Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Moje pytanie brzmi: czy to normalne że wydział komunikacji zostawia sobie briefy w momencie rejestracji auta z Niemiec? Odbierając dowód rejestracyjny upomniałem się o swoje, a pan w okienku z zadowoleniem stwierdził, że zostają u niego. :evil:
Opublikowano

:search: ?

Szukałem! Ale po pierwsze ktoś kto pisał o tym wcześniej chyba pomylił działy a po drugie trochę dziwnie to zatytułował.

Ale wracając do tematu to czytałem gdzieś w necie że urzędy mają 6 m-cy na sprawdzenie tych dokumentów a później można je odzyskać tylko trzeba napisać jakieś pismo. Będę próbował ale obawiam się że nic z tego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wydział komunikacji zawsze zabiera oryginał dowodu rejestracyjnego oraz przeglądu. Nie bardzo rozumiem po co Ci ten brief? Trzeba było sobie zrobić ksero i tyle. Nie jest chyba niczym dziwnym, że wydział komunikacji zabiera oryginał dowodu rejestracyjnego skoro wydaje Ci oryginał nowego dowodu polskiego. Przypuszczam, że główny cel takiego działania to zapobieganie oszustwom, ponownym rejestracjom itd. Przecież w Niemczech też Ci zabierają dowód rejestracyjny gdy wydają nowy.
Opublikowano
Wydział komunikacji zawsze zabiera oryginał dowodu rejestracyjnego oraz przeglądu.

Z tego co czytałem na tym forum i nie tylko - to nie zawsze. I w tym rzecz, denerwuje mnie to że nie ma jasnych przepisów tylko jakiś przygłupi urzędas decyduje o moich dokumentach. Bo to ja kupiłem to auto, ja płaciłem i ja chciałbym mieć wszystkie jego dokumenty we własnej szufladzie , a nie w urzędowym bajzlu.