Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak w temacie czasem sie zdarzy ze słabiej świeci podświetlanie zegarów i panel klimatronika po paru sekundach wraca do normy co moze być przyczyna???
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie szwankuje ci czujnik ktory jest w przełączniku od świateł po lewej stronie i on odpowiada za rozjasnienie lub przyciemnienie wyswietlacza na desce,klimatronika i radia, gdy jest dzień to wyswietlacze powinny byc jasniejsze a gdy noc powinny byc ciemniejsze.
Opublikowano

Może moja odpowiedź nie wniesie wiele do tematu, ale miałem ten sam problem, który ustał po... wymianie akumulatora na nowy...

Dodatkowym objawem u mnie było, że wyświetlacz z przebiegiem przygasał po włączeniu świateł - po wymianie aku to również ustąpiło.

Pozdrawiam,

Piotr

http://i983.photobucket.com/albums/ae312/piskozub/DSC_0947c.jpg
Opublikowano
u mnie aku jest nowe i jak właczam światła nie gąsnie..! czasem jak jade to sie jakby same przciemnią i po chwili wracaja do ustawienia jakie powino byc na pokrętle tak jakby cos mi je same przygaszało na pare sekund (jakas trzecia ręka przy kierownicy)
Opublikowano
U mnie coś takiego sporadycznie występuje, ale chyba od momentu jak wyrzuciłem oryginalne radio. W nim właśnie jest jeden czujnik natężenia oświetlenia, teraz cały system działa tylko na tym koło włącznika świateł sam jeden może się gubić. Dzieje się to tylko w dzień, także w moim przypadku nie powiedziałbym że to wina słabego akumulatora. Jeśli zauważysz że przygaśnie zakryj palcem ten czujnik koło włącznika świateł, zaraz wróci do normy :wink:

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif

Opublikowano

W radiu jest czujnik natężenia podświetlenia?? Mam właśnie kaseciaka BUSINESS rozebranego prawie w "drobny mak" bo dorabiam AUX,a i nie zauważyłem w panelu żadnego czujnika. :roll:

Czyżby czujnikiem był LED który po wyłączeniu mryga... ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
tez mam kaseciaka bussines z czujnikiem obydwa czujniki sa czyste spróbuje przysłonic specjalnie palcem zobacze czy sie przyciemni
Opublikowano
Panowie! mam ten sam problem. Raz na jakiś czas podświetlenie przygasa do takiego stopnia, że ledwo cokolwiek widać. Na początku myślałem, że to wina pokrętła od regulacji podświetlenia, ale poruszanie nim w górę lub w dół nic nie dawało, a po chwili - nie wiadomo z jakiego powodu wszystko wracało do normy. Pokrętło odpada. Zakrywanie czujnika natężenia światła też nic nie pomagało - czyli czujnik też odpada. Do chwili obecnej problem z tym dziwnym zjawiskiem mam nie rozwiązany. Oczywiście podłączam się do tematu i czekam na podpowiedzi.Pozdro
Dolo
Opublikowano

Czyżby to kolejna niedoróbka BMW....

Ja mam tern sam problem już od jakichś 2-óch lat.

Dalej nie rozwiązany.

U mnie zdaża się to sporadycznie. Raz na 1-2 miesiące.

• 1 rok później...
Opublikowano

Jakieś pomysły

u mnie po wymianie nagrzewnicy (cała decha wyjmowana) umarło podswietlenie licznika oraz panelu od klimy maskara

brokat_
Opublikowano
Ja mam E46 od miesiąca i zauważyłem że przygasa gdy świeci mocne słońce a przejedziemy koło drzewa które zrobi cień na czujnik przez chwilę. Pomaga zakrycie palcem tego czujnika na chwilę
Opublikowano
Działanie powinno być odwrotne - przygasać w ciemnościach żeby zegary nie męczyły ci wzroku i rozjaśniać się w świetle żebyś widział że świecą...

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
Dokładnie ale jak słońce świeci z mocą miliardów Wat na nasz czujniczek to on tam prawie wypływa. I w pewnym momencie jakieś ogromne z wielkimi liściami drzewo rzuca przeraźliwy cień na nasz czujnik to on się przestraszy i ustawia podświetlenie na takie że go ledwie widać. Dalej jedziemy sobie w śród drzew a zegary ciemnie i trzeba zakryć ten czujnik palcem na chwilę aby przez drogę w cieniu coś wiedzieć. Problem nie występuje gdy słońce świeci standardowo, zakryją go chmury to zegary trochę ciemnieją. robi się jaśniej zegary jaśnieją.
Opublikowano
U mnie problem zniknął mam nieoryginalne radio i wpęty zosatał jeden kabel za dużo - pomarańczowy od czujnika osóetlenia. Wszystko wróciło do normy.
brokat_
Opublikowano
... i trzeba zakryć ten czujnik palcem na chwilę aby przez drogę w cieniu coś wiedzieć...

Dalej nie rozumiem - przysłonięcie palcem spowoduje przyciemnienie zegarów, a mocne słońce powoduje ich rozświetlenie. Zegary nie rozświecą się bardziej niż mogą mimo, że zaświecisz w czujnik z "Gigalumenowej lampy" i nie zgasną całkiem w idealnych ciemnościach. Działają po prostu od jednego "progu" do drugiego. Tu raczej twoje oczy raz w słońcu raz w cieniu nie radzą sobie z szybką zmianą oświetlenia. ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
... i trzeba zakryć ten czujnik palcem na chwilę aby przez drogę w cieniu coś wiedzieć...

Dalej nie rozumiem - przysłonięcie palcem spowoduje przyciemnienie zegarów, a mocne słońce powoduje ich rozświetlenie. Zegary nie rozświecą się bardziej niż mogą mimo, że zaświecisz w czujnik z "Gigalumenowej lampy" i nie zgasną całkiem w idealnych ciemnościach. Działają po prostu od jednego "progu" do drugiego. Tu raczej twoje oczy raz w słońcu raz w cieniu nie radzą sobie z szybką zmianą oświetlenia. ;)

Już tłumaczę: Taka sytuacja że słońce wali nam po gałach, wdziera się do środka świeci centralnie na nas i na deskę a akurat liście drzewa rzucają cień tylko na lewe drzwi, czujnik i lewe kolano. W tedy zegary ciemnieją mimo że jest jasno. My odbieramy to że jest coś nie tak.