Skocz do zawartości

320i - jaki rodzaj oleju Motul 5W30

agora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio byłem na przeglądzie u nowo poznanego mechanika (serwisant BMW od ponad 10 lat). Pierwszą rzeczą, którą mi zasugerował to zmiana oleju na bardziej gęsty. Aktualnie mam Mobil 0W40. Twierdzi on, że jest to zbyt rzadki olej i nawet aktualnie BMW rezygnuje z tego parametru oleju i zalewa 5W30 w nowych samochodach wychodzących z fabryki (ciekawa). Zaproponował mi abym zalał silnik olejem Motul 5W30 i tu się pojawia pytanie. Jaki mam wybrać olej. W tych parametrach lepkości są trzy rodzaje, które można zalać. Panowie możecie mi pomóc z wyborem. Poniżej podaję te oleje. Nie pytam czy ten olej jest dobry, bo na forum większość użytkowników go poleca sugerując nawet, że jest to olej lepszy od popularnego Castrola.

1. Motul 8100 X-MAX 5W30 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_x_max_5w_30.pdf

2. Motul 8100 X-CLEAN 5W40 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_x_clean_c3_5w_40.pdf

3. Motul 8100 X-CESS 5W40 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_xcess_5w_40.pdf - zalecany według katalogu Motula

A tak na marginesie to jak myślicie ile mogę jeszcze jeździć na aktualnym oleju. Autko od wymiany podpala mi trochę oleju, przez ostatnie 4 m-ce musiałem dolać 400ml. Oczywiście podczas tego okresu zdarzało mi się parę razy nie oszczędzać silnika. Ale myślę, że takie spalanie nie jest normalne. Nie wiem, jaki był wcześniej wlany olej, ale od zakupu jeździłem nim około dwa miesiące zanim zmieniłem olej i nie musiałem nic dolewać. Auto było przyprowadzone z Niemiec i nie było przy nim żadnej karteczki z opisem zalanego oleju, więc wlałem olej zgodnie z sugestiami na forum.

Edytowane przez agora

400 ml na 4 miesiące to wcale nie dużo normalnie raczej w zależnosci od pzrejechanych km w tych 4 miesiącach nie masz się czym martwić

Wydawało mi się że to dużo bo wcześniejsza bawarka miała wymęczony silnik M40 i tam dolewałem około 200ml od wymiany do wymiany. Zalewałem ją olejem Valvoline 10W60.

400 ml na 4 miesiące to wcale nie dużo normalnie raczej w zależnosci od pzrejechanych km w tych 4 miesiącach nie masz się czym martwić

Wydawało mi się że to dużo bo wcześniejsza bawarka miała wymęczony silnik M40 i tam dolewałem około 200ml od wymiany do wymiany. Zalewałem ją olejem Valvoline 10W60.

jakbys zalał 0W40 to by brała znacznie więcej :-)

Ale lałeś dużo gęstszy olej 10W60

• Zasłużeni forumowicze
ja zalewam 5W30. jak pierwszy raz kupowalem olej to w sklepie koles powiedzial ze lepiej zalac 5w30 niz 0w30. Wiec takowy zalalem no i od tego czasu kupuje 5W30 KROON i tak juz go uzywam od 3 lat. auto na liczniku ma 177000. Jezeli mialbym zmienic olej to chyba tylko na VALVOLINE rowniez 5W30

🙃🙃

ja zalewam 5W30. jak pierwszy raz kupowalem olej to w sklepie koles powiedzial ze lepiej zalac 5w30 niz 0w30. Wiec takowy zalalem no i od tego czasu kupuje 5W30 KROON i tak juz go uzywam od 3 lat. auto na liczniku ma 177000. Jezeli mialbym zmienic olej to chyba tylko na VALVOLINE rowniez 5W30

Jaki rodzaj. Bo katalog Valvoline podaje parę możliwości ?

Podzwoniłem po paru sklepach i reasumując sprzedawcy zalecają do mojego silnika M52/TU zalać olej Motul 8100 X-Clean C3 5W40. Ma aprobatę BMW LL-04 (instrukcja obsługi zaleca LL-01), więc takim olejem zaleje mój silnik.

Witam. Ostatnio byłem na przeglądzie u nowo poznanego mechanika (serwisant BMW od ponad 10 lat). Pierwszą rzeczą, którą mi zasugerował to zmiana oleju na bardziej gęsty. Aktualnie mam Mobil 0W40. Twierdzi on, że jest to zbyt rzadki olej i nawet aktualnie BMW rezygnuje z tego parametru oleju i zalewa 5W30 w nowych samochodach wychodzących z fabryki (ciekawa). Zaproponował mi abym zalał silnik olejem Motul 5W30 i tu się pojawia pytanie. Jaki mam wybrać olej. W tych parametrach lepkości są trzy rodzaje, które można zalać. Panowie możecie mi pomóc z wyborem. Poniżej podaję te oleje. Nie pytam czy ten olej jest dobry, bo na forum większość użytkowników go poleca sugerując nawet, że jest to olej lepszy od popularnego Castrola.

