Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybieram się w niedługim czasie na wakacje i zastanawiam się jaką macie technike jazdy przez np 5 godzin oczywiście nie po polskich drogach :mrgreen:

Czzy długotrwałą jazda z predkosciami 160 - 180kmh np przez 4h jest bezpieczna dla silnika, turbo, skrzyni automatycznej ?

Jaka jest Wasza technika jazdy przy założeniu że nie uciekacie przed nikim.. :D

Grzesiek e90, 320dA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

chetnie tego tez sie dowiem.

a ty się nie martw bo przez te 4h nawet w DE trafisz na remontowany odcinek czy ograniczenie gdzie silnik odpocznie.

Opublikowano
chetnie tego tez sie dowiem.

a ty się nie martw bo przez te 4h nawet w DE trafisz na remontowany odcinek czy ograniczenie gdzie silnik odpocznie.

Dokładnie, albo na jakiegoś Turka co Ci nie będzie chciał zjechać ;). Także różnie to bywa, ale spokojnie, ja śmigałem do Austrii z deskami i nartami na dachu to ciężko było utrzymywać stałą prędkość na tempomacie przez dłuższy czas. Także powiem Ci szczerze, że nie nastawiałbym się na jazdę przez 4-5h stałą prędkością, nie ma takiej fizycznej możliwości :)

Udanego urlopu!

Pzdr.

Opublikowano
Jeżdżąc Polska -Holandia,ponad 1000km,nie jednokrotnie pokonywalem taka trase z jednym postojem na tankowanie.Po Niemczech 650km bez postoju z predkością 160km/h to normalka.Więc nie ma sie czego obawiać :mrgreen: ,tylko pamietaj ,że o turbo trzeba dbać i po takich wycieczkach daj mu odpocząć za nim wyłączysz silnik(niech pochodzi kilka minut na wolnych obrotach).Takie trasy jezdziłem kilkadziesiąt razy i nie tylko bmw,inne auta (tdi)też dają rade :D
icon4.png
Opublikowano
Taka szybka jazda jest zdrowa dla silnika. A jak masz DPF to już zupełnie bomba. Ja jechałem niedawno do Niemiec, przejechałem ponad 2000 km w jedną dobę i z Berlina do KOLN cały czas praktycznie zasuwałem 200-220 km/h. Czasami schodziłem do 160-170, ale raczej rzadko. Te samochody wręcz proszą się o to, żeby cisnąć, a duże prędkości to żadne obciążenie dla silnika, obciążeniem jest jazda w korkach i nierównomierna.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
Lepiej go przegonić niż zamulić:) Taka jazda raz na jakiś czas tylko wpłynie na zdrowie silnika i podzespołów(turbo,wtryski,DPF)wszystko się przedmucha:)
Opublikowano
Nie ma co się bać ostrej jazdy :norty: 2 tyg temu jechałem z Krakowa do Międzyzdrojów przez niemcy i prędkość przelotowa 180-200 km/h :mrgreen: coś pięknego i kolega ma rację, raz na czas dobrze jest tak przedmuchać autko na trasie :cool2:
Opublikowano

Ja z początkiem lipca byłem we Francji.

Zrobiłem 3000km w obie strony w 36godzin.

W każda stronę po dwa postoje i na miejscu 6 godzin.

Średnio po niemieckiech autostradach jechałem 220km/h przez dłuższy czas a po zatym około 200km/h.

Niestety w niemczech remontów tyle co w Polsce więc częste hamowania.

Ale auto spisywało się bajecznie.

Spalanie przy tych prędkościach wychodziło 7,8l-8,0l.

Za tydzień jade na wakcje do włoch także kolejna fajna dłuższa trasa.

P.S. zasady użytkowania diesla (np.chłodzenie silnika, itp.) wrodzone od dziecka :wink:

Opublikowano
a ciagla jazda np 200km/h po chipie ? ktos tak smiga ?

Mi powiedzieli aby nie jeździć z gazem w podłodze na 5 i 6 biegu :nienie: czyli do 200 max, wiecej to tylko chwilowo - ja tak robie, szkoda mi silnika.

Opublikowano
Przecież przy takich prędkościach tłoki pracują szybko, ale wszystko inne nie jest tak obciążone. Ja zawsze słyszałem, że dynamiczna jazda jest mega zdrowa dla silnika.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką