Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dla mnie dziwna sprawa, otóż auto jest z 2000-luty E46 Coupe, czyli według danych na stronie producenta jest to silnik M54, niestety wpisując swój VIN wychodzi, że mam silnik M52, idąc dalej tym tropem czytam, że silnik M52 był produkowany do 2000 roku a już od stycznia M54, tak samo wszystkie coupe produkowane od stycznia 2000 roku były wyposażone w silnik M54, więc czemu po wpisaniu 7 cyfr mojego VIN pokazuje się, że mam silnik M52? Jak sprawdzić jaki mam rzeczywiście silnik? Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Opublikowano
Jakiej pojemności masz ten silnik?W 2000 roku były kładzione M52 jak i M54 więc skoro po vinie wychodzi M52 to pewnie taki masz.
Opublikowano
w dowodzie 1991 cm3, lecz jak pisałem wcześniej w historii produkcji E46 jest dokładnie napisane, że od 2000 styczeń 320 CI wychodziły z M54 a nie z M2, więc troszkę się zagubiłem:(
Opublikowano (edytowane)

Powtarzam, że sprawdzałem na tej stronie gdzie podaje się ostatnie 7 cyfr swojego VIN u i tam właśnie mi pokazuje silnik M52, a M54 dla wersji Angielskiej, co jak wspominałem nie ma swojego potwierdzenia z danymi o produkcji tego modelu, gdzie nawet na Wikipedii jest to samo:

http://i1039.photobucket.com/albums/a471/lukasgreg/tabelabmw2.jpg

http://i1039.photobucket.com/albums/a471/lukasgreg/tabelabmw.jpg

Edytowane przez GLukas
Opublikowano
Kolego nie chce Cie straszyć ale... nasi wspaniali rodacy i nie tylko wpadli na wspaniały pomysł, już mówię o co chodzi, załóżmy że twój model był produkowany 7 lat i jest zamówienie na silnik, wyciągają z twojego w dobrym stanie i małym przebiegiem golą go a do twojego wsadzają starego parcha i w ten sposób mają podwójny zarobek. Nie mówię że tak jest u Ciebie ale wiem ze tak robią więc ktoś tez trafia na te bomby.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
.... golą go a do twojego wsadzają starego parcha i w ten sposób mają podwójny zarobek ...

... i przebijają numery, aby ten sam silnik był po rozkodowaniu VIN :cool2:

Kolego masz M52 z 150 kucykami i wszystko. To co podajesz to daty WPROWADZENIA silników, ma sie to nijak do daty zakończenia montażu danego motoru. RealOem to 100% gwarancji rozkodowania wyposażenia daty produkcji i silnika.

Sam wkleiłeś tabelkę gdzie masz jak wół napisane przy 320i/Ci M52TU lata 1998-2000r a to znaczy, że w 2000 roku tez montowano ten silnik.

Opublikowano
Już w styczniu 2000 masz jak wół M54 to w lutym wkładali znowu M52? niedorzeczne jak twój post niestety. Nie patrz na daty wprowadzenia silników, ;ecz z jakimi silnikami dane modele wychodziły po 2000 roku, dla przypomnienia moje auto jest z lutego 2000 roku 320 Ci coupe
Opublikowano
.... golą go a do twojego wsadzają starego parcha i w ten sposób mają podwójny zarobek ...

Kolego masz M52 z 150 kucykami i wszystko. To co podajesz to daty WPROWADZENIA silników, ma sie to nijak do daty zakończenia montażu danego motoru. RealOem to 100% gwarancji rozkodowania wyposażenia daty produkcji i silnika.

Sam wkleiłeś tabelkę gdzie masz jak wół napisane przy 320i/Ci M52TU lata 1998-2000r a to znaczy, że w 2000 roku tez montowano ten silnik.

Tak bo ich vin najwięcej interesuje, silnik to część wymienna jak każda inna w samochodzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Już w styczniu 2000 masz jak wół M54 to w lutym wkładali znowu M52? niedorzeczne jak twój post niestety. Nie patrz na daty wprowadzenia silników, ;ecz z jakimi silnikami dane modele wychodziły po 2000 roku, dla przypomnienia moje auto jest z lutego 2000 roku 320 Ci coupe

Jak nauczysz się czytać i pisać ze zrozumieniem to może ta konwersacja będzie miała sens. Jeżeli silnik był produkowany w latach 1998-2000 to jak to rozumiesz?? że był to tylko rok 1999 ?? Montowano go w 1998r, w 1999r i w 2000r.

.....z jakimi silnikami dane modele wychodziły po 2000 roku

Po 2000r to znaczy 2001r !!!!

dla przypomnienia moje auto jest z lutego 2000 roku 320 Ci coupe

No a np: w czerwcu i lipcu 2000r produkowano tylko 320i Coupe z silnikiem M52TU 150KM.