1. Motul 8100 X-MAX 5W30 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_x_max_5w_30.pdf

2. Motul 8100 X-CLEAN 5W40 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_x_clean_c3_5w_40.pdf

3. Motul 8100 X-CESS 5W40 http://www.motul.pl/download/1motul_8100_xcess_5w_40.pdf - zalecany według katalogu Motula

A tak na marginesie to jak myślicie ile mogę jeszcze jeździć na aktualnym oleju. Autko od wymiany podpala mi trochę oleju, przez ostatnie 4 m-ce musiałem dolać 400ml. Oczywiście podczas tego okresu zdarzało mi się parę razy nie oszczędzać silnika. Ale myślę, że takie spalanie nie jest normalne. Nie wiem, jaki był wcześniej wlany olej, ale od zakupu jeździłem nim około dwa miesiące zanim zmieniłem olej i nie musiałem nic dolewać. Auto było przyprowadzone z Niemiec i nie było przy nim żadnej karteczki z opisem zalanego oleju, więc wlałem olej zgodnie z sugestiami na forum.

Wiesz co nie zauważyłem żebyś napisał ile masz na liczniku ale:

1. Gościu powiedział prawde zalewane jest 5w-30 na 1 montaż

2. Ja zalecam do starszych samochodow (E36, E34, E38) 10w-60

3. Jak jeździłeś na 0w-30 można przesiąść się na geśtrzy bez konsekwencji.

4. Na temat Motula są różne sugestje gemeralnie polecam Mobil 1 5w-30 Super XE3000 lub porzednia formuła ESP

5. Ach prawdopodobnie miałeś karteczke z Castrola bo jak wiemy BMW go rekomenduje, ale kto to wie naprawde:)

Jeżeli licznik nie kłamie :roll: to mam 170000km. Nie wiem co było lane wcześniej. Olej wymieniałem pod koniec kwietnia i zalałem właśnie Mobil1 New Life 0W40 (według naklejki). Od wymiany zrobiłem ponad 7000km. Ani ja ani mechanik nie zauważyłem aby silnik chodził niepokojąco. Po podłączeniu pod komputer wszystkie parametry ma idealne (jak na swój przebieg i wiek). Jedyny minus to instalacja LPG (sekwencja), którą musiałem ostatnio zamontować. Zastanawiam się tylko jeszcze czy mogę wyjeździć ten olej i dopiero przy następnej wymianie zalać troszkę gęściejszy czy lepiej zrobić to teraz. Edytowane przez agora

Kumpel ma identyczny silnik jak ty. Ma przejechane juz ponad 300tys. Od nowosci leje 0w-30 castrol slx i nie ma zamiaru przechodzic na inny.

Ja u siebie mam Mobil1 0w-40, następny będzie albo Mobil 1 5w-50 albo Valvoline 5w-50. Mobil1 0w40 jest jak najbardziej ok, ale M54 lubi go wypić (ale nie tak jak castrol edge 0w40).

Jesli silnik chodzi ok, a widze ze tak, masz znikome zuzycie oleju wiec nie widze sensu zmiany na gestszy...

• Zasłużeni forumowicze

Jaki rodzaj. Bo katalog Valvoline podaje parę możliwości ?

jezeli chodzi o valvoline to SYNPOWER MXL SAE 5W-30 z aprobata LL01 jak dla mnie skoro instrukcja mowi LL01 to tak zalewam. Jeszcze nie wiem czy sie przerzuce. Olej ktory mam obecnie jest rowniez bardzo dobry. Jest to KROON PRESTEZA LL 5W30 nie dolewam nic od wymiany do wymiany. Zmieniam raz w roku.

🙃🙃

Jeżeli licznik nie kłamie :roll: to mam 170000km. Nie wiem co było lane wcześniej. Olej wymieniałem pod koniec kwietnia i zalałem właśnie Mobil1 New Life 0W40 (według naklejki). Od wymiany zrobiłem ponad 7000km. Ani ja ani mechanik nie zauważyłem aby silnik chodził niepokojąco. Po podłączeniu pod komputer wszystkie parametry ma idealne (jak na swój przebieg i wiek). Jedyny minus to instalacja LPG (sekwencja), którą musiałem ostatnio zamontować. Zastanawiam się tylko jeszcze czy mogę wyjeździć ten olej i dopiero przy następnej wymianie zalać troszkę gęściejszy czy lepiej zrobić to teraz.

Stan licznika zawsze można sprawdzić w ASO z kluczyka za free :)

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli licznik nie kłamie :roll: to mam 170000km. Nie wiem co było lane wcześniej. Olej wymieniałem pod koniec kwietnia i zalałem właśnie Mobil1 New Life 0W40 (według naklejki). Od wymiany zrobiłem ponad 7000km. Ani ja ani mechanik nie zauważyłem aby silnik chodził niepokojąco. Po podłączeniu pod komputer wszystkie parametry ma idealne (jak na swój przebieg i wiek). Jedyny minus to instalacja LPG (sekwencja), którą musiałem ostatnio zamontować. Zastanawiam się tylko jeszcze czy mogę wyjeździć ten olej i dopiero przy następnej wymianie zalać troszkę gęściejszy czy lepiej zrobić to teraz.

Stan licznika zawsze można sprawdzić w ASO z kluczyka za free :)

Jezeli pokasowali wszedzie to nie odczytasz.

🙃🙃

Jeżdżę na Motulach od 4 lat, oczywiście polecam. Do E36 lałem 8100 X-Cess 5W40 (silnik M44), do E46 zalewam 8100 X-Max 5W30 LL-01 (silnik N42, Valvetronic). Myślę, że możesz do siebie spokojnie zalać X-Cess'a. Jak chodzi o zużycie - u mnie podczas normalnej jazdy jest ono pomijalne, ostatnio wróciłem z wakacji, 2000 km dość ostrej jazdy i zauważyłem, że troszkę ubyło.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.