Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kiedyś rozmawiałem ze sprzedawcą od Fusa na temat używanych aut. Powiedział coś takiego, jak Pan ma tyle a tyle kasy to my Panu stosownie do ceny sprzedamy (wcześniej ściągniemy z Niemiec od dilera). Może spróbuj porozmawiać właśnie tam?

Próbowałem tej opcji i niestety cena była nieakceptowalna. Wyszukiwarka aut BMW http://ecom.bmw.de/ecom32gahp/DE-GAHP/UVMBMW/de/pages/uvse/index.jsp?process=uvse

• Odpowiedzi 75
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli szukasz benzyny to tylko w DE. U nas niestety króluje diesel. Polecam stronę http://www.bmw.de i zakładka samochody używane (Gebrauchtwagen). Sam kupiłem tak 2 auta bez najmniejszego problemu.

Ile dealer zszedł z ceny vs to co wisiało w necie?

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli szukasz benzyny to tylko w DE. U nas niestety króluje diesel. Polecam stronę http://www.bmw.de i zakładka samochody używane (Gebrauchtwagen). Sam kupiłem tak 2 auta bez najmniejszego problemu.

Ile dealer zszedł z ceny vs to co wisiało w necie?

To zależy od auta czy jest atrakcyjne, ale na moje oko min. 5% jest całkiem możliwe. Ostatni zakup (maj 2010) przy cenie ok 21 tys. euro rabat 700 euro i bezpłatne tablice na wyjazd i ubezpieczenie na 5 dni. Wszystkie formalności trwały 1 godzinę (w tym czasie załatwili także rejestrację auta). W sumie pobyt w ASO trochę ponad dwie godziny, bo trzeba było odblokować DVD w celu wyjęcia płyty nawigacji (auto było z firmy i płyta była programowo zablokowana w DVD, pewnie by ktoś sobie nie skopiował). Tu mały minus bo powinni wcześniej sprawdzić i zdjąć blokadę, a że trafiłem akurat na przerwę obiadową to w sumie trwało przeszło godzinę (ściągali mechanika do obsługi komputera). Auto było wcześniej zarezerwowane i wpłacona była zaliczka. Bez zaliczki nie ma możliwości rezerwacji - to minus takiej transakcji, no i trzeba znać choć trochę niemiecki albo angielski. jak znajdziesz coś interesującego dzwon zaraz, bo atrakcyjne auta dość szybko znikają.

• Moderatorzy
Opublikowano

To chyba mnie czeka przejażdżka do DE.

Dzisiaj mi pewna osoba zamieszała w głowie i zastanawiam się jeszcze nad silnikiem... :duh:

Może lepiej kupić trochę bardziej paliwożerną/dynamiczniejszą jednostkę 325i lub 330i :?:

A może dołożyć jeszcze parę groszy i kupić ten nowy silnik 2.0 170 KM :?: (chyba najrozsądniejsza opcja, ale i najdroższa)

Opublikowano
ja mam do sprzedania takie samo autko 318 i, 2007 r. diler( inch) pakiet optimum do 2012 przebieg 40 tys jak nowe !

w sumie to mam 2 :) ale jedno zostawiam dla siebie !!

chyba ultimated ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przypominam o kosmicznej akcyzie za auto z silnikiem powyżej 2 litrów. To niestety znacznie podnosi koszt zakupu samochodu.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Właśnie mnie ta akcyza sprowadziła na ziemie.

Zresztą w rozsądnej cenie nawet w Niemczech nie ma ani 325i, ani 330i więc zostaje 320i.

Dziś już jedna namierzyłem i zamierzam dzwonić jutro do dealera.

Ktoś pisał, że dealer zszedł z ceny 5%... pytanie czy targujemy się przez telefon? no i jak z tym rezerwowaniem auta na odległość? Trzeba wpłacić zaliczkę za auto, którego się na oczy nie widziało i liczyć, że wszystko się widziało na fotce no i na uczciwość sprzedawców... Nie jest to komfortowe dla kupującego :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Można negocjować przez telefon, ale nie zarezerwują auta bez zaliczki. Nie jest to dla nas komfortowa sytuacja, ale Niemcom też tak sprzedają. Zaliczka zwykle to 10% wartości samochodu. Samochody z oficjalnej strony http://www.bmw.de są sprzedawane przez dilerów BMW z fakturą i to nie to samo co kupno od handlarza pod szyldem "autohandel". Proszę mnie nie posądzać o namawianie do kupna w takiej opcji, wg mnie jest to droższa opcja, ale zdecydowanie bezpieczniejsza.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Ja również wole wydać pare groszy więcej i mieć auto z pewnego źródła.

