Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

,dzis spotkałem sie z mechanikiem na wymiane pompki sprzegła poniewaz moja ta pod pedałem ma lekki wyciek z tłoczka ,cieknie pod dywanik,mechanior stwierdził ze to nie taka prosta sprawa ,trzeba odpowietrzac cała pompe abs-u po wymianie tej pompki ,podczas gdy kiedys w e36 wymieniałem wysprzęglik i najnormalniej w swiecie odpowietrzyłem układ sprzegła tak jak hamulce i było super,powiedzcie czy mechanik mnie naciaga na swoj czas pracy,bo z tej ponoc słynie? co ma układ h-cowy i pompa abs do w niczym nie skomplikowanego układu obsługi sprzegła,jedyne to to ze maja wspolny zbiorniczek-wiadomo,prosze o pomoc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompa ABS jest integralna częścia układu hamulcowego ale nie słyszałem żeby odpowietrzać pompe ABS. Jak maiłem e46 320i R6 to przy wymianie płynu hamulcowego były odpowietrzane tylko hamulce i sprzęgło.
Krzysztof
  • 4 lata później...
Opublikowano
Witam serdecznie koledzy :8) kolejny problem z moim bmw. kapie mi na wycieraczkę płyn z tej pompki sprzęgła nad nogami kierowcy...to tylko wymiana czy coś można z tym zrobić? Mam jeszcze pytanie odnośnie koloru tego płynu,bo jest jakiś zielonkawy...a jak zaglądałem do tego zbiorniczka po prawej stronie od strony szyby gdzie serwo to wydaje mi się że nie jest taki zielonkawy... zapala mi się również czasami kontrolka czerwona od ręcznego,czy to związane z tym wyciekiem?czy to już inna bajka? dzięki za odpowiedzi
Opublikowano
n ie kolego..zaglądałem tam.. z tej pompki.. i pedał sprzęgła mam mokry...(cześć metalową) nagrzewnica jest po prawej stronie nie? a mi centralnie z nad pedału sprzęgła... no i mówie że zajrzałem tam to mokra jest ta pompka...
Opublikowano
koledzy chce zamówić pompkę sprzęgła i żadna nowa nie ma tej kostki wpinanej z kabelkami z boku... to się przekłada z mojej starej tak?
Opublikowano

witam. Jutro będę wymieniał pompkę sprzęgła. I chciałem zapytać co myślicie o takim odpowietrzeniu sprzęgła ;

''Łączysz gumowym przewodem odpowietrznik z zacisku z odpowietrznikiem z wysprzęglika.

Pompujesz pedałem hamulca i w ten sposób gonisz płyn w wysprzęgliku do góry nie pozostawiając powietrza.

i wtedy będziesz miał pewność idealnego odpowietrzenia.''

To z innego forum bmw...