A w lutym produkowano auta z obiema jednostkami M54 i M52.

Zastanów się co piszesz, a nie rzucasz się nie mając racji. Nie wymyślaj teorii spiskowych, tylko przyjmij do wiadomości ze masz 150KM pod maską.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak bo ich vin najwięcej interesuje, silnik to część wymienna jak każda inna w samochodzie.

Nie wiem czy załapałeś wszystko, skoro silnik 2.0 M52 pod maską i 2.0 M52 w VIN-ie to jak się ma do tego teoria, że ktos wyjął nowszy silnik M54 i wstawił M52 dla zarobku. Szczególnie w przypadku 2.0 jest to nielogiczny zabieg.

Opublikowano

Masz problemy z pamięcią? Osoba odpowiadająca twoim sposobem cechuje się brakiem pamięci, nie zarzucaj mi czytania i pisania ze zrozumieniem, ponieważ to ty masz z tym kłopoty

Gdzie ja napisałem, że mój silnik był wyprodukowany w latach 1998-2000? i skąd wziąłeś informację, że w czerwcu i lipcu produkowano tylko 320i Coupe z silnikiem M52TU 150KM, z księżyca?

W tych miesiącach na pewno nie produkowano na rynek europejski modelu 320 Ci ! Po 2000 tzn 2001? napisałem dokładnie, a ty masz kolego problemy ze zrozumieniem! patrz tabelka! od stycznia 2000 roku model 320 Ci M54 coupe! żadne teorie spiskowe czysta ciekawość, prosiłem o odpowiedź a nie wymądrzanie się, takiej pomocy nikt nie potrzebuje, widzę, że kolejny chce się uważać za intelektualistę. Ja tylko próbuje się dowiedzieć co mam faktycznie pod maską i jak to sprawdzić, czy są jakieś dodatkowe oznaczenia na silniku czy w inny sposób, rozumiesz człowieku? Czytaj tez uważnie tabelki, ponieważ data 1998-2000 dotyczyła silnika M52!!!!!! M54 2000-2007 (czytanie ze zrozumieniem)

• Członkowie klubu
Opublikowano
ponieważ data 1998-2000 dotyczyła silnika M52!!!!!! M54 2000-2007 (czytanie ze zrozumieniem)

czyli jak sam piszesz w 2000 roku mogło być i to i to

rozkodowałeś VIN, to wiesz z czym Twoje auto wyjechało z fabryki

i zmień tytuł wątku

viewtopic.php?f=69&t=117886

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Następny! proszę mi napisać gdzie tak napisałem, że np. oprócz UK wychodziły oba silniki skoro w tabelce jest czarno na białym, od 2000 roku od stycznia już tylko wychodziły 320 Ci z silnikiem M54, a po moim VINie pokazuje mi, że moje auto jest faktycznie z lutego 2000 ale nie z silnikiem M54 jak tabelce lecz z M52 jak były przed rokiem 2000 w modelu 320 Ci, ludzie czy wy zaczniecie czytać ze zrozumieniem i odpowiadać ludziom na zadane pytania i pomagać w ich problemach?? widzę, że jest to nagminne na tym forum! trzymajcie się zasady, że jeżeli nie znasz odpowiedzi i nie potrafisz pomóc to nie zabieraj głosu w dyskusji!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz problemy z pamięcią? Osoba odpowiadająca twoim sposobem cechuje się brakiem pamięci, nie zarzucaj mi czytania i pisania ze zrozumieniem, ponieważ to ty masz z tym kłopoty

Gdzie ja napisałem, że mój silnik był wyprodukowany w latach 1998-2000? i skąd wziąłeś informację, że w czerwcu i lipcu produkowano tylko 320i Coupe z silnikiem M52TU 150KM, z księżyca?

W tych miesiącach na pewno nie produkowano na rynek europejski modelu 320 Ci ! Po 2000 tzn 2001? napisałem dokładnie, a ty masz kolego problemy ze zrozumieniem! patrz tabelka! od stycznia 2000 roku model 320 Ci M54 coupe! żadne teorie spiskowe czysta ciekawość, prosiłem o odpowiedź a nie wymądrzanie się, takiej pomocy nikt nie potrzebuje, widzę, że kolejny chce się uważać za intelektualistę. Ja tylko próbuje się dowiedzieć co mam faktycznie pod maską i jak to sprawdzić, czy są jakieś dodatkowe oznaczenia na silniku czy w inny sposób, rozumiesz człowieku? Czytaj tez uważnie tabelki, ponieważ data 1998-2000 dotyczyła silnika M52!!!!!! M54 2000-2007 (czytanie ze zrozumieniem)

Kurcze nie wierzę ... :mrgreen:

Wyłożę najprościej jak potrafię, jak nie załapiesz to lepiej juz nic nie pisz, bo się ośmieszasz.