Ciekawe czy faktycznie w 2 h można tam wszystkie formalności załatwić.

Orientujesz się czy w takim salonie dostanę fakturę na firmę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@ multilab- rozumiem że pojechałeś z gotówką czy płaciłeś jakoś via konto internetowe będąc już na miejscu, po podjęciu decyzji że bierzesz samochód.

Czy zwracają zaliczkę jeśliby się okazało że zarezerwowane auto nie spełnia Twoich oczekiwań?

Na stronie bmw.de jest wiele punktów sprzedających używane BMW, które niekoniecznie wyglądają jak salony, są to raczej jakieś autohandle skoncentrowane na BMW, czy im też można tak samo ufać jak salonom?

@zent- a czego się spodziewałeś- masz oficjalny papier z kwotą nabycia auta więc od tego płacisz akcyzę. Wiem że w drugą stronę to nie działa :mrgreen: ale nasi rodacy są znani z pomysłowości jak obchodzić pewne przepisy....

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

@zent- a czego się spodziewałeś- masz oficjalny papier z kwotą nabycia auta więc od tego płacisz akcyzę. Wiem że w drugą stronę to nie działa :mrgreen: ale nasi rodacy są znani z pomysłowości jak obchodzić pewne przepisy....

Owszem spodziewałem się, ale działania wg zasady, którą stosują przy zaniżonych umowach, czyli od średniej wartości pojazdu wg eurotax odejmą vat i dopiero naliczą akcyzę. A nie na chama, za przeproszeniem, wartość brutto na fakturze 16900 euro x idiotyczna akcyza :duh: Gdybym kupił prywatnie napisałbym fikcyjną umową na 1 euro i całujcie mnie w d...ę.

Opublikowano

Ja w zeszlym roku we wrzesniu kupowałem swoje 320d w salonie BMW w Rzeszy w programie Premium Selecton, auto z 2006 roku z przebiegiem 32,900km (szukalem auta z malym przebiegiem i tylko tym z sieci BMW uwierzylem ze nie kreca licznikow - zreszta Pan z salonu, z ktorym kontaktowalem sie po angielsku przez telefon i przez maila wyslal mi VIN, BRIEF i skan ksiazki serwisowej z wpisanym przegladem). Po tym jak sobie sprawdzilem jeszcze w polskim serwisie samochod po VINie (Ostatni zarejestrowany przegląd 23,000km sierpień 2008) zadzwonilem zeby ustalic cene koncowa. Dostalem przez telefon cene koncowa ze znizką (ktora potem byla na dokumencie potwierdzajacym zlozenie rezerwacji na samochod - Nachlaß inkl. MwSt) o 2.050,00 EUR od ceny wyjsciowej, znizka wynikala glownie z faktu iz nie potrzebowalem wszytskich zalet Premium Selection - czyli jakies dodatkowej gwarancji, ktora i tak obowiazuje tylko w Germanii. Wpłaciłem 2,000 EUR zaliczki przelewem bankowym a reszte doplacilem gotówka na miejscu. Pan mi zarezerwał auta na 3 dni i wtym czasie przeslalem potwierdzenie przelewu. Umowilem sie na date odbioru, polecialem do Monachium, potem pociag, pracownik salonu odebral mnie z dworca i bez ogladania auta (bo juz bylo dosyc pozno okolo godziny 15) pojechalismy do urzedu zeby zalatwic tablice wyjazdowe i OC. Wszystko trwało 45 minut i potem juz z tablicami pojechalismy do salonu. Samochod stał przed głównym wejsciem - byl umyty, posprzatany, zatankowane pół baku. Dostałem jeszcze komplet nowych oryginalnych dywaników gumowych :)

Auto bylo dokladnie takie jak bylo w opisie i tak jak mnie informowano przez telefon - zadnych sciemnionych rysek czy innych wad. Jak mi napisali z oficjanlnym mailu ze jest unfallfrei to nawet nie sprawdzalem grubosci lakieru na miejscu. W Polsce na przegladzie oleju itp auto sobie dokladnie sprawdzilem na wszelki wypadek i bylo tak jak mialo byc.

