przeciwko mikroustrojom, część z nich zostaje na filtrze i tam sie rozkłada itd, chodzi o to aby uinieszkodliwić to a nie hodować, w tym celu właśnie stosuje się węgiel aktywny. Jest to też dobrym rozwiazaniem jesli ktoś jest alergikiem. Różnica w filtrze jeśli chodzi o dobry zamiennik - filtr zwykły a węglowy to 15 zeta. Jesli jest dostepny brać węglowy.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
MANN - 135zl = BMW - 207zl . Więc MANN to słuszny wybór. Swoją drogą 135zł to sporo ja u siebie w motoryzacyjnym kupiłem za 84zł bodaj, i to z aktywnym weglem.