Wkleiłeś 2 tabelki, 2 jest o tyle precyzyjniejsza że podaje zakres dat montażu silnika, a nie jego początek. W niej właśnie widnieje zakres dat montażu silnika M52 w modelu 320Ci czyli 1998-2000r. 2000r to ostatni rok montażu silnika, ale ten rok ma 12 miesięcy i nie kończy się w styczniu !!! Silniki M52 można spotkać w 320i jeszcze w 2001r. Tu masz przykład:

http://otomoto.pl/bmw-320-C14618034.html

Pooglądaj inne ogłoszenia Coupe z 2000r i zobacz ile z nich ma silniki M52, kiedy je wyprodukowano w Sylwestra 1999 ?? A może w Nowy Rok 2000r. Bo przecież w styczniu juz były tylko wersje M54 :duh: Zastanów się jeszcze raz nad sobą.

Pamiętaj tez, ze otrzymałeś ode mnie na początku kulturalną i rzeczową odpowiedź, sam zacząłeś wrzuty, nie mając zielonego pojęcia o czym piszesz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od 2000 roku od stycznia już tylko wychodziły 320 Ci z silnikiem M54,

Z 2 tabelek które SAM wkleiłeś, wynika że w 2000r czyli przez jego 12 miesięcy równolegle produkowano M52 i M54 :mad2:

....lecz z M52 jak były przed rokiem 2000 w modelu 320 Ci,

przed rokiem 2000 był 1999r :mad2:

w tabelce nr.2 którą SAM wkleiłeś pisze jak WÓŁ ze M52 wkładano do 2000r czyli przez cały rok lub jego część :mad2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Następny! proszę mi napisać gdzie tak napisałem, że np. oprócz UK wychodziły oba silniki skoro w tabelce jest czarno na białym, od 2000 roku od stycznia już tylko wychodziły 320 Ci z silnikiem M54, a po moim VINie pokazuje mi, że moje auto jest faktycznie z lutego 2000 ale nie z silnikiem M54 jak tabelce lecz z M52 jak były przed rokiem 2000 w modelu 320 Ci, ludzie czy wy zaczniecie czytać ze zrozumieniem i odpowiadać ludziom na zadane pytania i pomagać w ich problemach?? widzę, że jest to nagminne na tym forum! trzymajcie się zasady, że jeżeli nie znasz odpowiedzi i nie potrafisz pomóc to nie zabieraj głosu w dyskusji!!!

Może spasuj z takimi tekstami i pomyśl co sam piszesz i co ktoś próbuje Ci przekazać :duh:

Jeśli uważasz, że firmy samochodowe mają zmiany linii 1 stycznia, to OK, dla mnie możesz sobie myśleć tak dalej, ale nie obrażaj ludzi, którzy Ci piszą - "uwierz co Ci mówi VIN".

I zmień temat!

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Upierdliwy z ciebie facet, typ " zawsze mam rację moja racja jest najmojsza" Nie interesują mnie ogłoszenia z otomoto, gdyż nie są żadnym wykładnikiem, ja też mogę zamieścić ogłoszenie typu 320 Ci 170KM i ty mi w to uwierzysz tak? ok! ja właśnie z takiego ogłoszenia kupiłem,Czy nie wyraziłem się jasno o co mi chodzi? Czemu w tabelce nie podali np.2000 styczeń/luty 320 Ci M52/M54? tylko podają, że od stycznia produkują model 320 Ci z silnikiem M54, to nie ja te informację na stronie producenta i Wikipedii zamieściłem, a zachowujecie się panowie jak ja bym dokonał tych wpisów do tabelki! Też nie ja jestem nie miły, a straszenie "spasuj" całkowicie mi nie pasuje, coś w stylu ja jestem adminem i lepiej nie podskakuj, ok nie chcesz mi pomóc to ok! Moja reakcja na takie informacje jest najbardziej na miejscu, sprawdzam i zgodnie z tabelą mam silnik M54, potem wpisuje VIN i jest inaczej, więc jestem zaniepokojony i chciałbym wiedzieć jak jest faktycznie, a wy mi tylko to utrudniacie.

Co tzn. "uwierz co Ci mówi VIN"? oznacza to, że nikt nie mógł dokonać żadnej zmiany silnika? to ja teraz zrobię SWAP na 2,8 i co pokaże mi VIN?

Zamierzałem się tylko coś dowiedzieć a wdałem się w czczą dyskusję, dlatego nie zamierzam się z panami dalej kłócić i poczekam na mądrą odpowiedź, która coś pozwoli mi ustalić w moim temacie.