Reasumujac - kolejne auto tez bede kupował tylko i wylacznie w salonie firmowym w Niemczech. Oni nie sciemniaja - wczesniej auta szukalem w Polsce i przez pol roku spotykalem samych oszustów i sciemniaczy. Auto kupowane w salonie w Niemczech jest drozsze niz od handlarzy w Polsce ale zastanowcie sie czemu handlarze maje te tansze i jeszcze musza na nich zarobic (pewnie z 1000 EUR miniumi), jezeli ceny rynkowe porzadnych aut w niemczech (sprawdzic bmw.de, Mobile.de, Autoscout24.de i inne strony) sa takie a nie inne.

Ja tam wole zaplacic wiecej i miec pewne autom, bez spawów na dachu i kreconego licznika.

Pozdrawiam i zachecam do niekorzystania z uslug tzw. importerów i innych specow. No chyba ze ktos chce kupic auto np z wypozyczalni samochodow, ktore mialo miec 1 wlasciciela w niemczech, starszego Pana.

• Członkowie klubu
Opublikowano
Pamiętajcie tylko, że auto z Premium Selection niekoniecznie oznacza bezwypadkowe... bo dla nich, jeśli zostało naprawione zgodnie z technologią fabryczną z danego roku i punkty pomiarowe się zgadzają (a muszą, co jest jakąś "gwarancją" mniejszego zdarzenia), to auto jest bezwypadkowe... więc z PS malowane tez mogą być ;) ale przynajmniej powiedzą o tym, bo będzie zapisane w historii auta.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Zgadzam sie ze Premium Selection nie oznacza ze auto nie bylo po kolizji ale wystarczy sie dopytac czy mialo jakies przygody lub czy cos bylo naprawiane/ malowane. Oczywiscie zawsze istnieje ryzyko ze auto bylo np malowane poza siecia BMW ale to pewnie jest margines w calej liczbie sprzedawanych samochod uzywanych w salonach. Nigdy sie nie bedzie mialo 100% pewnosci co do historii auta ale taka jest wada kupowania uzywanych :)

Wydaje mi sie ze kolesie z salonow autoryzowanych nie maja motywacji zeby koniecznie komus na sile wcisnac auto. Salony chyba zyja z nowych aut i z serwisow.

Na wszelki wypadek mozna poprosic o telefon w sprawie auta kogos znajomwego kto biegle wlada niemieckim zeby wyjasnil wszelkie watpliwosci.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Owszem spodziewałem się, ale działania wg zasady, którą stosują przy zaniżonych umowach, czyli od średniej wartości pojazdu wg eurotax odejmą vat i dopiero naliczą akcyzę. A nie na chama, za przeproszeniem, wartość brutto na fakturze 16900 euro x idiotyczna akcyza :duh: Gdybym kupił prywatnie napisałbym fikcyjną umową na 1 euro i całujcie mnie w d...ę.

W takim razie źle liczą w UC, odejmując vat, skoro auto jest używane i sprowadzone w ramach nabycia wewnątrzwspólnotowego....

pozdrawiam

Paweł

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
@ multilab- rozumiem że pojechałeś z gotówką czy płaciłeś jakoś via konto internetowe będąc już na miejscu, po podjęciu decyzji że bierzesz samochód.

Czy zwracają zaliczkę jeśliby się okazało że zarezerwowane auto nie spełnia Twoich oczekiwań?

Na stronie bmw.de jest wiele punktów sprzedających używane BMW, które niekoniecznie wyglądają jak salony, są to raczej jakieś autohandle skoncentrowane na BMW, czy im też można tak samo ufać jak salonom?

Zapłaciłem zaliczkę przez bank resztę dopłaciłem gotówką przy odbiorze. Zaliczka jest na konkretny samochód i myślę, ze byłby problem w przypadku całkowitej rezygnacji - ale tego nie miałem okazji sprawdzić. Nie wiem jak to jest gdy samochód sprzedaje inna osoba, ja kupowałem tylko u dilerów i tylko taka opcja mnie interesowała - po prostu chciałem mieć pewność. Inna sprawa, że oba samochody nie były starsze niż dwa lata i miały fabryczna gwarancję, a zatem ryzyko znacznie mniejsze. To też był mój warunek zakupu.

• Moderatorzy
Opublikowano

Nie wiem czy leasing jest możliwy bo to jednak zagranica, ale zawsze można zrobić leasing zwrotny.

Ty kupujesz auto za gotówkę, dostajesz na niego fakturę a w PL sprzedajesz swojemu leasingodawcy.

• Moderatorzy
Opublikowano
3 jest ciężka ok 100kg od jedynki

Trójka

Prędkość maksymalna [km/h] 210

Przyspieszenie 0-100 km/h 10.8

Szerze mówiąc jestem pod wrażeniem całkiem przyzwoitych osiągów tak małego silniczka.