Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Temat dający sporo do myślenia.... Również ja, tak jak parę piszących w tym temacie osób nie jestem zwolennikiem Castrola.

Swego czasu trafiłem na bardzo ciekawe opracowanie wyjaśniające niemal wszystko co może niepokoić lub budzić pytania w temacie OLEJU.

Trochę czytania jest........... ale zapewniam Was że po przeczytaniu ,będziecie o niebo mądrzejsi.

Wiedzy nigdy za wiele.

Podklejam link do materiału w PDF.

http://dray.pl/bmw/oleje.pdf

Miłej lektury pozdrawiam Krzysiek.

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
Trochę czytania jest........... ale zapewniam Was że po przeczytaniu ,będziecie o niebo mądrzejsi.

Wiedzy nigdy za wiele.

Podklejam link do materiału w PDF.

http://dray.pl/bmw/oleje.pdf

Miłej lektury pozdrawiam Krzysiek.

wielkie dzięki :cool2:

Opublikowano

... myślę, że przed wymianą oleju i filtra "wypłukam" sobie silniczek od środka.

.....widze że kolega dalej próbuje "uszczęsliwic" silniczek na siłę :D

(*pozdrawiam*)
Opublikowano
Wiec tak... auto odebrałem cała impreza kosztowała ponad 3tys. Zalany olej to Motul 5w40 auto chodzi jak zegarek(narazie docieram pierscionki). Teraz nie wiem, czy to przez olej, czy przez remont... ale różnica w dźwięku pracy jest ogromna. Silnik jest o niebo cichszy niż przed awaria :cool2:
330d,yzfr6,yz250, INPA-Darmo sprawdzę/pomogę
Opublikowano
Wiec tak... auto odebrałem cała impreza kosztowała ponad 3tys. Zalany olej to Motul 5w40 auto chodzi jak zegarek(narazie docieram pierscionki). Teraz nie wiem, czy to przez olej, czy przez remont... ale różnica w dźwięku pracy jest ogromna. Silnik jest o niebo cichszy niż przed awaria :cool2:

Jeśli przyczyną zatarcia był kiepski olej ....to z Twojej turbiny nie byłoby co zbierać.

Opublikowano
Widzę, ze na filmiku z You Tube jest olej LM na którym jeżdżę.

...wiesz Kolego, zaraz Ci ktoś z forum wyjedzie, że "próbujesz na siłę uszczęśliwiać swój silnik" olejem tego producenta... więc lepiej zmień na Castrol :lol: :cool2:

....kolego nie bądz taki wrażliwy :P poprostu wpadały mi swego czasu w oczy Twoje posty typu :"zalałem STP,nie odpala"Teraz widze "odkryłeś"mozliwośc czyszczenia juz nie tylko wtrysków ale całego silnika :shock: wiec stwierdzam że idziesz z duchem czasu,chwała ci za to że lubisz ekserymentować,całe forum na pewno na tym skorzysta takze finansowo wiec nalezy ci sie duuuze piffko łap.................

(*pozdrawiam*)
Opublikowano
Panowie te rekalmy to jakas bzdura specjalnie sie usyfia silnik i poakazuje drugi, Nierealne by walki byly tak uwalone bo ciagle dotykaja szklanek/dzwigienek i z tej racji nigdy sie tak nie uwala :norty:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Panowie te rekalmy to jakas bzdura specjalnie sie usyfia silnik i poakazuje drugi, Nierealne by walki byly tak uwalone bo ciagle dotykaja szklanek/dzwigienek i z tej racji nigdy sie tak nie uwala :norty:

He he - ten środek taki dobry że nawet usunął silikon spod dekla zaworów :mrgreen:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Takich bzdur o olejach dawno nie czytałem! Mam znajomego mechanika i nie raz pokazywał mi zatarte silniki - nie wiem ale mówił, że to Castrol, szczególnie Bmw i Toyota są wrażliwe na ten olej - powoduje szybkie zużycie łańcuchów rozrządu.
Opublikowano
Takich bzdur o olejach dawno nie czytałem! Mam znajomego mechanika i nie raz pokazywał mi zatarte silniki - nie wiem ale mówił, że to Castrol, szczególnie Bmw i Toyota są wrażliwe na ten olej - powoduje szybkie zużycie łańcuchów rozrządu.

......no i zapomniałeś dodac że wycieraczki maja mniejszy poślizg na szybie przez CASTROL :duh:

(*pozdrawiam*)
Opublikowano

i po co takie bzdury rozpowszechniać, najlepiej wszystko łykać co jest w internecie. Dziadek zwolniony z castrola był chyba rozżalony tym faktem. Główne rzekome twierdzenie, że sadza ma właściwości poprawiające smarowność jest totalną bzdurą. Poczytajcie na temat sadzy i jej wpływu na silnik, są na ten temat rózne prace z badań naukowych. Sadza nie ma żadnych właściwości smarnych a wręcz przeciwnie. Rysuje powierzchnie cylindrów, oczywiście w skali molekularnej. każdy olej ma ograniczoną chłonność sadzy z procesu spalania. jak gąbka

sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
Skoro sadza ma takie zarąbiste właściwości smarne to może ją prasować i robić panewki i łożyska ślizgowe :?: Wtedy zupełnie można byłoby się pozbyć oleju :idea: Swoją drogą chyba kiepski był z niego szef, skoro jego żona jeździ 20-letnim samochodem :duh:
A wszystko to przez REKINA ;-)