Skocz do zawartości

318d - Co oznaczają cyfry pod symbolem zegara (budzikiem) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Dziś przekręciłem stacyjkę w mojej Buni i na OBC pokazał mi się symbol zegara, słynny budzik, a tuż pod nim cyfry 12.13.

Ktoś wie co one oznaczają ?? :?

Szukałem na forum ale nic na ten temat nie znalazłem.

Czy symbol budzika pojawia się po każdym przekręceniu kluczyka czy raz na jakiś czas ? Mnie się wtedy pojawił i na razie nie wyświetla się.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=160388 <--- Meine BeeMWe.

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

Opublikowano

Witam

Prawdo podobnie znaczy to okres serwisu wymiany płynu hamulcowego. Ale nie jestem na 100% pewien czekaj aż ktoś :D z kolegów Ci odpowie.

Opublikowano
Hmmm, trochę to dziwne. Musisz mieć źle ustawioną datę w aucie, bo normalnie takie coś nie ma prawa się pojawić. Po skasowaniu wymiany płynu hamulcowego wchodzi nowa data, 2 lata do przodu, czyli biorąc pod uwagę aktualny okres nie może to być 2013 rok. Poza tym ta informacja nie wyświetla się sama, jeżeli okres jaki pozostaje do wymiany jest dłuższy niż chyba miesiąc. Sprawdź ustawienia zegara.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

Hmm...data. A jak się ją ustawia ? :mrgreen: Bo zegar ustawiony mam :)

Czyli te cyfry to miesiąc.rok do następnej wymiany płynu.

Budzik pojawia się jak pozostał miesiąc do wymiany płynu ? Tylko czemu mi raz wyskoczył i na razie cisza o nim ? :?

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Budzik pojawia się jeśli wciśniesz przycisk (chyba od kasowania przebiegu dziennego) w momencie gdy wyświetla się przebieg do przeglądu. Sam się pojawia tylko gdy termin wymiany płynu jest bliski.

Nie słyszałem o czymś takim jak ustawianie daty ale może to się robi przez kompa. Jak dla mnie to ktoś kiedyś coś pokręcił w ustawieniach. Plyn wymienia się co 2 lata.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Nurek.

Właśnie sprawdziłem i budzik pojawia się jak wcisnę patyczaka od zegarka w momencie, gdy wyświetla mi przebieg do przeglądu.

Wtedy pojawia mi się budzik i właśnie 12.13. Tak, co 2 lata wymienia się płyn hamulcowy, a co 4 chłodziwo. Moja bunia jest z czerwca 2002 i jeżeli w terminie wszystko było robione, to w czerwcu tego roku powinien pojawić się budzik, na który czekam :?

Jak dla mnie to ktoś kiedyś coś pokręcił w ustawieniach.

A da się to wyprostować jakoś przez moduł diagnostyczny, np. INPA ?

Aha i czy może mieć na to całe "zamieszanie" fakt iż czasami wywala mi akumulator, tzn. chce odpalić auto, przekręcam na rozrusznik, i nie ma zasilania (brak akumulatora). Po dociśnięciu klemy, która wydaje się być na swoim miejscu, mamy zasilanie :lol: .

Tylko BMW. Tylko Czarne.

M.S.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy da się coś poprawić w INPA? Nie wiem, nie znam się, zapytaj w dziale diagnostyka albo na PW nerwusa. Może Ci podpowie.

Budzik jest tylko od wymiany płynu hamulcowego, nic o chłodziwie nie ma mowy w instrukcji obsługi.

I mała poprawka, budzik pojawie się kiedy termin wymiany płynu ham. został przekroczony.

Jeśli masz luzy na klemie to faktycznie może coś Ci szwankować, elektronika przecież jest czuła na skoki napięcia.

pozdrawiam

Paweł