Proszę osoby które wiedzą jak sprawdzić po jakimś symbolu jaką jednostkę napędową posiadam.

Opublikowano

Zapodaj ogłoszenie do diagnozy fejsem i koniecznie napisz skąd jesteś, za browara ktoś Ci sprawdzi jakie serce w Twoim aucie bije.

Jak koło wa-wy to sam mogę sprawdzić.

I koniecznie przeczytaj od początku, to co jest napisane wyżej, to zrozumiesz o co kaman.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Proszę osoby które wiedzą jak sprawdzić po jakimś symbolu jaką jednostkę napędową posiadam.

Wiem jak sprawdzić to Ci powiem, choć nie zasługujesz swoim cwaniactwem.

Na bloku silnika po lewej stronie przy misce olejowej masz wybity model silnika, pisze tam 226S1 jeśli silnik to M54 2.2, albo jak w Twoim przypadku 206S4 bo masz M52 :cool2:

Opublikowano
Upierdliwy z ciebie facet, typ " zawsze mam rację moja racja jest najmojsza" Nie interesują mnie ogłoszenia z otomoto, gdyż nie są żadnym wykładnikiem, ja też mogę zamieścić ogłoszenie typu 320 Ci 170KM i ty mi w to uwierzysz tak? ok! ja właśnie z takiego ogłoszenia kupiłem,Czy nie wyraziłem się jasno o co mi chodzi? Czemu w tabelce nie podali np.2000 styczeń/luty 320 Ci M52/M54? tylko podają, że od stycznia produkują model 320 Ci z silnikiem M54, to nie ja te informację na stronie producenta i Wikipedii zamieściłem, a zachowujecie się panowie jak ja bym dokonał tych wpisów do tabelki! Też nie ja jestem nie miły, a straszenie "spasuj" całkowicie mi nie pasuje, coś w stylu ja jestem adminem i lepiej nie podskakuj, ok nie chcesz mi pomóc to ok! Moja reakcja na takie informacje jest najbardziej na miejscu, sprawdzam i zgodnie z tabelą mam silnik M54, potem wpisuje VIN i jest inaczej, więc jestem zaniepokojony i chciałbym wiedzieć jak jest faktycznie, a wy mi tylko to utrudniacie.

Co tzn. "uwierz co Ci mówi VIN"? oznacza to, że nikt nie mógł dokonać żadnej zmiany silnika? to ja teraz zrobię SWAP na 2,8 i co pokaże mi VIN?

Zamierzałem się tylko coś dowiedzieć a wdałem się w czczą dyskusję, dlatego nie zamierzam się z panami dalej kłócić i poczekam na mądrą odpowiedź, która coś pozwoli mi ustalić w moim temacie.

Kolego o to samo mi chodziło dlatego pisalem o tym co również robią handlarze lub tak jak ty piszesz ktos mógł zrobić swap, napisałem to tylko "informacyjnie" ale jak widac kwiatus jakiego to określenia używa, nie umie "załapać"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego o to samo mi chodziło dlatego pisalem o tym co również robią handlarze lub tak jak ty piszesz ktos mógł zrobić swap, napisałem to tylko "informacyjnie" ale jak widac kwiatus jakiego to określenia używa, nie umie "załapać"

Grzechusk napisałeś o swapach a raczej o podmianach silników przez handlarzy po tym jak autor wątku wymyślił sobie że powinien mieć M54 zamiast M52.. Oczywiście Ty teraz twierdzisz że nie napisałeś tego odnosnie do konkretnej sytuacji, to było tak "informacyjnie'. Twierdzisz też, ze jak ktos zmieni silnik to VIN nic nie powie - Ja pytam - I CO Z TEGO ??

Odpowiedz mi z sensem PO CO PISZESZ O TYM KOMUŚ KTO MA DOKŁADNIE TAKI SILNIK jak wynika z VIN-u i z dowodu rejestracyjnego :?: :mad2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Też nie ja jestem nie miły, a straszenie "spasuj" całkowicie mi nie pasuje, coś w stylu ja jestem adminem i lepiej nie podskakuj, ok nie chcesz mi pomóc to ok! Moja reakcja na takie informacje jest najbardziej na miejscu, sprawdzam i zgodnie z tabelą mam silnik M54, potem wpisuje VIN i jest inaczej, więc jestem zaniepokojony i chciałbym wiedzieć jak jest faktycznie, a wy mi tylko to utrudniacie.

Nie wnikam czy sam siebie rozumiesz, bo w to wątpię.

Zdecyduj o co pytasz:

1. co masz fizycznie pod maską?

2. czy jak to możliwe, że VIN pokazuje co innego niż jakaś tabelka?

I zmień w końcu temat, bo go zamknę.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png